måndag 8 juli 2013

Fångar blir tvångsmatade nattetid

UPPDATERAT
Det sker i det amerikanska fånglägret Guantanamo på Kuba för att inte kränka religionen. Under ramadan, muslimernas fasteperiod tvångsmatas de hungerstrejkande fångarna nattetid istället för dagtid.

Hungerstrejken började i februari i år och har blivit den längsta i fånglägrets historia. De som strejkar är fyrtiofyra fångar som var fullkomligt utsvultna och de skulle säkerligen varit döda om de inte hade tvångsmatats.

Ramadan börjar i morgon tisdag över hela världen och då ska muslimer fasta dagtid så länge solen är uppe. Men där det finns midnattssol kan man få undantag och istället följa sin egen tid och äta under några timmar på natten. Fastan följer en månkalender och tiden förskjuts varje år. Men visst vore det enklare om ramadan alltid inföll på sommaren när det är skollov och semester.

Drygt 100 000 anses vara muslimska troende i Sverige men enbart kring 25 000 anses följa religiösa riter som att be fem gånger om dagen och gå i fredagsbön. Ramadan är inte en svensk tradition. Lika lite som Buddhas födelsedag, Jom Kippur, Diwali, det kinesiska nyåret eller andra sådana högtidsdagar. Sverige har en kristen kulturtradition.
13.7.2013
I Göteborg är de strikta när det gäller fastan. De dricker inte heller. Och de följer solens upp- och nedgång. För det har Europeiska Fatwarådet slagit fast. Det går att prata politik också under predikan, som att tycka att Egypten ska ha demokrati, vilket innebär att det Muslimska brödraskapet ska ha makten. Omkring 1 000 man hade samlats i moskén till fredagsbön.
Jag tror jag på den svenska sommaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar