söndag 31 oktober 2010

Terrorismen är global

Det är ganska självklart att brottsligheten går mot globalitet, precis som det som är bra med vår värld också har gjort det under ganska lång tid.

Magnus Ranstorp tycker att polisen borde lämna klarare besked till allmänheten om vad som händer i Göteborg, men de är väl inga tankeläsare och vill säkert inte trigga igång eventuella galningar att göra något på impuls.

Alla de misstänkta som greps är från Syrien, vilket Aftonbladet berättar. Ny policy på tidningen att man ska berätta varifrån folk kommer? Och familjerna berättar skräckhistorier om vad som hände när polisen kom.

De gripna och anhållna är en 48-åring och en 28-åring. De är från början statslösa palestinier av sunnimuslimsk tro.

I Jemen vill de gärna gripa de terrorister, som försöker skicka skrivare med sprängmedel till USA och judar. En ung kvinna är hitills gripen. Och också kvinnans mor greps.

Allt handlar om att vår värld hänger ihop, inte minst genom den tekniska utveckling, som har försiggått de senaste hundra åren.

Utbytet mellan länder, folk och enskilda individer går allt snabbare och kommer antagligen att bestå också när oljan tar slut. Vi som art är tillräckligt intelligenta för att hitta något som ersätter denna ändliga resurs.

Vi som planet håller på med att försöka få ihop att vi är så olika och samtidigt så lika världen över. Vi är fortfarande som art närmast släkt med arten schimpanser rent genetiskt, vilket visar att små förändringar i våra gener medför stora olikheter över tid. Det var sex miljoner år sedan dessa båda arter hade en gemensam anmoder.

Vad vi behöver som mänsklig art är en syn på oss själva, som tillhörande samma mänsklighet och ett slut på det sätt att skapa fiender genom avstånd, som vi hitills har tillämpat. Och genom att särskilja och avskilja också medlemmar inom ett samhälle genom att se ned på vissa och höja andra till skyarna.

Som art anses vi kunna gå på två ben, använda fingrarna till finmotorik, anpassa oss till omgivningen, tänka abstrakt och ha självmedvetande. Men detta är inte förbehållet människor och människor kan också upphöra med allt detta beroende på skador i fysik eller psyke.

Enligt de profetior, som finns hos indianer och andra så kommer vi att gå in i ett nytt skede för mänskligheten inom kort. Det anses då att denna övergång kommer att betyda att vi som art får nya insikter och att vi inte bara förblir medvetna om oss själva, utan också i större skala om vår plats i universum och om vår planets ställning.

PS. Alla fyra som togs in till förhör är nu släppta, men misstankarna kvarstår och Säpo tar över utredningen. Faran för terrorhot är över i Göteborg. Flera beslag har gjorts i samband med utredningen. Det handlar dock inte om sprängmedel. Det lär istället vara mobilelefoner och datorer. DS.

5 kommentarer:

 1. Ursäkta, men vad vill du egentligen säga? Att muslimsk fascism kommer att upphöra pga vad en indiansk profetia säger? Låt mig gissa: det handlar om december 2012, eller hur?

  SvaraRadera
 2. Anonym: Nej det handlar om att världen måste bli ett bättre ställe för att inte bli ett ännu sämre... det vore väl på tiden?

  SvaraRadera
 3. Intessant dansk debattartikel:

  http://blogs.jp.dk/braendpunkt/2010/10/30/i-sverige-er-terrorister-k%C3%B8nsl%C3%B8se-religionsl%C3%B8se-og-nationalitetsl%C3%B8se/

  SvaraRadera
 4. jaja...Skickar vi våra krigstokiga halvnassar till Afghanistan för att mörda så skall vi ju inte gnälla om vi får igen lite....dock har det ju visat sig att polisen är ett långt större hot mot den enskilde i Sverige än de stackars folk vi bekrigar.

  SvaraRadera
 5. Hörde en av killarna på radion. Måste 15 tungt beväpnade poliser storma in i en lägenhet och trycka ner mannen med k-pistar när barnen tittar å? Tycker det verkar mycket oproffsigt. Sverige har nu också blivit ett land där det kan smälla lite här och där. Sorgligt men sant.

  SvaraRadera