lördag 9 juni 2012

Historiska mördare

Presidenten i Syrien tillhör en grupp människor, som var fattiga och undantryckta och som nu låter mördarband härja fritt. År 1970 tog Hafez al-Assad från det arabiska socialistiska Baathpartiet makten med en militärkupp. När han avled övertog hans son Bashar al-Assad presidentposten.

Hur får man då ett mördarband att sluta mörda? Ja inte genom att som presidenten använda dem till det och vända bort huvudet ifrån vad som pågår. Syrien är ett rättslöst land.

FN:s försök att stoppa detta är naturligtvis verkningslöst. Syrien har blivit ett icke-land. Det är djupt försjunket i sin egen ondska.

Det är alawiterna, som har drabbat landet. En sekt på ett par miljoner invånare, en variant av shiitisk islam, som dock avvisar bönen, fastan och pilgrimsfärden. Inte heller finns något förbud mot alkohol. De tror mer på svärsonen Ali än på Muhammed. Baathpartiet var det parti, som också hade makten i Irak under Saddam Hussein.

Muslimska brödraskapet gjorde år 1979 ett väpnat uppror i Syrien. Då mördades alawiter i ledande ställning och attacker mot säkerhetspolisen och Baathpartiets lokaler förekom. Fundamentalisterna ville få regimen på fall eftersom den betraktades som gudlös. Också då förekom ett hänsynslöst bombardemang av regeringsstyrkorna och sedan gick de från hus till hus och utplånade befolkningen.

10.6.2012
Den nye kurdiske ledaren för oppositionen är svensk medborgare och bor i Uppsala, 55 år gammal. Han tror att mördandet beror av att presidenten har gett upp på något sätt, tappat hoppet och blivit desperat. Denne doktor i filosofi ska nu inneha posten i tre månader i ett rullande ledarskap.

 Hur någon ska kunna uträtta något på tre månader är svårt att begripa dock. Och varför en professor i filosofi kommer i fråga. Verkar vara en variant på mycket skrik men lite ull, som gumman sade som klippte grisen.


4 kommentarer:

 1. Oj vad du vet mycket... speciellt som det inte finns några journalister i Syrien som kan berätta.

  SvaraRadera
 2. För en gång skull... måste jag hålla med Ann Helena och i övrigt trycka på att det knappast är möjligt att komma till något slags snar lösning på Syriens problem. Det är antagligen dock en grov förenkling att hänvisa till att allawiterna är shiiter och majoritetsbefolkningen är sunni eftersom ett klan- och stamland av denna typ också innehåller judar (jo i Damaskus, faktiskt!), druser, kristna av olika schatteringar och att många av dessa etniska och religiösa minoriteter i decennier haft att förlita sig diktaturens Baathparti med Assad-familjen i spetsen. Omvärldens ”flackande blick” och oförmåga att komma med något konstruktivt i lösningsväg har säkerligen också att göra med att Syrien har olje- och gasfyndigheter av inte alls försumbar betydelse för den övriga världen.....

  SvaraRadera
 3. Det kommer säkert att bli bättre när vi hjälpt Muslimska Brödraskapet till makten i ännu ett land.

  SvaraRadera
 4. Himstaf: Om du skriver om din kommentar utan att angripa den som bloggar här, så får du den publicerad.

  SvaraRadera