tisdag 5 oktober 2010

Ansvar, arbete och inte något särskilt nytt

Så uppfattade jag statsminister Reinfeldts tal. Inga revolutionerande omvälningar under denna mandatperiod, när de är i minoritet. Och de tänker stödja sig på mp om det går. Det går bra för Sverige och stormen har bedarrat, sade statminister Fredrik Reinfeldt.

Ordet Sverige var säkert det ord han sade flest gånger.

Jimmie Åkesson kom i Blekinges folkdräkt och Louise Erixon hade Sverigedräkten på sig, den som drottningen också brukar ha ibland. Men de såg ut som om de skulle somna när statsministern höll tal.

Kungen höll inget tal, som överraskade på något vis. Han betonade att vi tillhör de länder och folk där vi kan rösta. En fjärdedel av jordens befolkning kan inte det. Och han sade att det var ett glädjande högt valdeltagande.

Han betonade det stora och omfattande arbete som riksdagen hade framför sig. Och att det nu var 200 år sedan hans egen släkt kom till Sverige. När han tackade för den värme som hade mött familjen i somras när kronprinsessan gifte sig, så fick han applåder av riksdagen.

Sju nya ministrar sitter i den nya regeringen. En stor samling sammanlagt på tjugofyra statsråd.

Den enda stora överraskningen var att Jimmie Åkesson och de andra sd-arna inte ville sitta kvar under predikan innan riksdagens högtidliga öppnande, när biskopen talade om rasism och främlingsfientlighet. Det uppfattades som ett politiskt ställningstagande för vänsterextremer av sd-arna. Medan Mona Sahlin tyckte det var "barnsligt" och "patetiskt" att lämna.

Det var när biskop Eva Brunne sade så här som sd-arna reste sig och gick (fast inte alla fyra stycken satt kvar):

" Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp."

Här är hela texten i hennes predikan.

PS. I det mångkulturella Sverige kan man undra varför en biskop i svenska kyrkan ska hålla predikan. Kan inte en imam, en rabbin, en asatroende, en buddist och tex en hindupräst få stå där framme och predika lite var till mans? Eller måste man överhuvudtaget gå i kyrkan? Är alla troende i riksdagen? Vi har ingen statskyrka längre så detta är väl att ge för mycket makt till kyrkan? DS.

15 kommentarer:

 1. Biskopen Eva Brunne var själv med och demonsterade igårkväll. Hon visade också sin avsky mot SD. Tycker inte man ska vara politisk i kyrkan. SD gjorde rätt som tågade ut.

  Louise Erixon är Åkessons flickvän. Hon är 21 och bor i Gävle upplysningsvis.

  SvaraRadera
 2. Helena: Jag håller med dig. Hon framställde sig själv som totalt ovetande om vad som hade försiggått under det senaste halvåret med demonstrationer, överfall, hot och knivskärningar efteråt. Utan påstod att så sa hon varje år.

  Så uppför sig inte en kristen. Det har inte jag fått lära mig. Konfirmerad som jag är. Urdåligt att inte låtsas om läget. Så gjorde åtminstone inte kungen och statsministern. De var båda inne på att vi behöver trygghet och frihet från brott, rättsäkerhet. Trygghet till liv och egendom sa kungen. Och visst är det så.

  SvaraRadera
 3. Det var ju helt klart att hon tog tillfället i akt o beskyllde sd för den vanliga smörjan som etablissemanget tvångsmässigt måste upprepa så ofta som möjligt. Hon försvarade mobben (som hon tydligen själv tillhörde) som ständigt saboterar demokratin.

  Däremot gjorde Kungen en ganska skarp markering mot mobbarna (Reinfeldt, Sahlin, Brunne o de andra). Han betonade demokrati och respekt för andras åsikter på ett sätt som jag upplevde som ganska vågat. Fast de andra fattade nog inte det.
  //Pops

  SvaraRadera
 4. Biskopen är socialdemokrat, tillika homosexuell, vilket kan göra att hennes hat mot SD är flammande (vilket jag då iofs anser vara en misstolkning). AnnHelena, du glömde att citera den sista meningen i biskopens tal, att "stenarna ska börja tala". Det är en direkt uppmaning till stenkastning mot SD. Uppvigling! Visserligen förklätt i biblisk mystik, men dock! Där går faktiskt gränsen. Jag förstår att de reste sig upp och gick.

  Den präktiga biskopen, falsk och förljugen, kan nog inte sätta sig in i hur det är att leva under ständigt hot och dödshot från dessa vänsteraktivister. Därför kan hon stå och raljera över saken och därtill spela oskyldig efteråt. Det enda jag kan säga är "dumk-rr-ng"!

  SvaraRadera
 5. Pops och cavatus: Jo kungen försökte nog säga en del, lite nedtonat, som han är ålagd. Och nu lade jag in fortsättningen på biskopens tal så får var och en bedöma själv vad hon sade. Där uppe kan ni läsa och det finns också en länk till hela talet.

  Kungen sa: En god samhällsgemenskap bygger på ömsesidig respekt och på fritt meningsutbyte. Den förutsätter tolerans mot oliktänkande och trygghet till liv och egendom.

  Här är hela talet: http://www.royalcourt.se/kungafamiljen/hmkonungcarlxvigustaf/tal/hmktalaretstal/hmkonungenstalvidriksmotetsoppnandetisdagenden5oktober2010.5.40e05eec12926f26304800011084.html

  SvaraRadera
 6. Fritt meningsutbyte! Jo, man tackar. Men kungen gjorde bäst ifrån sig under rådande läge. Reinfeldt kom inte med något nytt. Han nästan bjöd in alla att komma till vårt fria Sverige.

  SvaraRadera
 7. Helena: Blir intressant riksdagsperiod helt klart. Sverige är på väg att bli som andra länder. Och det är rätt. Inte kan drygt 9 miljoner människor skapa en egen planet i världen. Det håller inte.

  SvaraRadera
 8. I Nikita Chrustjevs memoarer beskrev han stämningen i kommunismens paradis Sovjet när det var som värst. Han berättade att det kunde räcka med att på ett politiskt möte se sin politiska motståndare i ögonen och säga: "Jag ser i dina ögon att du är en folkets fiende" för att denne skulle åka ut i kylan, bli förhörd av KGB och dömd till Gulag eller nackskott.

  När man följer de alltmer desperata journalisternas o politikernas kamp mot det lilla sd får man ett starkt intryck av att vi är på god väg dit.
  Läs gärna, i dagens SVD, Gunnar Sandelins utmärkta artikel om just detta stämningsläge i dagens Sverige.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tystad-debatt-skapar-sds-framgang_5455875.svd

  //Pops

  SvaraRadera
 9. Pops: Äntligen! Så går det att säga sådana här saker. Det måste gå så långt att krukan går sönder innan det är möjligt i det här landet. Det var en klockren artikel som Gunnar Sandelin skrev och jag tycker också att Mats Dagerlind har skrivit en bra artikel på Newsmill i dag:

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/10/06/biskop-brunne-utvisade-sverigedemokraterna-ur-storkyrkan

  SvaraRadera
 10. Oförskämt av Brunne att påtala demonstrationen mot SD dagen innan som hon själv deltagit i, med SD närvarande i kyrkan. Hon kan väl tala om määniskors lika värde utan att specifikt tala om demonstrationen. Som någon sa, det fattades bara att Brunne var svart så hade hon varit PK-isternas drottning!

  SvaraRadera
 11. "Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp."

  Betyder: "Om argumenten tryter, kasta stenar. Allah är stor"!!

  Har Brunne konverterat?

  Ann Helena: Jag får inte fram något annat än ingressen av Dagerlinds artikel, eller är den inte längre? Det han säger är i alla fall bra!

  //Pops

  SvaraRadera
 12. Pops: Nä hela finns kvar. Fast dom höll på och flyttade runt artiklarna ett tag. Här kommer länken en gång till då:

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/10/06/biskop-brunne-utvisade-sverigedemokraterna-ur-storkyrkan

  SvaraRadera
 13. Ang "om argumenten tryter..." ovan så har jag en annan signatur på Newsmill. Jag har inte kopierat.
  //Pops

  SvaraRadera
 14. Roligt att sd-anhängare och andra begåvade skribenter här uppfattar Jesus-citatet "Om de tiger, så kommer stenarna att ropa i deras ställe!" som en uppmaning att kasta sten på sina meningsmotståndare. Om de läser Koranen med samma precision kan man förstå att de beter sig lite skärrat.

  En annan intressant observation är att Jimmy Åkesson ju inte tidigare verkar ha uppfattat antirasistiska demonstrationer som ett avståndstagande från hans gäng. Så här lät det när han utfrågades i Kvällsöppet den 20 september:

  Ekdal: Det var ju då en antirasistisk demonstration och manifestation... ...20 000 deltagare... ...det är en kraftig reaktion, Jimmy, mot er entré.

  Åkesson: Nä, det var inte mot någonting sa de, de sa att de var för kärlek, och det ställer jag också upp på.

  Ekdal: Finns det möjlighet att tolka det på något annat sätt?

  Åkesson: Jag vet inte, man får tolka saker hur man vill.

  Ekdal: Tror du att de här demonstrationerna hade ägt rum om ni inte hade kommit in?

  Åkesson: Det vet jag faktiskt inte.

  Att Biskop Brunne hänvisar till en demonstration med tema antirasism borde i ljuset av detta inte utgöra något problem för Åkesson, kan man tycka. Man får ju tolka saker hur man vill.

  Antingen har Åkesson börjat räkna sig som rasist och känner sig träffad av det kristna kärleksbudskapet. Eller så är han bara väldigt känslig när han har blekingedräkten på sig. Det kan man ju i och för sig förstå.

  Hursomhelst var det mycket underhållande att få se SD-gänget rusa ur kyrkan i sina dressmankostymer och med lustig hatt på partiledaren. Att sedan få se en blankögd Åkesson berätta att han "aldrig känt sig så kränkt" iförd knätofsar toppade i alla fall min vecka...

  SvaraRadera
 15. Peder: Faktum kvarstår att predikanten i det här fallet själv deltog i demonstrationen och är sosse... men som sagt det är frivilligt att gå på gudstjänsten. Och biskopen har väl fått en del att förstå att svenska kyrkan inte är något man behöver vara ansluten till. Inget tvång där heller.

  SvaraRadera