måndag 25 oktober 2010

Dna-spår möjligt säger polisen

Jo jag skrev om dna:t tidigare i går och nu har också andra medier vaknat. Det går att få fram en dna-profil ur ett mycket litet prov nuförtiden. Det är alltså möjligt även i Malmö-fallet.

Eftersom Naser blev skallad är det möjligt att få fram två dna-profiler, dels från honom och så från den som sköt.

Och kläderna kan ge andra ledtrådar eftersom de båda männen hade närkontakt. I USA där mord aldrig preskriberas tas gamla fall ständigt upp på nytt, eftersom dna-tekniken alltid utvecklas.

Fingeravtryck är naturligtvis också ett bra spår. Särskilt om det finns ett brottsregister med färdiga tryck och namn och bild på förbrytaren. Då kan även ett partiellt avtryck jämföras med registret och ge mördaren.

Och fingeravtryck går att ta fram även där man inte tror att de ska finnas genom att spraya en plastfilm över, som förångas i uppvärmt dragskåp. Ämnet som används fäster vid mänskligt hudfett.

Dessutom använder polisen i Sverige numera (sedan 2005) sk livescan, vilket har gett 50 procents träffar i fingeravtrycksregistret mot tidigare 25 procent. Detta innebär alltså att fingeravtrycken scannas in digitalt och blir tydligare gentemot redan befintliga avtryck i registret.

Och här är ett gammalt svenskt cold case, som har klarats upp tack vare ett handavtryck. Den 67-årige mördaren dömdes till tio år i fängelse för ett 24 år gammalt mord. Det är bra när rättvisan hinner ifatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar