söndag 5 januari 2014

Ensamvargen Jan Guillou

UPPDATERAT
Han är underhållande för att han alltid går ut stenhårt när han fördömer någon. Som när han säger att Lars Vilks inte kan teckna. Det säger Paul Frigyes som nu har skrivit en bok om honom: Höjd över varje misstanke. Den kommer ut den 7 januari.

Ja egentligen skulle jag väl inte ägna ett helt blogginlägg åt Jan Guillou, har inte gjort det sedan jag skrev det här om hans barndom när han hittade på egna regler. Nä nu drog jag till med samma slags lögnaktiga "sanning", som Guillou brukar unna sig. Jag skrev om honom också när han blev avslöjad som spion. Det var 2009. Och så år 2010 när han ägnade sig åt Lars Vilks. Efter det har jag undvikit denna stenstaty som står på det vänstervridna torget i Sverige.

Men ingenting biter på fenomenet Guillou och nu har journalisten Paul Frigyes som sagt skrivit en bok om denne hårdföre sheriff från överklassen. Guillou har dominerat medierna i Sverige i snart 50 år och det måste man väl säga är en prestation. Eftersom mediefolket och särskilt då kulturmänniskorna "alltid" (åtminstone i min livstid) har varit vänstervridna har Guillou haft en speciell plats i deras hjärtan. Guillou är en av dem, fast lite eremit och lite konstig och burlesk, men det får man vara bara man är vänstervriden. Då är allt förlåtet. 

Själv har jag aldrig gillat den där machostilen på killar. Men jag har kompisar som var störtförälskade i honom för att han studerade juridik (sic!). Guillou är för mycket åt alla håll och struntar i parkeringsböter för han parkerar där han vill. Han flyter ovanpå och är en särskild elitmänniska som alltid vet bäst. Ohyggligt trist typ. Men naturligtvis lönar det sig att skriva en bok om fenomenet: att Sverige som är så feministiskt och främlingsvänligt ändå helt och hållet har tagit en sådan utanförstående brutal människa till sitt hjärta. Men det är väl synd om honom, stackarn.

Därför sitter han nu återigen i TV i På Spåret (har jag förstått har tröttnat på det programmet också) - det märktes eftersom mitt gamla inlägg om att det inte är sambo man ska vara gick upp bland de tio mest lästa på bloggen (denna veckan) för han gifte sig äntligen med sin livskamrat då våren 2010. Jag suckar bara och ger er den gamla bilden, som jag har sparat från Guillous ungdom när han lärde palestinierna att ta död på israeler. Med en svensk k-pist minsann. 
14:16
Och naturligtvis är denna nya bok ute efter att karaktärsmörda Jan Guillou. Han ska göras till evig lögnare i boken, säger han från Sydafrika.
7.1.2013
Full fart på Guillou i Gomorron Sverige. Boken ska stoppas!
11:47
Storsläggan hjälper! Boken stoppas! Så här skriver Norstedts förlag om detta. 
10.1.2014
Vad var det egentligen som hände i TV-studion frågar sig Erik Wijk. Ja som vanligt tog Guillou till storsläggan för den har lönat sig hela hans liv.
11.1.2014
Här berättas att Guillou fick avgångsbetyg från Solbacka våren 1960. Precis som kompisarna. Och så tragglade han vidare i fyra år efter det och fick till slut sin gymnasieexamen. När han var 20 år. Han hade det inte lätt Guillou.

9 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack. Men det var inte så kul i slutet på 60-talet då bilden och artikeln publicerades. Numera finns det en myt om att "alla" var vänstervridna då. Nej det var inte så, men det tror folk numera. De flesta ungdomar var upptagna med att försörja sig och skaffa sig egna liv, intet nytt under solen. Precis som nu när extremerna står mot varandra så var det då också. Men det var helt comme-il-faut i vissa kretsar att ta död på motståndare. Numera skulle detta kallas terrorist. Ränderna finns dock kvar inom extrema vänstern det är därför de tycker att deras "kamrat" som knivhögg en högerextrem i Kärrtorp ska frikännas.

   Radera
 2. jag är bara "lätt" färgad av min uppväxt med en mor i VPK sedan V som suttit i riksdan och FN. Så min "bild" av 60 talet ur det perspektivet är ju givet=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej! Såg att du hade citerat det jag skrev. Tack för det! Bodde själv i Björkhagen (bredvid Kärrtorp) fäste för socialdemokratin. Mamma röstade på dem medan papporna (en biologisk, en andrapappa) röstade med högern. Kluvet! Men mamma tjänade på att inte vara gift på den tiden. Hon fick en annan skatt då, som ensam mamma. Gick du åt motsatt håll sedan? Har intervjuat CH Hermansson som är en riktig människa.

   Radera
 3. Ja, jag gick åt motsatt håll, som vuxen.

  SvaraRadera
 4. Du som kanske var med på realskoletiden, kan du förklara hur ett terminsbetyg i årskurs 4 av 5 kan vara ett slutbetyg från realskolan? Man hinner knappt se betyget men ca 43 sekunder in i aftonbladetklippet du länkar till visas betyget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att Guillou är mytoman eller han kan inte längre hålla reda på sanningen. Enligt min sagesman, som är barndomskamrat till honom så hade han en liga som gick runt och snodde LP:n på stan. Se länken där uppe. Det åkte han aldrig fast för, men han var en ohängd tonåring och det har han fortsatt att vara. Man kunde börja realskolan efter olika många år i skolan.
   Det fanns sexårig, femårig, fyraårig samt treårig realskola. Man sökte till femårig realskola från fjärde klass i folkskolan och till fyraårig eller treårig realskola från sjätte klass i folkskolan. Till den sexåriga realskolan kunde man gå direkt efter småskolan. Från näst sista klassen i realskolan kunde man söka till fyraåriga linjer på gymnasiet, och efter realexamen till treåriga gymnasielinjer. Kanske gjorde han det? Men icke. Han gick på Solbacka internat 1959-60 och det var både realskola och gymnasium. Han är helt enkelt obildad.

   Radera
 5. Efter att ha läst tredje och fjärde klass på Saltsjöbadens folkskola gick han vidare till realskolan Vasa Real i Stockholm, varifrån han dock relegerades på grund av misshandel, stöld och utpressning. Efter detta skickades han till internatskolan Solbacka i Södermanland där han tog realexamen. Han läste sedan vidare som dagelev på internatskolan Viggbyholmsskolan i Täby varifrån han tog studentexamen från latinlinjens modernspråkliga gren 1964 och studerade sedan juridik i två år. Så står det på Wikipedia.

  SvaraRadera
 6. Guillou hade en kolumn på studenttidningen Gaudeamus på 80-talet, mycket intressant läsning. Jag fick en obehaglig känsla av att den här Guillou mår inte bra när jag läste hans skriverier.
  Tidningarna finns på biblioteket, läs!

  SvaraRadera