söndag 5 januari 2014

Tiggande romerna tillbaka i Borås

De fick skjuts tillbaka till sitt hemland Rumänien före jul så att Borås kommun kunde riva det läger de hade mitt i stan. De lovade då att komma tillbaka till våren och tydligen är våren redan här.

Det var den 16 december som ett 40-tal romer fick en buss bekostad av kommunen för att de skulle kunna åka och en lastbil sponsrades för att ta med alla saker de hade samlat på sig eller som hade samlats in till dem. Nu är ett 20-tal av dem tillbaka. De var borta ett par tre veckor. Kommunen kostade på dem 200 000 för att de skulle få åka hem.

En av de som har kommit tillbaka är Robert Carola. Han har nedsatt syn på ett öga och kan inte få jobb i Rumänien. Han behöver pengar till en operation. Visst är det sorgligt att något sådant inte finns i Rumänien. Och inte jobb heller. Visst skulle han ha det bra i Sverige bara han fick hjälp. Stackarn! 

Det var Pingstkyrkan som hjälpte dem tidigare och det är bara att ta nya tag. Men härbärget rymmer enbart 16 platser i Borås. Så de kan inte alla sova där. Nytt läger i stan? Om de tar med sig barnen hit så kan de få bostadsbidrag och socialbidrag. Plus skolgång. Då är de EU-migranter. Men det är kanske inte därför de är här? Som jag tidigare har berättat så har EU bidrag till dessa människor, men det måste gå genom deras hemland.

Lena Palmén (s) kommunalråd för bland annat social omsorg har ingen plan för de som kom tillbaka, men det ligger på sociala omsorgsnämnden i kommunen, säger hon. De ska ta hand om alla invånare i kommunen. Hon hoppas det inte ska bli för kallt. Jag tycker Robert Carola kan få sin operation så att han kan jobba, fast jag begriper inte riktigt varför han inte kan det. Jag har en son som är blind på ett öga. Han jobbar. 

2 kommentarer:

  1. Jag är blind på vänster öga och det går inte att operera - men jag har arbetat hela tiden och har körkort dessutom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är klart att det går att arbeta. Min son har också körkort. Allt är möjligt. Hindren ligger i människors föreställningar.

      Radera