onsdag 10 juli 2013

ROT-avdragen ska granskas

Visst är det bra med ROT-avdrag. Vi använde det när vi drog in kommunalt vatten och avlopp i huset. Det är väldigt bra när samhället är med och bidrar till en kostnad som vi har påtvingats av kommunen. Samtidigt som det naturligtvis var nödvändigt med denna förändring här ute på Värmdö. Vi har hört sedan vi flyttade hit till vårt hus för snart 26 år sedan att det skulle bli kommunalt vatten och avlopp. Nu har vi det!

Kring fem procent av svenskarna har utnyttjat avdraget första halvåret i år. Vart tredje hushåll har utnyttjat detta avdrag med omkring 30 000 kronor. De som utnyttjar avdraget är mest 25-49 år. Men 27 procent av de som är över 65 år tänker bygga om med ROT-avdrag i år. Förra året drog svenskar av 14,6 miljarder på ROT.

Men samtidigt så säger Skatteverket att folk fuskar för att mer går på arbetet än på material. Arbetet är det som det blir rotavdrag på, men inte resten. Dock är det arbetet som kostar mest. Själva köpte vi in en toa billigt för detta är det som sagt inte rotavdrag på och då slapp hantverkaren köpa den åt oss och lägga på sin egen vinst ovanpå detta. Men detta är förstås inte fusk.

Allt som allt kostade det kring 26 000 kronor att dra in och om avlopp och vatten in i huset. Plus avgiften till kommunen för framdragning till tomten: 210 000 kronor. Men då har vi gjort något för framtiden. Och vi och grannarna behöver inte längre ta upp vatten ur marken eller släppa ut det igen. Ingen slamtömning behövs. Så vi bidrar med bättre arbetsmiljö för slamtömmarna! Och tack yngste sonen för att du betalade vår faktura!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar