tisdag 29 mars 2011

Emelie Olsson 12 år fick narkolepsi

Några månader efter att Emelie Olsson hade blivit vaccinerad mot svininfluensan fick hon narkolepsi. Det är en hjärnsjukdom, som gör att sömnen blir störd.

Hon sover bara några timmar per natt och kan somna under dagen. Ibland drabbas hon också av hallucinationer, den rem-sömn som uppstår när man sover och drömmer, kan tränga igenom och ge henne detta.

Narkolepsi drabbar inte alla barn, som har fått vaccinering mot svininfluensa för det måste finnas en genetisk disposition för detta, men sjukdomen kan utlösas av miljöpåverkan och i det här fallet tror man att det är vaccineringen.

Socialstyrelsen har stoppat vaccinet Pandemrix. Det ska inte ges till barn under 18 år. Omkring ett 90-tal barn har hitills drabbats av narkolepsi.

Den nya rekommendationen har i praktiken ingen betydelse eftersom vaccination mot svininfluensa knappast förekommer längre. Vi i vår familj kände inget behov av denna vaccination.

Jag skrev själv en artikel om hysterin kring svininfluensa för snart två år sedan.

Enligt en undersökning som Läkemedelsverket presenterar i dag så löper barn som vaccinerats mot svininfluensa fyra gånger högre risk att få narkolepsi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar