tisdag 16 juli 2013

EU friar svenska skattebrottslingar

UPPDATERAT
Högsta domstolen beslutade i dag att den lag som har använts i Sverige till att döma skattebrottslingar är felaktig. Det går inte att både döma till fängelse och att bestraffa med straffavgift. Denna lag ska anses gälla bakåt i tiden, vilket ställer till stora problem för Sverige. Lagar brukar inte gälla retroaktivt.

EU är överstatligt och har bestämt hur högsta domstolen ska göra i vårt land. Vi är inte längre en självständig stat, som kan ha våra egna lagar. Vilka fler lagar kan upphöra att gälla och brottslingar släppas fria och få skadestånd?

En av de dömda som redan har släppts är Henrik Stigell med en mycket stor skatteskuld till staten på omkring 127 miljoner. Han dömdes första gången för åtta år sedan och sattes i fängelse i april i år. Han släpptes redan den 3 juli fast han skulle avtjäna ett straff på två och ett halvt år.

Det var en skärpt dom mot Sverige i februari i år från EU, som har fått högsta domstolen att ta ställning till att skattetillägg verkligen är ett straff. Det beslutades i juni i år. Den som har fått ett sådant tillägg får inte åtalas eller utredas för skattebrott och inte sättas i fängelse.

För tre år sedan beslutade högsta domstolen att det var helt enligt lagen att först ge skattetillägg för en person och senare åtala densamme för skattebrott i ärendet. Nu säger högsta domstolen att: "Den enskilde har ett skydd mot att en och samma gärning prövas i två olika förfaranden. Det framgår av ett tilläggsprotokoll till Europakonventionen och av EU:s rättsstadga."

Omkring trettio personer har redan begärt resning i sina domar. De kan få skadestånd och ersättning för förlorad arbetsförtjänst för att de felaktigt har satts i fängelse. Först har det gått åt mycket pengar till att få dessa personer dömda och nu ska det utredas om igen hur mycket ersättning de ska få av staten för felaktiga domar. Inte rättssäkert och mycket dyrbart för svenska skattebetalare. Detta gäller alla skattebrottsmål som prövats efter den 10 februari 2009.
18.7.2013
Här kan ni läsa om att det är en full rysk soldat, som blev dömd två gånger i ryska domstolar, som har orsakat att detta nu efter något decennium har gjort att också Sverige har brottslingar som går fria. Soldaten fick först ett straff på tre dagar för att ha tagit med sin flickvän in på militärt område, men utreddes sedan för andra brott i samband med detta och fick ett långt straff på fem år. Dock vände han sig till slut till Europadomstolen och där konstaterades år 2009 att han hade dömts två gånger för samma brott, vilket inte är tillåtet i Europa.
19:08
Och ett ännu större kaos kan vänta ifall trafikbrott anses vara dubbelbestraffat med böter och sedan körkortsindragning. Men det är inte provat ännu.

4 kommentarer:

 1. Skatteverket får väl formulera om skattetillägget till något som inte är straff, utan något annat istället kanske ränta eller administrativ avgift, så att rättvisan kan ha sin gång. För det är väl inte så att byråkratkungarna på Skatteverket har abdikerat???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kan Radiotjänst så kan väl Skatteverket?

   Radera
 2. Rättelse till titeln: "EU friar svenska skattebrottslingar"
  "EU friar felaktigt dömda svenska skattebrottslingar".
  EU säger INTE att man inte ska döma skattebrottslingar utan att de ska göras på rätt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MIn rubrik är min rubrik. Jag sätter inte dina rubriker. De får du sätta själv. Ha en trevlig lördag!

   Radera