fredag 15 februari 2013

Rymden anfaller

UPPDATERAT
Vi har ingenting egentligen att sätta emot meteoriter eller andra bumlingar som den 45 meter stora sten, som väntas passera i kväll över oss. Mellan klockan 19-21 synlig vid klart väder riktning söder-norr och kallas 2012DA14. Den tar vägen förbi Karlavagnen. Vad skulle ha stoppat den ifall den ville ramla ned på jorden?

Den skulle kunna åstadkomma mer skada än den lilla meteorit som nu krossade fönster genom ljudbangen den gjorde över Ryssland och skadade flera hundra. Minst 35 har fått läggas in på sjukhus, flera lär vara allvarligt skadade.

Denna lär ha vägt tio ton och det var som om en buss eller lastbil brakade ned genom atmosfären. Människor trodde det var ett flygplan som störtade eller att det var en bomb. Vi är omgivna av sådana bumlingar och ingen kan garantera att vi inte träffas av dem.

Asteroiden som är ännu större kommer att passera omkring 2 700 mil från jorden. Månen ligger på drygt 38 000 mils avstånd. Men Nasa lugnar oss och säger att det är ingen fara för livet på jorden. Men denna klippa från rymden kommer att passera innanför ringen av väder- och kommunikationssatelliter. Så pass nära kommer den i kväll.

Här finns bild på hålet i isen, där meteoriten över Ryssland slog ned. Det blev ljusare än på dagen när den exploderade i luften. Och Metros redaktion blev skadad.  Här finns filmer på nedslaget.
16.2.2013
Och den större bumlingen passerade obemärkt. Om det inte hade varit för att Nasa hade sett den hade vi aldrig noterat den ens här nere på jorden.
11:24
Dykare letar efter meteoriten på botten av den sjö där den hamnade. President Putin har beordrat detta.
2.3.2013
Nu konstateras att bumlingen nog vägde 10 000 ton och var 17 meter i diameter, som 30 Hiroshimabomber, men den exploderade högre upp i atmosfären och spred chockvågen mer. Därför blev det inte lika stora skador som i Hiroshima.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar