lördag 16 juni 2012

Kvinnor vill inte jobba heltid

Det är min erfarenhet av detta. De jobbar hellre deltid och tar hand om barnen. Mannen i familjen får slita ihop resten. Detta gäller särskilt de tunga arbeten, som kvinnor ofta har i vården och när de jobbar med barn. Kvinnor orkar helt enkelt inte jobba heltid och sedan ta hand om sina egna barn.

Män är starkare fysiskt starkare och klarar heltid, särskilt i tunga jobb. Det är ett faktum, som alla millimeterinriktade försöker ta sig förbi. Och kan en familj klara sig på en och en halv lön, så gör de det.

Att sossarna nu har börjat valrörelsen i halvtid, med drygt två år kvar till valet, är lite fånigt. Eller är det endast försöksballonger med vanlig luft, som de skickar iväg? Sådana lyfter som bekant inte från marken.

Det de vill göra är att lämna över barnen till barnomsorgen, ta dem ifrån deras föräldrar. Vilka föräldrar vill det? Om båda föräldrarna jobbar heltid hur ska då barnen kunna vara mindre än åtta timmar på dagis eller i skola, förskola?

Det blir barnen som drabbas ännu hårdare ifall deras föräldrar blir tvungna att vara borta minst nio timmar från dem. Jag minns ett par sådana barn från dagis, där båda föräldrarna jobbade heltid. De var alltid kvar till sist på dagis. Och kom först. De var där från sju på morgonen till fem på eftermiddagen. Det är hårt med så långa dagar för barn.

6 kommentarer:

  1. INGEMAR GENS OCH NICLAS JÄRVKLO

    är hedersgäster i ännu ett radikalfeministiskt program i Sveriges radios P1 idag (09.03, 22.05):

    ”Gäster i studion är Ingemar Gens, debattör och föreläsare i jämställdhetsfrågor och författare till boken Myten om det motsatta könet - det maskulina samhällets undergång och Niclas Järvklo, idéhistoriker som forskar kring maskulinitet vid Stockholms universitet.”

    http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1300&grupp=9035&artikel=5151653

    Ingemar Gens torde väl vara bekant för de flesta genusintresserade. Här något om Niclas Järvklo:

    http://genusnytt.wordpress.com/2011/06/08/mannen-kan-bli-onodig-skriver-dn/

    SvaraRadera
  2. Jag har varit med detta experiment på en avdelning i ett servicehus, alla tjänster omvandlades till heltid och de överblivna fick sluta eller flytta på sig, bla jag som jobbade extra men på schema fick sluta. Efter 6 månader hade personalen nästan bytts ut. En del väljer arbeta deltid, de är inte tvingade. Tex min dotter, neurolog, arbetar 80% eftersom hon har barn. Men som du säger, S vill inte att vi har ett liv med våra barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. elina, var i Sossarnas förslag hittar du att de inte vill att vi har ett liv med våra barn? Det enda jag läst är att man ska ha rätt till heltid, men att man ska kunna välja deltid.

      Radera
  3. Det är viss skillnad på rätt till heltid (och trygg anställning, som det också talas om i förslaget) och TVÅNG på heltid. Jag anar selektivt varseblivande här.

    Vill man prata om barns rätt till föräldraumgänge kan man för övrigt också fundera över om inte arbetstidsförkortning skulle vara en väg att gå. Heltidsanställningars timantal är inte för evigt huggna i sten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Citat "Alla anställda ska erbjudas heltidsjobb och varje ny tjänst ska vara en heltid. Ingen ska vara visstidsanställd längre tid än två år...."

      Så som jag uppfattar det citatet från S, så tvingas kommuner/landsting att inte längre nyanställa någon utan att det är heltid de anställs på, och alla som nu arbetar deltid/halvtid har 2 år på sig, sen måste de också ha heltid och de måste erbjudas heltid.

      Pratar om selektivt varseblivande, kanske titta igenom förslaget en gång till själv?

      Sen att man inte behöver erbjuda alla den heltid de vill ha, det är ju självklart. En förskolelärare på halvtid kanske får ett erbjudande om heltid då, i en HELT annan del av kommunen som det tar personen 4-5 gånger längre att pendla till. Sjuksköterskor kanske erbjuds heltid på nattjänster som de aldrig haft och aldrig velat ha.

      På så sätt kan kommunen/landstinget bli av med massor med kostnader (läs anställda) eftersom deltidsanställda kostar mer än heltidsanställda räknat utifrån per jobbad timme.

      Radera
    2. Martin, att anställas på heltid och att tvingas arbeta heltid är två olika saker. I Södertälje genomförde vi ett test med att införa heltid för alla, men att alla samtidigt varje år får välja om de vill arbeta heltid eller mindre. Om jag minns rätt så innebar det att några av deltidarna arbetade heltid och några av heltidarna valde att arbeta deltid istället.

      Under livets skede är man i olika behov av pengar respektive mer tid hemma. Att varje år få välja om man vill arbeta mer eller mindre tycker jag är en riktigt bra lösning för alla parter.

      Radera