fredag 11 mars 2011

Tsunami drabbar kusten i Japan

Jag ser just nu på BBC World News hur vatten obevekligt översvämmar allt inom räckhåll i norra Japan. Det är så skönt att min son inte längre jobbar i Tokyo. Han meddelar att företaget där också verkar ha klarat sig.

Det var en mycket stor jordbävning kring 8.9 som inträffade i havet utanför Japan kvart i sju svensk tid i morse.

Tsunamivarning har gått ut runt Stilla Havet och den långsamma kraften av strömmande vatten är helt uppenbar i TV-bilderna som nu kommer ifrån Japan. Allt sköljs bort i dess väg.

En tio meter hög tsunami träffade hamnen i Sendai i norra Japan. Den staden har kring en miljon invånare. Tåg och flyg är inställda. Men Tokyos flygplats är nu öppen igen vid kvart i nio.

En stor jordbävning är fruktad i Japan eftersom den kommer att drabba ekonomin förmodligen inte bara i Japan utan också i världen.

Nedgången på Tokyobörsen fördjupades rejält efter skalvet, som inträffade strax före börsens stängning klockan 7.00 svensk tid.

Skalvet inträffade när bara cirka 15 minuters handel återstod, och Nikkei 225-index hade fallit med omkring 1 procent. Vid stängning hade Nikkei backat med 1,7 procent, liksom det bredare Topixindex.

Även på andra håll i Asien föll börserna överlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar