lördag 16 juni 2012

Att döda med bil 2

Ett sätt att visa makt. Så kan man förklara att unga män drar på allt vad de kan på motorcykel eller i bil. Det hände i Malmö där en 20-åring körde ett vansinneslopp och en cyklist kastades upp i luften och dog. Och en annan man skadades. 

Jag skrev om det då för tre dagar sedan. Vad är det för slags makt man visar när man gör så där? Jo en destruktiv, illasinnad makt. En makt som riktar sig mot andra och mot den som utövar den. En makt, som bara för elände med sig.

Vi har länge haft diskussionen om detta, att döda med bil, men i Malmö har det blivit de unga killarnas sätt att trotsa det som de tror är deras motståndare. Det var det som hände här också. Att de ska utöva sin rätt till gatan och inte bry sig om vad polisen säger.

Den 20-åring som körde är kriminell och var narkotikapåverkad och har ett utländskt namn. Han har ingen bostad, inget jobb, ingen inkomst, inget körkort. 

Han som dödades heter Göran Nilsson, var född 1959 och var scenproduktionschef vid Malmö opera. Hans kollegor har hållit en minnesstund. Familjen vill inte uttala sig.

Det finns en författare som heter Stig Dagerman, som har skrivit en novell om hur ett barn blir överkört och dödat. Den heter Att döda ett barn. Den skrevs på 1940-talet och den är mer aktuell i dag. Det Stig Dagerman skildrar är dock en vanlig olycka.


I dag lördag hålls häktningsförhandlingar, som gäller misstanke om dråp eller grovt vållande till annans död, två mordförsök och två fall av grov misshandel, alternativt grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik, plus drograttfylleri. Han begärs häktad på sannolika skäl, den högre misstankegraden.2 kommentarer:

 1. Ja, det var ju Dagermans novell som Leif Silbersky på ett fullständigt skandalöst sätt hänvisade till i sitt försvar av barnamördaren Anders Eklund.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/engla/article11467936.ab

  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja författares ord är fria att bruka och missbruka när de en gång är publicerade... tyvärr i det här fallet.

   Radera