lördag 23 juni 2012

Ursäkta vi sköt ned planet

UPPDATERAT
Räcker det med att Syrien har bett om ursäkt för att de sköt ned ett av Turkiets stridsflygplan? När jag såg nyheten i går tänkte jag att nu blir det krig. Nu tänds den där gnistan, som alla har väntat på. Turkiet kan väl inte nöja sig med detta?

Ett krismöte har hållits och Turkiet meddelar att det tänker vidta åtgärder. Nato kan kallas in. Så här får det inte gå till i världen. Syrien har länge massakrerat sin egen befolkning. 

Alla Nato-länder kan uppmanas att hjälpa Turkiet. Det finns en sådan paragraf, men den har endast använts en gång och det var efter 11 september 2001.

Det som pågår i Syrien är en maktkamp, som handlar om religion och gamla revir. Det är en diktatur och den sittande presidenten har förlorat sitt eget syfte med att sitta kvar. Det är bara en tidsfråga innan han försvinner, men under tiden härjar mördarbanden.

Ryssland har ett halvhjärtat stöd till Syrien eftersom det är det enda landet, som stöder Iran. Allt handlar som vanligt om stormaktspolitik och balansen i Mellanöstern.
24.6.2012
Turkiet kallar nu in Nato och vill att alliansen ska rådgöra med varandra om hur saker och ting ska skötas. Detta enligt paragraf fyra. En liten återhållsamhet. Nästa paragraf nummer fem handlar om att staterna ska kunna försvara varandra militärt.
13:44
Flygplansvraket är hittat och nu undrar Turkiet varför ett obeväpnat plan sköts ned utan förvarning. Dessutom befann det sig inte över syriskt område när det sköts ned.
25.6.2012
I dag diskuteras situationen i Syrien av EU:s utrikesministrar. Den allvarligaste sedan 1917, säger utrikesminister Carl Bildt.
13:42
Och nu flyr militärerna från Syrien. Redan finns över 30 000 flyktingar från Syrien i Turkiet.
18:18
Landet Syrien är heligt. Och stjärtfenan på planet har hål efter luftvärn. Planet sköts inte ned med någon missil. Jag tror det är makterna som har ordnat till det här. För att snabba upp skeendet en smula.

19 kommentarer:

 1. Tror nog att Ryssland inte bara ger ett halvhjärtat stöd till Assad eftersom Ryssland har en viktig marinbas i Syrien. Det är en av få baser som finns utanför Ryssland och vad skulle hända med den om Assad störtas?
  Ryssland kan förlora Medelhavet om en eventuell ny regim inte är villig att förnya kontraktet Tartus. Alternativet för Svartahavsflottan i Sevastopol blir då att passera NATO-landet Turkiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlora Medelhavet? Jag visste inte att Ryssland ägde det. Du tänker som en rysk militär.

   Radera
  2. Ryska militärer tänker precis som alla andra militärer.

   Radera
 2. Om Ryssland i en krissituation inte längre har tillträde till Medelhavet har man förlorat det. Det handlar om handlingsfrihet och om ryssarna förlorar det syriska Tartus så har man mycket liten handlingsfrihet kvar i Medelhavet.

  Visst tänker jag som en militär, främst på grund av att jag är en sådan.

  SvaraRadera
 3. Syrien verkar beredda med fingret på avtryckaren och tvekar inte att skjuta ner stridsflygplan som kränker deras gränser. Det nya ryska S-300 och S-400 luftvärns missilerna verkar fungera, ryssarna säger att det är bäst i världen. Det kanske är Syrien som infört en No-Fly-Zone över Syrien och inte NATO. Nu får vi se vad Israel/USA/NATO/Turkiet sionisterna tar sig för. Om Syrien skjuter ner 300 kärnvapenmissiler och 1000 israeliska stridsflygplan vad gör Israel då?

  SvaraRadera
 4. Turkiets fundamentalistiske Premiärminister Recep Tayyib Erdogan, kan inte stå ut med att Syrien styrs av aleviter. Han har försökt att bilda en koalation av Sunni muslimer och bevätnat dessa banditer i syfte att störta den toleranta alevitiska regeringen. Gud ske lov, har han än så länge inte lyckats med det! Det Sunni muslimska Turkiet har så gott som helt utrotat de kristna i hela Mindre asien, dvs dagens Turkiet. Så sent som i början av förra seklet utgjorde de kristna ca 30% av landets invånare, i dag endast 0,1%! Turkiets ledare uttrycker sin stolhet över detta brott som turkarna har begått mot mänskligheten. Syrien är ett av de få länder i Mellan östern som har behandlat icke muslimer väl. 12% av landets befolkning utgörs av kristna och de har verkligen behandlats mycket väl. Men de har nu börjat att lämna landet pga att Sunni muslimska banditer utför massmord mot de kristna samt bränt ner flera av deras kyrkor.Detta faktum ingnoreras av det antiktistna Västvärldens massmedia.Om Sunni muslimer kommer till makten så kommer även de kritna i Libanon att förtyrckas och förföljas och till slut tvingas til de att lämna Libanon. Nu till händelsen om det nedskjutna planet. Bloggägaren, kan knappast hävda atthon är neutral i frrågan, eftersom hon lägger skulden på Syrien. Syrien har skjutit ned ett stridflygplan över sitt territorium - helt i enlighet med internationell rätt!Det är Turkiet som tränar och beväpnar banditer i syfte att störta den Syriska regeringen. Det är Turkiet som kränker Syriens terrirorium. Punkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det är klart att jag inte är neutral... tänk om Danmark eller Norge skulle skjuta ned ett av våra flygplan, vilket himla liv det skulle bli. Så kan man inte göra. Syrien är ett rättslöst land. Tryck på bokstäverna där uppe: massakrerat sin egen befolkning eller gå in på mitt inlägg nedan:

   http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2012/06/historiska-mordare.html

   Radera
  2. Instämmer till fullo!

   Radera
  3. Så fint att ni är allierade med Saudi Arabien, Quatar och övriga demokratiska gulfstater. De är ju fina familjeföretag som vi svenskar måste ha god relation till eftersom vi hjälper dem att bygga avancerade vapenfabriker.

   Radera
  4. Märklig kommentar. Så man måste köpa åsikter i paket?

   Radera
 5. lots of things will be built up and escalate to conflict just when the world will most need peace. It is designed so. So all wake up, A new era is dawning on humanity and the entire solar system and perhaps even galaxy, this time is more important, this event greater than any country or individual or anything earthly. this is bigger than even humanity. What to do? Do not focus on things 100s of km away from you that you don't even know is true. Focus on what is important around you.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noone would be happier than me if this was true... there are no real signs of it though... my book I ormbärarens tid deals with these questions as well.

   Radera
 6. En F-4 Phantom övningsflög längs gränsen mot Medelhavet och vaggade kanske in mot Syrien nâgra meter, men vem vet om det syriska planet inte sköt ner det över Turkiet och vilket jäkla sätt ! Syrien har redan kränkt gränsen när de gâtt in i Turkiet med stridsvagn eller annat och jagat flyktingar till döds i lägren !! Nu närmar sig Endogan Frankrike för de behöver uppbackning om Syrien fortsätter att kränka det. Frankrike bl a. skickade trupper till Tunisien för att störta den kollumperade presidenten Ben Ali. Den fruktade upptrappningen har lugnat sig. Det är inte läge för sânt nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erdogan lär inte få mycket till hjälp från fjollan Hollande, knappast från Obongo heller :-|

   Radera
 7. heja NATO/USA/TURKIET show them what you got go for it guys.

  SvaraRadera
 8. Master of Puppets - schackpjäserna ska hållas i status que - alla pratar om mänskliga rättigheter och orättvisa - men bakom kulisserna vet storspelarna vad som verkligen gäller - Maktbalans mellan supermakterna (ja jag vet men det finns faktiskt fler supermakter än en fortfarande) om någon av dessa intressen hotas så får mänskliga rättigheter och orättvisor prio 2, prio 1 är att förhindra den andra makten att ta ett kliv framåt...Sad but true.. //Pelle the Puppet

  SvaraRadera
 9. Så här brukar USA starta krig. Det kan vara en oförrätt mot USA som inte kunnat förutses eller hot mot USA från massförstörlsevapen. Kan det vara så att de väljer att gå via ombud (Turkiet) denna gång?
  Efter att USS Maine skänkts i Havanna startade Spanska Kriget.
  Diverse "oförrätter" sanna eller osanna, provocerade eller oprovocerade samt påstådda hot från tyska massförstörelsevapen mot USA (1917!) gjorde att USA gick in i första världskriget.
  När Pearl Harbour anfölls av japanerna hade alla viktiga fartyg lämnat hamnen och de som var kvar hade lägsta beredskap. Detta trots att man visste att Japanska flottan fanns norr om Hawaii i ett läge som tidigare identifierats som det troligaste anfallsläget för en fiende. Nu sänkets skepp med lågt militärt värde, men med stort värde för att mobilisera den amerikanska hemmaoponionen. Vad hade hänt om USA haft rimlig beredskap på basen och slagit tillbaka vid attacken?
  Incidenten i Tonkinbukten som var inledningen till USAs engagemang i Vietnam lär helt eller delvis ha varit fabricerad. Men den var upptakten till ett långt krig.
  Saddam hade inga massförstörelsevapen, men kriget i Irak pågår fortfarande.
  Det finns säkert fler exempel men jag begränsar mig till dessa och ställer frågan. Skall nu provokationer mot Turkiet få NATO att gå i krig?

  SvaraRadera
 10. Ann Helena, det var inte så länge sedan som Norge försökte kapa toppen på vårt högsta berg. Vi gick inte i krig för det.
  När det gäller Danmark och Norge så kommunicerar vi vårt flygs flighter och planen kan identifieras när de dyker upp på radarskärmarna. Danmark och Norge behöver aldrig bli överraskade av svenska plan.
  Under beredskapsåren hände de att svenskt luftvärn och svenskt flyg sköt ner både tyska och brittiska flygplan. Detta var nog en situation som liknar den längs Turkisk-Syrianska gränsen.
  Om de skall sluta skjuta på varandra måste de samarbeta och informera varandra om det egna flyget i området.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det planet var med i en övning som omfattade båda länderna. Var det Sverige som sköt ned detta? Det var en nyhet. Det borde du berätta för fler.

   Radera