onsdag 15 januari 2014

Belåna villan för barnen

Ja det sägs föräldragenerationen göra för att deras barn ska kunna köpa sin första bostad. Är detta ett samhällsproblem? Nä inte egentligen, men tänk på ifall ni har flera barn hur detta ska lösas och ifall föräldrarna behöver förändra sitt boende. Hur går det?

Vi i vårt samhälle är så förnuftiga och styrda av dessa ekonomer och proffstyckare som varnar och hjälper oss. Det behövs 177 000 för att få ihop till kontantinsatsen för en etta i Sverige påstår Mäklarsamfundet. Jaha? Det är inte riktigt sant överallt. Det finns billigare områden även i Stockholmstrakten. Och ungdomarna behöver heller inte amortera så värst mycket om de inte vill.

I Sverige finns omkring 1 680 000 villor eller småhus och kring 400 000 fritidshus. Det är inte mycket i förhållande till alla lägenheter, vilka är 4,5 miljoner. Men två miljoner av dem finns i småhus, medan de andra ligger i flerbostadshus. Hyresrätterna är ca 1,5 miljoner och bostadsrätterna kring en miljon i antal i flerbostadshus.

Kan inte människor begripa själva vad de ska göra? Måste experter och politiker styra oss? Det är helt uppenbart att vi kan hantera detta förutom några få då som hamnar i spektakulära program som Lyxfällan. Det är extremerna som sätter normerna för oss medan tidigare så fanns det en mittenfåra i befolkningen där de flesta befann sig. Och det var denna kloka majoritet som bestämde.

Det är i stort sett omöjligt för en löntagare att spara ihop till kontantinsats på lägenhet i storstadsområdena. Vi behöver högre löner i Sverige och högre inflation kring fyra procent, menade amerikanske professorn i ekonomi Paul Krugman när han var i Sverige. Inte utan att jag kan hålla med honom. 

2 kommentarer:

  1. Högre löner och högre inflation leder till högre bostadspriser, så jag vet inte riktigt vilket problem det skulle lösa. För mycket folk vill bo i för få bostäder. Minska antalet folk som vill bo där, minska viljan att bo där eller öka antalet bostäder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det byggs massor och ska byggas under de kommande åren, men vi importerar mer och mer människor. Och de ska alla placeras någonstans. Och vi ska betala för detta. Verkar lite Ebberöds bank om du frågar mig. Lite inflation och en aning högre löner gör inte någon fattig alls. Det betalar också bostäderna. Jag minns när vi var sju miljoner och då var det bostadsbrist. Nu är vi snart tio miljoner, inte så märkligt om det är bostadsbrist i vissa områden. En del har redan fått rivas i avfolkningsbygder. Norge har alltid haft en annan politik när det gäller landsbygden. Själv har jag byggt och byggt om bostäder för att ha någonstans att bo. Ärvde min första lägenhet efter min mamma när hon dog. Men man vill ju inte gärna alltid bo i sin barndomslägenhet, särskilt inte som min mamma dog där.

      Radera