måndag 11 februari 2013

Näthatet en samhällsfara

UPPDATERAT
Jag skrev min artikel på Newsmill om att hatet inte är könsbundet. Och jag har skrivit att det är ett fåtal människor som hatar och som blir brottslingar, men tyvärr kan de orsaka stor skada.

Författaren Ann Heberlein har skrivit en krönika om hatet och då om det gängse betecknade kvinnohatet från mäns sida. Hon tar som exempel den Chalmersprofessor som har förföljt henne. Han var också föremål för ett program i höstas i Stalkers. Han hade grovt förföljt ett ex i decennier. 

Denne man var uppenbarligen sjuk och kunde ändå fortsätta på Chalmers. Men han passar in på beskrivningen att det är ett fåtal människor som blir grova brottslingar på detta vis. Vi som samhälle måste sätta stopp för dem.

Chalmers satte igång en utredning när Göteborgs-Posten skrev om professorn och han fick så småningom lämna sitt jobb. Han blev uppsagd från årsskiftet 2012-2013.

Näthatet känner inga gränser. Varken när det gäller positioner i samhället eller i åldrarna. Alla kan utsättas. Det behövs lagändringar, men också internationellt samarbete. Många näthatare har sina servrar i USA och är svåra att komma åt. Google är en av de sökmotorer som aningslöst sprider näthat. 

Justitieminister Beatrice Ask har också uttalat sig för en skärpt förtalslag. Helt klart är det så att det inte räcker med privata gränssättningar. Vi kan inte ha ett samhälle som tillåter detta.

Här skrev jag tidigare om att Publicistklubben i kväll diskuterar näthat och hur det är möjligt att stoppa. Debatten direktsänds på deras sajt.
10:22
Och här skriver Sanna Rayman om näthatet, men mest om det som är riktat mot journalister. Kvinnliga journalister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar