lördag 28 juli 2012

Världens välfärd

Det hette ett program som jag såg nyss på TV4 fakta. Nä det hette Välfärdens geografi, men handlade om välfärd i olika skepnader i Indien, västra Afrika i Niger, USA hos Donald Trump och i Norge hos en lottovinnare, som hade vunnit 4,5 miljoner norska kronor.

Tyvärr finns inte programmet på TV4 play, men det handlade om hur lycka och materiella tillgångar inte behöver gå hand i hand. Hon som vann miljonerna i Norge var en potatisodlare och hon fortsatte sitt liv med att odla och äta potatis. Pengarna fanns på banken. De behövde en del av dessa tillgångar för de skulle byta tak på huset, men hon måste ha kvar sitt jobb som potatisodlare, för det var hennes lycka.

Donald Trump och hans son berättade att de trivdes väldigt bra med sina jobb, som var det som kom främst. Inte pengarna. Fadern sade att hälsan var viktigast och sedan kom familjen och efter det kanske pengarna. Men att bygga hus var båda deras liv.

I Niger var det viktigaste i nomadstammen att tillhöra en klan, inte att vara rik, men den som ägde 200 kor var ungefär som Donald Trump, för ett enda djur kunde försörja en familj under ett år om det såldes.

Annars var det viktigaste, som dessa nomader hade fått på senare tid lokala radiostationer, som sände ut väderleksrapporten på deras eget språk. De hade soldrivna, uppdragbara radioapparater för att kunna lyssna på dessa, så att de inte gick med sin boskap till torrlagda områden.

I Indien hade miljonären sadlat om när han var 54 och istället hade han börjat ägna sig åt att hjälpa barn, som hade hoppat av skolan. Han lärde dem allt han själv kunde och blev lycklig av det. Barnens lyckliga leenden var hans belöning.

Det var ett bra program och till den som nyss skickade en bluffaktura till mig vill jag säga: när du slutar att vara girig så blir du lyckligare. Rikedom till vilket pris som helst är inte lycka, utan det är när man kan göra sig själv och sin omgivning lyckligare. Och använda sina pengar till något gott. Det har inte du gjort. Byt spår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar