lördag 19 mars 2011

Europa, Amerika och Arabländer anfaller Libyen

Intressant att Frankrike har flyg i luftrummet över Libyen. Ska länderna bomba Khadaffi från makten? Det är i så fall unikt att stater genom FN går ihop för att störta en diktator.

Också Storbritannien och Kanada kan anfalla Libyen från luften. USA och arabländer står på tur. Tre anfallsvågor ska alltså förhindra ett blodbad bland befolkningen. Lite upplivande att länderna kunde enas om detta.

Khadaffi drar sig inte för något. Han är på en treårings känslomässiga nivå och har hotat länderna med att de kommer att "ångra sig". Medan president Obama kommer alltid att vara hans son. Regeringen sade till utländska journalister att de hade eld-upphör, men ändå fortsatte militären att bomba och skjuta på sina egna invånare.

Detta kan alltså bli ett slags motsats till Spaniens inbördeskrig 1936-1939, som avskaffade parlamentarismen och lät en diktator Franco komma till makten. På den tiden deltog frivilliga från hela världen i kampen.

De europeiska länderna valde att inte stödja republiken, något som kallades för noninterventionspolitik. På brittiskt initiativ upprättades en internationell noninterventionskommitté, som emellertid misslyckades med att förhindra utländsk inblandning.

Författaren George Orwell menade bland andra kritiker, att man förrådde demokratins sak i Europa och offrade Spaniens folk av stormaktspolitiska och ekonomiska skäl.

Men i Libyen blir det således en annan femma. FN:s resolution säger att civilbefolkningen ska skyddas. Det går kanske något framåt med världen.

Här är en bit av Khadaffis sjuka brev till president Obama:

Till vår son, hans excellens Barack Hussein Obama.

Jag har sagt det till dig förr: Även om Libyen och USA går i krig med varandra, gud förbjude så kommer du alltid att vara min son. Jag älskar dig som en son.
Jag vill inte att din bild av mig ska ändras. Jag vill att den ska vara densamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar