lördag 2 juni 2012

Fifflaren Gudrun Schyman

Jaha så är hon i blåsväder igen, stackars henne. Jag läste det min gamla jobbarkompis Mia Tottmar skrev i går i DN, men spann inte vidare på det då. 

Men nu skriver också Expressens ledaravdelning en sur drapa. Och Ystads Allehanda har slagit upp detta stort. Hon är ju skriven på den gård, som hon förr i tiden delade med sin man filmaren Lasse Westman. Hon har köpt den.

De har två barn och hon flyttade till Stockholm och Ängsviksgården, när hon skulle göra karriär i vpk på den gamla goda tiden, när detta parti hade riktiga partiledare.

Sedan fick de Gudrun Schyman och hon lyckades göra bort sig så kapitalt att hon fick avgå. Hon skattefuskade och skämde ut sig. För hon var alkoholist (eller är än i denna dag?).

Jag stötte på henne då när hon flyttade till Stockholm, för jag bodde på Ängsviksgården. Vi var ett gäng vuxna som hade byggt om detta gamla ålderdomshem till lägenheter. Hon beskrevs som en "pärla" av någon som kände henne och fick lov att köpa en bostadsrätt i detta hus. 

De kostade inte så mycket för vi hade rätt höga avgifter. Dessutom var vi ideella människor, som hade lagt ned mycket gratisarbete på att göra om detta hus. Och vi hade bestämmelser, som gjorde att folk inte fick sälja till marknadspris, utan till en låg uppräkning efter konsumentprisindex.

Gudrun Schyman insåg att hon kunde få bättre pris för denna lägenhet om hon lät marknaden bestämma, inte någon ideell ideologi. När hon flyttade till sin hyreslägenhet i Gamla stan så hade hon varit med och ändrat stadgarna i denna bostadsrättsförening och gjorde ett klipp. 

Så där ser hennes liv ut. Hon har sagt det hon har vetat att andra ville höra och själv gjort tvärtom. En kluven individ. Hon fyller år den 9 juni och det berättar att hon kan bli berömd, men lika gärna ökänd. Och hon har karmatal ett, vilket i sin tur gör att hon har svårt att leda. Det är vad hon behöver arbeta med i sitt liv. Stämmer rätt bra tycker jag.

Men hon är förföljd av både det goda och det onda här i världen, så kanske hon själv tycker. Girig och slug är hon och utnyttjar alla bestämmelser som gäller ekonomi till max. Men det är naturligtvis väldigt synd om henne nu när hon riskerar att bli av med sin hyresrätt i Stockholm i Gamla stan, hos det allmännyttiga Stadsholmen.

Nästa år blir hon pensionär och vi skattebetalare slipper underhålla henne längre. 

Men visst fick hon byta sin bostad mot en i Malmö. Särbehandling.


7 kommentarer:

 1. När blev lägenhetsbyten mellan städer mygel?

  Vi har en regering som ändrat regelverket så att hyreslagen, som Stadsholmen åberopar, i princip upphört att gälla. De nya reglerna underlättar andrahandsuthyrning av lägenheter. Vems lägenheter? Bostadsrättsinnehavarnas? Och var bor de när de hyr ut?
  Själv bor jag i ett mycket attraktivt innerstadsområde där några hyr ut sina hyresrätter i andra hand i väntan på ombildning utan att något händer. Det verkar inte vara vara särskilt riskfyllt att frångå hyreslagen med svart andrahandsuthyrning längre, men ett fullt lagligt lägenhetsbyte skulle alltså numera vara i strid med hyreslagen.
  Schyman kan behålla sin hyreslägenhet då den uppfyller den lagtext som åberopas. Vad hon ska göra med sin nya lägenhet har inte Stadsholmen med att göra, det är bostadsföretaget i Malmö som ska avgöra om Schyman godkänns som ny hyresgäst.

  Likheten inför lagen måste gälla alla. Oavsett politisk åskådning. Allt annat är djupt odemokratiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju känt att svenska folket är fifflare och myglare allihop. Särskilt den där 40-talistgenerationen och folk bor ju i hyreslägenheter bara för att jävlas. Så är det! Själv funderar jag på att hyra ut vår friggebod över sommaren och klå alla stockholmare på massor med pengar. Men det är ju bara vi på Värmdö, som är sådana. Naturligtvis är de som bor i Simrishamn vita som snö och änglar allihop. Man blir sådan när man flyttar dit har jag hört.

   Radera
  2. Lägenhetsbyten är inte mygel. Men när jag har bytt hyresrätt så har alltid bostadföretaget varit tydliga med att de enbart godkänner byten som syftar till att lösa samtliga aktörers permanentboende, dvs man får enbart byta lägenheter som man hyr som bostäder. Reservlägenheter och övernattningslägenheter platsar inte i den kategorin. Kort sagt - Om man inte är skriven på lägenheten man byter bort och inte ämnar skriva sig på lägenheten man byter till sig så faller man utanför.

   Dessutom är det helt omöjligt att få en hyrestrea i Gamla Stan utan mygel, helt omöjligt!

   Radera
  3. Det är inte alls så att hyresvärdarna i Stockholm är konsekventa och bara hyr ut till de som avser att bo permanent i hyreslägenheterna i Stockholm! Jag har bekanta som bor i södra Sverige som har en elegant trea som "övernattningslya" hos Einar Mattssons mitt i stan. Den har dom haft i 6-7 år och aldrig varit skrivna i.

   Dom går bara på vem som kan betala och det kan ju sådana som Schyman, som väl fick mycket betalt av riksdagen tidigare och sen dragit av genom konsultfirman hon har. Det är ju avdragsgillt som hotellkostnader! Strunt detsamma om det finns avtal mellan kommunen och hyresvärdarna om "avser att bo permanent". Mina bekanta föll inte utanför utan Einar Mattsons i smaken.

   Håller helt med om att Stadsholmen bör få ett fång rosor för att de vräker Schyman och låter någon som betalar skatt och gör rätt för sig i Stockholm ska få en chans att få en fast bostad.

   Radera
 2. gamla rödrävar som hon, Ohly och Sahlin borde ha satts i en eka och knuffats iväg ut till Ryssland för länge sen.

  värsta är ju att hon har fått varit med och påverkat ungdomarna med sin gamla ideologi.

  SvaraRadera
 3. Tack kara tjansteman som haller vid stadgarna. Dagens ros!

  Efter att ha berikat sig pa skattebetalarnas bekostnad kan hon nu pesionera sig som mang-miljonar. En sann egoist som anser det rimligt att anvanda allmannyttans lagenhet nar hon har rad att kopa bostasratter. Inte emot regler men var det dafor hon kampade for allmanyttan... Det lat annorlunda da.

  SvaraRadera
 4. Ja hon fick rätt. Hon behöver två bostäder så hon fick byta. Det är skillnad på folk och folk tror jag.

  http://www.expressen.se/kvp/toppnyheter/schyman-vann-tvist-om-hyreslagenhet/

  SvaraRadera