onsdag 13 oktober 2010

Behandla dem inte som offer

Fem gruvarbetare var uppe. Detta var läget vid 10-tiden svensk tid. Och vi gläds alla med dessa familjer, som får tillbaka sina män från underjordens gap. De har mytologiskt sett besökt underjorden, Hades dödens rike och kunnat fås levande tillbaka.

De visar att människors teknologi med hjälp från hela jordens befolkning kan rädda också dessa instängda hjältar. Trettiotre stycken människoliv är på väg att räddas medan ännu namnlösa svälter ihjäl, mördas och plågas i alla världens länder.

Men vi behöver dessa berättelser om denna skara män, som offrar sig för oss för att få upp koppar och guld ur underjorden. De är besläktade med de grekiska gudarna. Med Hefaistos, som hade sin verkstad under vulkanen Etna på Sicilien. Smidesguden, som kunde förädla alla metaller.

Och vi som mänsklighet behöver veta att det går att rädda också dessa män ur en gruva. Att amerikansk och svensk teknologi, att andra mäns flerhundraåriga arbete kunde få upp dem ur det avgrundsdjupa hålet.

Det viktiga är att inte behandla dem som offer, säger en psykiater. Visst. Det är väl bra. De är inga offer, utan mera hjältar, som har klarat tiden i gruvan.

PS. Och nu vid 11.40 är dom sju uppe på marken. En miljard människor lär följa detta och nu är dom åtta uppe vid 12-tiden. Nio stycken uppe vid 13-tiden och tio stycken nu vid 14. Vi prickar av elva uppe vid kvart i tre. Tolv uppe vid halvfyra. Det går fortare än förut. 13/33 uppe vid 16-tiden. 14/33 vid markytan kring 16.30. 16/33 uppe vid 18-tiden. 17/33 uppe vid 19-tiden och här kan ni följa den spännande fortsättningen. 02.54 14 oktober den siste av de 33 är räddad! DS.

2 kommentarer:

  1. Som att födas på nytt. Hoppas inget händer så alla kan bli räddade.

    SvaraRadera
  2. Helena: Jo det hoppas vi. De borde väl vara uppe senast i morgon om allt går vägen.

    SvaraRadera