lördag 12 mars 2011

Moder Jord eller geologiska fenomen?

Det var en mening, som någon sade, som bet sig fast hos mig angående den stora katastrofen i Japan. Den som medförde jordbävning, tsunami och läckande kärnkraftverk.

Det är inte "Mother Nature", som gör detta utan det handlar om fysik. Den som sade detta vet förstås allt om rörelserna i jordens skorpa.

Hur plattorna skjuts under varandra och att detta bygger upp ett tryck, som till slut måste lättas genom ett ryck, ett enormt och fördärvligt dånande i själva urgrunden för oss små människor, som kastas omkring på denna skorpas rygg tillsammans med alla våra uppfinningar, som kärnkraftverk.

På en nivå är allt enkelt och orsakat av de fysikaliska krafter vi vet finns i jorden, men som vi inte kan behärska. Vi kommer aldrig att kunna det. Inte jordbävningar, inte tsunamis eller vulkanutbrott, så därför talar vi inte så högt om dessa fenomen i vardagen.

De är bortom vår kontroll. Så är det helt enkelt. De är som oövervinnerliga gudar, stora krafter.

I Japan har antagligen inte så många hundratusen dött, som det gjorde då år 2004 i den tsunamin, när många var oskyddade på stränderna i behagliga turistparadis. Men ännu vet vi inte. Det kommer att ta tid att reda ut vad som har hänt.

I går inträffade jordbävningen när det var ljust på eftermiddagen då de flesta var på jobbet. Husen i Japan är byggda för att stå emot. Skyskraporna i Tokyo svajade, men stod kvar. Men en tsunami klarar ingen. När havet väller in. Då sköljs allt bort.

Vatten och hav är en symbol för vårt omedvetna, för allt vi inte vet och inte har kontroll över. Nu fick vi som mänsklighet upptäcka detta ännu en gång. Hur små vi är som människor när den jord vi bebor skakar en smula på sig och vattnet väller in.

Och då känns det tryggare om det går att säga att det är vetenskapligt konstaterade krafter, som gör allt detta. Vi vet hur det går till. Det är inte någon Moder Jord i övernaturlig storlek, som är elak mot oss.

Men också på andra sidan om Stilla Havet så orsakade tsunamin (då kring två meter hög) sänkta båtar och skador på hamnar på den amerikanska västkusten. Tre män sveptes ut i vattnet när de ville fotografera vågorna. En saknas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar