torsdag 17 mars 2011

Omvänd diskriminering?

Hela Uppdrag Granskning såg jag i går och sade till familjen: vad synd att de inte kan intervjua läkaren, så att man får se om han verkligen var så trevlig och skicklig som vårdcentralerna, patienterna och de som jobbade med honom tyckte.

Men eftersom han själv inte ville ställa upp i programmet så blev det inget av detta. Han har uppfört sig sexuellt trakasserande mot äldre och handikappade kvinnor, men de har inte blivit trodda, eller inte velat anmäla honom.

Ett aha gick det upp för mig när jag såg hans namn och bild. Han heter Lukman Haj Ersan, född 1971 och är mantalsskriven i Örebro.

Förutom att det har varit i vägen för alla att han är läkare och naturligtvis måste man tro mer på en läkare än gamla kvinnor, som dessutom inte är riktigt som de ska. Så har det kunnat vara främlingsfientliga gamla kvinnor, som anklagade honom för dessa sexuella övergrepp.

Lukman Haj Ersan har en egen firma registrerad. Han kom till Sverige som 18-åring.

Redan 2002 fick han en varning efter olämpligt uppträdande mot en kvinnligt patient. Och för drygt ett år sedan blev Lukman Haj Ersan uppsagd från en tjänst inom Örebro landsting.

Men "stor social begåvning" gjorde att han kunde hålla på i tio år, innan han stoppades.

Han blev anmäld både till polisen och socialstyrelsen. Polisutredningen lades ner men landstinget anmälde händelserna till socialstyrelsen. Polisen har tagit upp de nedlagda förundersökningarna igen.

I samband med att Lukman Haj Ersan skulle anställas på vårdcentralen i Eskilstuna togs referenser på hans två senaste arbetsplatser och även socialstyrelsen kontaktades. Men det framkom inga uppgifter om sexuella övergrepp. Nu skärper Landstinget Sörmland sina anställningsrutiner.

7 kommentarer:

 1. Ja, visst hade det varit intressant att höra läkaren. Men usch så slött det är i Sverige med att kolla skumraskfigure. Allt läcker som ett såll och vad som helst kan tydligen slinka igenom. Undrar varför han satte in stöten mot äldre och handikappade kvinnor.

  SvaraRadera
 2. Parnassen: Ja läskigt med en ung man, som trakasserar äldre kvinnor... och inte hade någon fått veta vem det var heller utan nätet... naivitet från landstingets sida och polisen och socialstyrelsen.

  SvaraRadera
 3. Det handlar uppenbarligen här om en svårt störd person som har fått verka fritt i skydd av den vita rocken. GW Persson tog upp denna typ av extremt ovanliga störning i senaste avsnittet av Svenska Brott! Jag har alltså svårt att bli särskilt upprörd över läkaren utan min ilska riktas mer mot de högavlönade personer, vare sig de är/varit anställda vid privat drivna vårdcentraler(OBS!) eller hos myndigheter av landstingskommunal eller statlig karaktär och som så uppenbart utifrån sina utgångspunkter - girighet, skyddande av läkare eller bara vanlig enkel inkompetens – nu står där med brallorna/kjolarna långt nere vid fotknölarna!

  SvaraRadera
 4. arne-draken: vad kallas denna störning?

  SvaraRadera
 5. Gerontofili enligt GW! Se själv, det är i början av avsnittet i Veckans brott(!) från 15/3:

  http://svtplay.se/t/143571/veckans_brott

  SvaraRadera
 6. Tack arne-draken för upplysningarna! Trist störning som leder till våldtäkt och mord. Inslaget handlade om mordet på Solveig Hertzberg i Tjörnarp och polisen vet vem mördaren är men kan inte bevisa det. De behöver allmänhetens hjälp.

  SvaraRadera
 7. Vi svenskar är ofta extremt lättlurade, och att dupera en etniskt svensk brukar för vissa invandrargrupper ofta kunna vara en lätt match dessvärre...

  SvaraRadera