tisdag 19 juni 2012

Julian Assange flyr till Ecuador

UPPDATERAT
Han har sökt politisk asyl i landet Ecuador och gömmer sig nu på deras ambassad i London. Herregud han är verkligen livrädd för att komma till Sverige och försöker undvika detta till varje pris.

Jag måste säga att jag hoppas han lyckas, så att det blir ett slut på denna parodi på rättvisa. Han är naturligtvis inte skyldig. Det har jag inte tyckt sedan jag satte mig in i vad som hade hänt. Och det hade varit mycket enklare om den svenska rättvisan inte hade varit så stelbent.

Här har landets utrikesminister twittrat om detta.  Och här kan ni läsa vad jag tidigare har skrivit om honom. Då när detta hände för snart två år sedan.

Här är ambassadens pressmeddelande om detta.
20.6.2012 9:48
Assanges mamma hoppas han får asyl i Ecuador eller annat land i tredje världen. Hon tycker att han är en politisk fånge. Ja då borde väl detsamma gälla för Assange som för dissidenter i Kina? Han får dock fortfarande hjälp från hemlandet Australien. Precis som andra medborgare i det landet.
13:02
Att polisen står på vakt utanför är väl bra! Akta dig för att gå ut Assange. Och vilka rubriker det kommer att bli om inte Ecuador vill ha honom. När han blir utkastad från huset. Vilket skådespel!
15:31
Claes Borgström, flickornas advokat, anmäls nu till Advokatsamfundet på grund av sina uttalanden om Julian Assange. Vilken sabla cirkus!
21.6.2012 8:45
Julian Assange svenske advokat besökte honom i går på ambassaden i London. Assange är inte rädd för en rättegång i Sverige och tycker att åklagaren kan besöka honom på ambassaden precis som advokaten nu gjorde. Dock är han rädd för en utlämning till USA. Det är mot denna han har sökt skydd. Och världen väntar nu med spänning på att få reda på hur det går med asylen för denna superkändis. Inom ett dygn ska det vara klart, sägs det.
22.6.2012 19:09
Assange fruktar dödsstraff i USA, men hans ansökan har ingenting med Sverige att göra, säger han.
25.6.2012
Assange lider av storhetsvansinne och tycker att alla ska ta hänsyn till honom, för han har ju blivit påhoppad av ledare i USA och Sverige. Australien måste lämna diplomatiska noter till dessa länder, för att försvara sin medborgare. Det skulle Assange tycka var lämpligt, för den australiska regeringen måste  ta hand om medborgarna och särskilt Assange.
10:43
På justitiedepartementet säger man att inga sådana garantier kan lämnas. Nä självklart inte. Vår lagstiftning är inte till för sådana som Assange.

PS. Jag har skrivit många inlägg om Assange och blivit intervjuad av Channel 4 News om vad jag tyckte om saken. DS.

30 kommentarer:

 1. Frågan är hur han ska ta sig dit. I en säck diplomatpost?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går alltid att ordna bara han får inresetillstånd, visa eller vad som behövs till Ecuador. Den kinesiske dissidenten Chen Guangchen gjorde exakt så när han rymde från sin husarrest. Han sökte först assyl på den amerikanska ambassaden och flög så småningom med ett kommersiellt flyg vidare till USA. Assange ser sig nog som en liknande flykting från ett galet Sverige.

   Radera
  2. Eftersom Storbrittanien har poliser väntande utanför ambassaden för att gripa honom när han kommer ut, så nej, han kommer inte kunna flyga därifrån. Det går inga plan direkt från ambassaden... Däremot har det förekommit fall där människor har bott på ambassader i åratal, men det blir ju mer som ett lyxfängelse då, fortfarande i praktiken frihetsberövad.

   Huruvida han är skyldig eller inte vet du knappast, och han undviker ju rättvisan så desperat så det för länge sedan har blivit patetiskt. Om han är livrädd för att komma till Sverige så är han antingen skyldig eller bara dum i huvudet, eftersom England har ett mycket frikostigare utlämningsavtal med USA än vad Sverige har. Plus att Sverige inte kan lämna ut honom utan tillstånd från Storbrittanien om han är utlämnad därifrån. Så hur man än vrider och vänder på det så är det ju nåt fel i huvudet på honom.

   Radera
  3. Hmm så du menar att det är skillnad på England och Kina? Att han inte är skyldig till våldtäkt är tämligen utrett redan, men den svenska rättvisan är envis och vill inte ta i saken om han inte sitter inom lås och bom på nåt häkte i detta land.

   Märkligt eftersom det bara var ett enkelt förhör det handlade om. Här ska statueras exempel! Läs mitt inlägg om den svenska rättvisans moras, som inträffade redan i augusti 2010. Länkat till där ovan under "tidigare skrivit om".

   Assange är inte dum i huvudet, utan vill bli minst lika känd som Charlie.
   http://www.expressen.se/noje/charlie-sheen-fick-ett-psykiskt-sammanbrott/

   Det lönar sig att spela med i leken och framstå som en korsning mellan Robin Hood, Che Guevara och Zorro. Skulle inte bli förvånad om han plötsligt som gubben ur lådan dök upp i Ecuador. Man måste beundra hans spelade skräck för Sverige.

   Radera
 2. Jag är enig! Detta är pinsamt för Sverige och en skam att några försöker missbruka begreppet våldtäkt för att smutskasta en person. Det finns folk som blir våldtagna ”på riktigt”. Blir man det tror jag att man är ganska säker på att man blivit våldtagen direkt efteråt och inte skriver en SMS till förövaren och tackar för sist. Jag tror att varje normal människa som tar del av detaljerna i historien fort ser att detta är påhittat och att det ligger en annan agenda i botten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart har du sett dessa SMS? Eller menar du de som Björn Hurtig hävdar att han har sett men inte fått visa sin klient? Protip: En advokats uppgift är alltid att se efter sin klients intressen, även om advokaten är fullt medveten om att klienten t.ex. är skyldig. Jag tror att de flesta normala personer i Sverige litar på att rättsväsendet friar Assange om han är oskyldig och om det finns bevis för att kvinnorna medvetet ljugit ihop det hela så kan de ju faktiskt ställas inför rätta för ett brott som kallas för "falsk angivelse" som kan ge upp till två års fängelse. Allt Assange gör är att få sig själv att se ut som en rättshaverist. Förövrigt är det rättsligt svårt för Sverige att utlämna Assange till USA då vi inte har ett utlämningsavtal ang. politiska eller militära brott med USA. Dessutom är det som så att det avtal vi har med Storbritannien innebär att vi inte kan lämna över Assange till något annat land utan att deras rättsväsende godkänner den utlämningen först. Med andra ord, Sverige skulle inte kunna utlämna Assange till USA utan att Brittiska rättsväsendet först valde att godkänna den utlämningen och jag misstänker att om Storbritannien velat utlämna Assange till USA så hade dom redan kunnat göra det relativt enkelt. Den enda det här är pinsamt för är Assange och hans anhängare, särskilt efter den smutskastningskampanj de drivit gentemot det svenska rättsväsendet.

   Radera
  2. Björn Hurtig var satt i yppandeförbud. Han var modig som öppnade käften.
   Vi/allmänheten/ hade aldrig fått se dessa c:a 100 sms i den stängda rättegången.
   Det finns "utlåning till skillnad från "utlämning" i bilaterala överrenskommelser mellan US-Sverige.
   Din kommentar är void.

   Radera
  3. void är ett engelskt ord som betyder tomrum

   Radera
  4. Void även = ogiltig, utan laga kraft

   Radera
  5. Så kul med ord, här är fler betydelser:
   http://www.ord.se/oversattning/engelska/?s=void&l=ENGSVE

   Radera
  6. @Anonym3 Det finns ingen möjlighet för Sverige att lagligt föra över han till USA utan Storbritanniens godkännande om de väljer att utlämna honom. Om du hävdar annat så får du ge bevis för det.

   Radera
 3. Snacka om urholkning av innebörden av POLITISK ASYL.

  Nu kommer alla anklagade för eventuella brott söka politisk asyl....

  SvaraRadera
 4. Först hette det att han skulle förhöras, nu i mediarapporteringen så sägs det att det ska hållas en häktningsförhandling mot honom.
  Är han dömd i nästa mediarepport då?

  Åklagare Ny är en skam för rättsväsendet med sin hantering av detta fall!

  Hon hade möjlighet att höra Assange vid flera tillfällen när han var kvar i Sverige, men avböjde.....

  Snacka om att inte arbeta som man ska!!!

  SvaraRadera
 5. Märkligt hur många som är övertygade om hans skuld eller "oskuld" i det han anklagats för. Själva akten måste ha skett i TV:s direktsändning eller på Ullevi eftersom så många vet vad som hände eller inte hände.
  Vore det inte lämpligast att svensk rättvisa får ha sin gång eller är det Folkdomstolen som skall döma på grundval av sina känslor för Wikileaks chefsikon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock är det ingen som är övertygad om hans skuld (i dessa kommentarer). Utan det står snarare mot de som är övertygade om hans "oskuld" och de som tycker att rättsprocessen i Sverige ska få ha sin gång.

   Radera
 6. Lite proportioner skadar inte.

  1. Assange är inte dömd i Sverige. Förundersökning pågår och förundersökningsledaren måste nu se till så att han förhörs. Därefter kan förundersökningen läggas ned eller beredas vidare. Vilket alternativ det blir vet vi inte.
  2. Han misstänks för våldtäkt. Det är ett allvarligt brott som ska utredas. Oavsett vem som är misstänkt.
  4. Svenska åklagare eller domstolar är inte politiskt styrda och berörd överåklagare är en av de mest professionella i sitt slag i Sverige.

  Slutsats: Om Assange låter sig förhöras kan förundersökningen slutföras. Vad som sedan händer är upp till rättsväsendet. Är han oskyldig ska han frias, är han skyldig ska han fällas. Och - är det någon här som bryr sig om kvinnorna som påstås ha våldtagits?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig.
   Julian Assange's fanclub verkar inte bryr sig om dessa två kvinnor och vill hellre ha en våldtäkts man fri än att två kvinnor får den rättvisa de söker.
   Det är en sak att säga att någon är oskyldigt tills motsatsen är bevisad, men en helt annan sak att en person är och ska vara utanför lagen.
   Det har till och med gått så långt att människor demoniserar och bedriver karaktärsmord emot kvinnorna på helt fabricerade konspirationsteorier.
   Han kanske våldförde sig på kvinnorna så som han springer ifrån allt som har med rättvisa att göra.
   Om han är skyldigt ska han sitta i fängelse som alla andra kräk som våldför sig på kvinnor.

   Radera
  2. 1. Assange är visst dömd! Av media.
   2. Historiskt så har de flesta sett våldtäkt som ett allvarligt brott. Men den beskrivning av vad som hänt som kvinnorna lämnat i konceptförhör beskriver ingenting som liknar vad vanliga människor förknippar med våldtäkt.
   2b. Bra att du tycker alla ska vara lika för lagen. Något märkligt är det dock att Sverige normalt sett är mycket restriktiva med att utfärda EAW's. Grov filmad misshandel med bra bevis och där alla gärningsmän är identifierade och man vet var de bor är ett exempel då man valt att inte utfärda EAW pga att man anser att brottet inte är grovt nog.
   4. Svenska åklagare är inte politiskt styrda. Åtminstonde så är det vad svenska politiker hävdar samtidigt som de kommenterar fallet. Att sen både nämndemän och domare är politiskt tillsatta kanske inte spelar någon roll? Inte heller verkar det vara viktigt att t.ex tant gredelin och medarbetare plötsligt börjar jobba sena kvällspass och uttalar sig till media direkt det blivit känt att JA sökt asyl i Ecuador.
   4b. Den sk professionella åklagaren har tidigare uttalat sig om sin syn på misstänkta ej dömda personer som hon inte tror att hon kan få fällda i domstol. Hon tycker det är en bra ide att låta de vara häktade så länge som möjligt med så mycket restriktioner som möjligt, på så sätt får de ändå ett straff. Är det rimligt att ha den typen av personer anställda i rättsväsendet (hur professionell du nu än tycker att hon är)

   Du tycker Assange ska låta sig förhöras. Faktum är att han inte motsätter sig förhör. Han har erbjudit sig att bli förhörd på plats i London av svensk polis alternativt över Videolänk.

   F.ö. Även om han är skyldig (vilket verkar tveksamt om man tittar på den läckta häktningspromemorian samt de ofentliga handlingar som presenterats för de brittiska rättsinstanserna) så anser jag att han ska bli dömd OM det går att bevisa.

   F.ö.2. Din professionella åklagare har kostat svenska skattebetalare (samt brittiska) 10-tals miljoner kr. Detta samtidigt som det inte finns resurser att utreda brott professionellt. T.ex så har inget av förhören med kvinnorna och deras vänner spelats in på band (dock lyckades man fixa fram en bandspelare till förhöret med Assange samt de två "neutrala" journalister som också hördes). Den ena kvinnans förhör skedde dessutom över telefon.

   Bryr sig någon om kvinnorna? Ja, läser du tidningar och ser på tv så kan du knappast ha undgått att kvinnorna har ett enhetligt oreserverat stöd medans det är fullt legitimt att kasta vilken skit som helst på Assange.

   Ett förslag är att ni letar upp de förhör som gjorts med kvinnorna. Fundera sen gärna över om ni tycker det är en våldtäkt de beskriver eller något helt annat. Att anse att Assange är oskyldig är inte detsamma som att anse att kvinnorna ljuger .

   Radera
 7. @Lasse N,

  Problemet är att själva ärrendet har skötts så felaktigt så att folk misstänker det ena och andra. T ex har tre olika åklagare som sagt olika saker, gör att det ligger annat bakom än bara en vanlig rättsärrende där den anklagade ska kunna få en rättvis behandling.

  Sedan finns det mycket på Internet nuförtiden så folk kan skapa sig en egen uppfattning. Tex den ena kvinnas alla galenskaper anående hur man tar hämnd på en man som inte besvarar ens kärlek (du vet de 7 eller 8 stegen för hämnd) eller hennes egna twitter inlägg som hon försökte radera efter anmälan. Allt det där gör att folk skappar egna uppfattningar.

  Glöm sedan inte de två Egyptierna som överlämnades till CIA som i säckar transporterade de till ett helvete av torrtyr i Egypten. Jag är säker på att han skulle få en rättvis rättegång men jag förstår om han är orolig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var sju steg, står här bredvid i spalten till höger... Anna Ardins raffinerade hämnd? Tryck och läs.

   Radera
 8. Man kan tycka att åklagaren kunde pratat mes Assange när han var här och att det innebar onödigt lidande för Assange att åka till Sverige en extra gång (landet där han för 2 år sedan tänkte bosätta sig i). Nu är det ju inte riktigt vad saken handlar om eftersom Assange frivilligt dragit ut på detta i 2 år. Hade han åkt hit när han ombads, så hade han varit en fri man för sisådär 22 månader sedan.

  Fast då hade han inte fått leva i rampljuset och kosta andras pengar i 2 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han hade nog levt loppan än om han inte hade blivit utkastad från godset Ellingham hall i Norfolk. Men Vaughan Smith bestämde ju att ett år räckte, så han fick fira förra julen någon annanstans, mindre påkostat. Assange drog dit kreti och pleti, det brukade ramla folk ur skåpen, som ägaren aldrig hade sett. Istället fick ha bo i ett hus någonstans i Kent.

   Den mannen drar på allt vad han orkar, för att få mer och mer uppmärksamhet. Spelar ingen roll om den är bra eller dålig. All PR är bra! Men i grunden måste man nog skylla på det infernaliska svenska rättssystemet, som genom att vara totalt ytterlighetsfeministiskt röjde väg för den här vagabonderande clownen.

   Radera
 9. På senare tid verkar SVD undvikit att skapa debatt runt Wikileaks/Assange historian
  Dvs man har exempelvis inte något kommentars fält efter dom olika artiklarna, vad beror det på?
  men därimot så har man kommentatorsfält där artikeln är till assanges nackdel, så här ser det ut i juni


  to 14 jun Claes Borgström: En skoningslös förföljelse
  må 11 jun Mårten Schultz: En kritik utan några nyanser
  fr 8 jun Thomas Ahlstrand: En vrångbild av svenskt rättsväsende
  fr 8 jun Per E Samuelson: Visst har Assange fog för sin oro
  on 30 maj Mårten Schultz: Assange behöver inte vara orolig

  Sen deras Faktakollen är ju så färgad till Assanges nackdel så man blir fundersam om SVD:s ledning tror folk inte kan tänka själva?
  personligen så undrar jag vad man har för agenda från SVD:s sida?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela det svenska rättssystemet är ifrågasatt och journalister ingår ofta i det grundläggande skyddet av detta system. Journalister är den tredje statsmakten och ska kritisera, men när kritiken går för långt så är journalister lojala. Och sedan är vi ju ett feministiskt land. Och de utsatta damerna ska naturligtvis inte förföljas, vilket deras advokat tycker att detta alltid pågår. Vi har ingen balans mellan kvinnor och män i grunden. Utan kvinnor är fortfarande offer och män förövare rent generellt.

   Radera
  2. ja det är ju uppenbart att man försöker styra opinionen, men på ett väldigt klumpigt och ej genomtänkt sätt.
   Att USA/CIA utför påtryckningar i det dolda är för mig lika självklart som om jorden är rund, hamnar Assange i sverige så vill dom garanterat ha han utlämnad, om man ser till hur våran folkvalda regering med justitieministern i spetsen sysslat med tvivelaktiga vapen affärer med regimer i det dolda, vi har lämnat över fångar som man vetat kommer att hamna på mindre trevliga ställen, ja all denna verksamhet säger ju en del om rättsäkerheten och hur saker och ting styrs i vårt kära sverige.

   Om man sen läger ner lite kraft i assange ärendet och läser på, så kommer man ganska snabbt underfund med att nå´t står inte rätt till, detta har enligt mig styrts av okända krafter, det är jag helt övertygad om.

   Radera
 10. Sverige = du är skyldig till motsatsen bevisats. Ingen tvivel där.

  SvaraRadera
 11. Bra kommentarer! Jag beskylls ibland för att hysa låg tilltro till mina medmänniskors intellekt och mentala förmågor och denna bloggtråd visar att jag har rätt. Synd.

  Bortsett från några få, så säger kommentarerna och blogginlägget att pöbeln, mobben, ska låtas döma, eller i detta fall frikänna, och att man sedan kan lägga ner ärendet.

  Nästa gång då? När nån cool rebell hackat era bankkonton t.ex. för att ni är rika (alla i Sverige är asrika jämfört med resten av världen) och sedan söker politisk asyl för att möta sina narcissistiska krav.

  Och, ja, åklagarna gör inte alltid samma bedömning. Bara för att någon åklagare någon gång valt att inte utfärda en EAW så ska alla gå fria???

  Som Roman Polanski, typ. När han var 44 knullade han med en 14 flicka och är sedan dess efterlyst i USA. Oavsett om hon såg äldre ut eller inte så var det 30 år mellan dem, men europa har ändå valt att inte utvisa honom eftersom han ju är väldigt cool. Och kulturell. Men han var säkert också oskyldig.

  SvaraRadera
 12. Alltså är ni sjuka alltihopa?

  Människor som VERKLIGEN behöver asyl, får inte en hundradels uppmärksamhet för deras asyl ansökan!

  Självupptagna Assange däremot får allt stödd för att han misstänker att hela det svenska rättsväsendet är USA styrd...

  Narcissistiska Assange begäran om en POLITISK asyl är inget annat än en förolämpning mot POLITISK asyl reglerna.
  Jag undrar hur många serier lyckas få POLITISK asyl i landet - de är ju motståndare Assad regimen, alltså har de RÄTT att få POLITISK asyl!

  Jag hoppas att Assange förvägras POLITISK asyl - han sysslar inte med politik!

  SvaraRadera
 13. Nu betraktar sig Assange som en DIPLOMAT - LOL!
  "Wikileaksgrundaren Julian Assange har begärt diplomatiska garantier för att slippa utvisning till USA." [DN]

  SvaraRadera
 14. Med den svenska rättstillämpning som föreligger för Assange kan man dra slutsaten:

  - Varenda man som i Sverige blir hembjuden till några olika damer för trevlig samvaro med samlag kan, ENBART på deras påståenden, utan varje form av bevis, bli arresterad och släpad till Sverige från hela EU.

  Eftersom det är på det viset kan man fråga sig hur en man i Sverige skall kunna acceptera en sådan inbjudan utan att löpa risk: Han kan ju inte begöra ett skriftligt tillstånd innan, för damen kan ju hävda att allt inte gått till som avtalet definierade. Och om damen vill djävlas kan hon förstås även vägra att skriva under efteråt att avtalet exekverades utan anmärkning.

  Att inte svenska folket ställer sig upp och skriker för full hals över denna parodi på rättsordning är förnedrande för folket.......

  SvaraRadera