lördag 26 mars 2011

Oväntat besök

En stackars björn blev på fredagen väckt i sin vintersömn av en odygdig pojke, som var ute för att roa sig bortom de backar, som finns för skidåkare.

Pojken åkte helt enkelt ned i björnens ide och störde denne.

Björnen blev naturligtvis putt, som inte fick vara i fred i sin sköna sömn och bet inkräktaren plus rev honom en smula. Vem skulle inte ha gjort det?

Pojken tog sig upp ur idet. Hans kamrater, som var med skrek och förde oväsen så den stackars björnen blev ännu mer skrämd. Den sprang till skogs.

Pojkens fyra kamrater hjälpte honom ned tillbaka till den backe, där de borde ha varit från början. Hans kamrater larmade fjällpatrullen, som fick dit ambulanshelikopter och pojken togs till sjukhus. Han är inte särskilt skadad.

Björnen sprang förstås därifrån eftersom den blev anfallen och nu är män ute för att se till att björnen inte stör några andra människor. Den ska skjutas. Eller flyttas. Hur vore det att låta djuret vara ifred?

Här berättar Olle Backman, 12 år om vad som hände. År 2008 uppskattades björnarna att vara kring 3 300 i hela Sverige.

Och nu har de bestämt sig för att inte avliva björnen! En riktig lyckobjörn!

UPPDATERAT 27 mars kl 20.43:

Vilken tur att de inte sköt björnen. I dag har människorna fattat att det var en hona med tre ungar. Dessa behöver sin mamma och nu har de spärrat av en del av fjället för att hon ska våga sig tillbaka till dem.

Vilken mamma som helst skulle naturligtvis ha försökt att försvara sina tre ungar. Olle Frisk, som den skadade pojken heter hade inte där att göra. Han hade också tur, som inte råkade värre ut.

Ja så har han fått magsjuka på sjukhuset också. På sjukhus blir man lätt sjuk, men det ordnar sig nog. Han trodde han skulle dö där i idet och gav upp. Då släppte björnhonan honom.

Ungarna dör om några dagar utan mamman. Men förhoppningen är att hon själv ska söka sig till dem.

UPPDATERAT 29 MARS

Polisen har i dag den 29 mars avlivat de tre björnungarna. De var i för dåligt skick. Åk inte off pist. Det finns många skäl att inte göra det.

6 kommentarer:

 1. Man ska aldriv väcka den björn som sover. Stackars djur! Jaha - 3 300 björnar - en björn för varje kyrka i Sverige då. Intressant och lätt att komma ihåg.

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Visst är det så! Så få björnar dessutom och så råkade han åka ned i idet... vilket sammanträffande.

  SvaraRadera
 3. Har du barn? Vad tror du om att stå vid sidan och se din dotter/son bli nersövd i feberfrossa i väntan på akut operation.
  I nazityskland var man mycket noga med djurskydd, men inte så petiga med människor. Att sätta djur före människor är ett klart fascistiskt drag.

  SvaraRadera
 4. magnus-frisk: Ja nazister är vi allihopa, allihopa jag med och du med... gud vad trött jag är på idiotkommentarer... ha en bra dag och ta inte allt så fullkomligt gravallvarligt. Alldeles nyss såg jag fyra rådjur springa förbi på grannens tomt... skjut dom, skjut dom!

  SvaraRadera
 5. Men vem fan har sagt att det är björnens fel? Det var bara en otroligt tråkig händelse! Det är ju inte direkt så att man förbereder sig på att det ska finnas iden runt omkring en skidort. Kärring, tänk dig för!

  SvaraRadera
 6. Princess: Jag visste inte att prinsessor var så fula i munnen och du kan tydligen inte heller läsa. Du har inte begripit vad det står. Tyvärr! Kommentera inte mer tack!

  SvaraRadera