tisdag 5 juni 2012

Yoko Ono och fontänen

Vi letar alla efter fontänen, säger Yoko Ono. Menar hon inte källan? Det är något man kan leta efter. Varför mystifierar hon detta? Vill hon inte få skällsord efter sig, ifall människor nu skulle förstå bättre vad hon har inom sig?

Och så säger hon att kriget var något "nobelt" på 60-talet. Var då någonstans? I militära kretsar i USA? Eller i Tokyo Japan? Inte var det något man ville ha och gillade i Sverige. Jag har aldrig tyckt om andra världskriget, uppvuxen som jag är i dess skugga.

Det är en rätt hopplös artikel som DN kultur presenterar med det obligatoriska ordet "hen". Så tröttsamt. Vem som har skrivit detta får vi inte heller veta. Redaktionen är uppenbarligen på långledighet. Gäsp! Men Yoko Ono signerade åtminstone fem annonser i DN till prenumeranter. Intervjun i Svenskan var dock intressantare.

I varje fall så öppnar hon en utställning i morgon på Moderna museet. Yoko Ono då. Mest känd genom Beatles och John Lennon. Och genom att hon har levt så mycket längre än John Lennon gjorde.

7.6.2012
Fluxusrörelsen ska hon förknippas med och inte någon guru i våra dagar. Det handlar dock om flöde, vilket kan tolkas på ett flertal olika sätt. Flow? Eller något annat. Konst ska inte förklaras och det gjorde Yoko Ono inte heller när hon svävade förbi i skogen med en vit hatt. En magisk upplevelse? Så synd att hon inte kan flyttas framåt i tiden, nu när hon ännu är levande och förknippas med något annat.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar