söndag 24 oktober 2010

Ilmar Reepalu rasande

Jag tycker att han borde först och främst vara rasande på sig själv. Han har suttit som Malmös starke man sedan 1994, men han anklagar nu justitieministern Beatrice Ask för allt.

Hon har inte stoppat vapensmugglingen av illegala vapen från utlandet, så nu är Malmö fullt med vapen. Jag som inte trodde att vapen kunde döda så där på egen hand utan att de behövde en människa, som höll i dem.

Ilmar Reepalu var så arg i går att han krävde justitieministerns avgång om hon inte agerade. Hon har suttit drygt fyra år med ansvar för landet. Han har suttit i Malmö som stark man (fast först i oppositionen) sedan 1985. Det finns nog all anledning för kommunstyrelsens ordförande att vara mest sur på sig själv.

Malmö gick från att vara en industristad med varv fram till 1970-talet till att få en minskad befolkning, som lägst var det 1985 då där bodde 229 000 invånare. Numera finns där nästan 300 000 invånare.

I Malmö bor 166 olika nationaliteter, som talar kring 100 språk. Men de flesta kommer från ex-Jugoslavien och från Irak. Två länder med inbördeskrig.

Invandrarna är flest i de östra stadsdelarna. Omkring 40 procent av Malmös befolkning är själva födda utomlands eller har två föräldrar födda utomlands. Ca 25 000 kommer från Irak, ex-jugoslavien, Bosnien-Hecegovina, Libanon och Iran. Malmö har också Sveriges största population av romer, omkring 8 000 personer.

Malmös invånare har bland de lägsta genomsnittsinkomsterna i Sverige. Medianen för förvärvsinkomsten i Malmö kommun var den lägsta i hela Sverige år 2006, 95 000 kronor per år. Medelvärdet för den beskattningsbara förvärvsinkomsten ligger dock jämförelsevis högre men ändå mot botten av Sveriges kommuner, i Malmö var det 135 000 samma år. Jämförelsevis har Stockholm en medelinkomst på 187 000 kronor och Göteborgs medelinkomst är 161 000 kronor per invånare och år.

I Malmö bor kring tjugo procent av alla barn i ett bidragshushåll, det är den högsta nivån i hela Sverige. I alla svenska storstäder är genomsnittsandelen barn i bidragshushåll drygt tio procent. Skattekraften per invånare i Malmö är 134 000 kronor per år i genomsnitt, det är klart lägre än det svenska medelvärdet på 152 000 kronor och betydligt lägre än snittet för svenska storstäder, 186 000 kronor.

Bland kommuner med ett invånarantal över 90 000 så har Malmö i särklass bottennoteringen vad gäller skattebas per invånare och andel förvärvsarbetande av populationen och staden är närmast jämförbar med direkta glesbygdskommuner när det gäller detta.

Omkring tjugofem procent av Malmö kommuns inkomster härrör från direkta statsanslag, däribland innefattas det kommunala kostnads- och inkomstutjämningssystemet. Det betyder att statens pengar från Robin Hood-systemet inte räcker till för att betala detta.

Trettiosex procent av Malmös barn nådde år 2007 inte upp till ett eller flera av Skolverkets mål för olika ämnen. Detta är 50 procent högre än i andra kommuner i Sverige. Tjugoåtta procent av invandrarbarnen nådde inte upp till målet för svenska som andraspråk. Ändå får Malmös barn omkring 4 000 kronor mer per läsår och Malmö har fler lärare per elev än andra städer.

Endast sextio procent har tagit studenten vid 20 års ålder.

De här siffrorna är några år gamla, så det har säkert blivit värre. Invandrarna i Malmö uppgår till omkring fyrtio procent av befolkningen. Och detta yttrar sig nu i att Malmö håller på att bli Sveriges Chicago. Med en eller flera "nya lasermän". Lasermannen John Ausonius själv var en invandrare med två invandrarföräldrar.

Att skylla allt på vapnen håller inte Ilmar Reepalu. Och att vara upprörd och rasande är inte heller rätt metod. Det krävs åtgärder och handling.

9 kommentarer:

 1. Fast du verkar inte veta att Reepalu länge länge har påpekat och bett om hjälp ang invandringen i Malmö. Han har sedan länge sagt att Malmö inte kan ta emot fler nu för de kan inte ta om hand om de de redan har. Detta har han sagt tror jag i mer än 10 år så sosse som han är.

  SvaraRadera
 2. Hmm 11.44: Jodå jag vet alltid allt, men man behöver inte skriva om allt ständigt och jämt. Detsamma har Södertäljes starke man sagt länge. Anders Lago åkte till och med till USA för att få hjälp för två år sedan, men vi har ju fri rörlighet och mer fri har den blivit. Det går ju inte att tvinga folk att flytta någon annanstans. Kanske dags för fler morötter dock? Det finns ju fler platser att bo på än lilla Malmö.

  Stockholm och Göteborg klarar sig väl bättre genom att dessa städer ligger på öar så befolkningen behöver inte trängas så mycket. Malmö har ungefär 4 000 invånare per kvadratkilometer medan Stockholm har 3 300 ca och Göteborg ca 2 500 invånare per kvadratkilometer. Det gäller tätorten alltså. Och Malmö är så litet att beväpnade mördare tar cykeln.

  http://www.dn.se/sthlm/sodertaljepolitiker-hyllad-i-usa-kongressen-1.538470

  SvaraRadera
 3. Hmm,
  men han har väl inte gått ur partiet såvitt jag vet, vilket han borde.

  Bra artikel som säger allt. (Jag behöver inte tillägga något -:).

  //Pops

  SvaraRadera
 4. Peter Ingestad to Polismyndighet., gefle.dagblad, gun.lauritzson, Hakan_Moller, helen.evertsson, hogsta.domstol., holger.gustafs., info, info, info, info, info, info, info, info, info, info, info, info, info, info, information, information, Ingela.af.Geij., ingemar.lundin, inger.jarl.beck
  show details 7:05 PM (0 minutes ago)

  Jag polisanmäler ICA-butiken i Solna-Bergshamra för brott mot livsmedelslagen.

  Kylavdelningen hållerför hög temperatur sedan flera dagar.Jag har upprepade gånger påtalat detta utan resultat. Nu måste det bli rättssak.

  Jag yrkar maximalt skadestånd.

  - Peter Ingestad,Solna

  SvaraRadera
 5. @Ann Helen: "Och Malmö är så litet att beväpnade mördare tar cykeln.
  "

  Det måste ju nästan ses :-D

  SvaraRadera
 6. Hmm: Ja det har dom sett också... det var därför jag skrev det.

  SvaraRadera
 7. Hmm: Här kan du se: http://www.dn.se/nyheter/sverige/malmoskytten-tar-sig-fram-pa-cykel-1.1196289

  SvaraRadera
 8. Hmm: Och här kan du se detsamma:

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1278999/Polisens-presskonferens.html

  SvaraRadera