torsdag 3 mars 2011

Nya elnät i Stockholm

Det ska det bli har Fortum och Vattenfall bestämt. Om nio år ska allt vara klart och ha kostat drygt 5 miljarder. Luftledningar ska grävas ned och sjökablar dras.

Är det nu någon som tror att stockholmarna redan har betalt detta? Nä inte en chans. Allt har redan gått till vinster i dessa bolag och nu ska alla naturligtvis få betala ledningarna ännu en gång. Med höjningar av avgifterna för näten. Självklart.

Under tiden sprider Fortums chef Per Langer blå dunster över alla elanvändare genom en "debattartikel" på Newsmill. Eller snarare är det en PR-artikel av den sort som chefer brukar använda eller diktatorer snarare.

Han berättar om den underbara framtid som väntar oss med elektroniska styrmedel in i detalj av våra elektriska prylar. Den nya sköna världen, som finns där, när allt detta är utbyggt. Och hur detta ska bli en global marknad, som styrs från Fortums chefsrum, kan man tänka.

Storhetsvansinniga fantasier skulle jag vilja kalla det. Få ordning på den vanliga eldistributionen istället så att vi slipper strömavbrott. Det är det enda vi begär av elverk. Inte en massa småtjafs, som de kommer att tjäna ännu mer på pengar på.

Som det nu är går det absolut inte att lita på att elen funkar eller värmer. Den husägare, som inte har garderat sig med andra uppvärmningssystem och ficklampor med batteri plus stearinljus är enbart korkad och jag tror nog att de drabbade näringsidkare, som finns där jag bor, förbannar tekniken med elektroniska kassor när de inte längre kan ta betalt. Eller överhuvudtaget arbeta när elen försvinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar