fredag 20 juli 2012

Farligt att gå på bio

UPPDATERAT
En maskerad galning öppnade eld på en bio i Colorado nära Denver i USA. Detta hände för tre timmar sedan under premiären på The Dark Knight Rises. Fjorton personer är dödade och mer än femtio skadade.

Publiken trodde att skjutandet ingick i filmen eller att skottljuden kom från en närliggande biograf. Den unge galningen sparkade in en nödutgång och använde två vapen, plus rökridåer. Det sägs på CNN att familjer hade gått på denna midnattsföreställning och att också barn är skadade.

Mannen är gripen. Han gjorde inte motstånd. Det var en scen i filmen som innefattade skottlossning när den verkliga skjutningen började. Mannen som sköt hade svarta kläder och en skottsäker väst.

Det här kommer att göra andra premiärer i världen på denna film till en sorglig tillställning. I Sverige har den premiär den 25 juli. Det är också en midnattsföreställning.
14:47
Polisen har justerat dödssiffrorna till "bara" tolv döda och trettioåtta skadade (de sårade ändrades sedan till drygt femtio igen). James Holmes, 24 år, lär vara skytten. Han bor i Denver. Hans mamma gör det dock inte och hon hade inte hört av polisen när hon pratade med ABC News, men hon sade direkt att de hade rätt person. Men hur hon kunde veta det är ännu inte känt. Mamman bor i San Diego.
15:27
Den gripne är en vit amerikan med enbart fortkörningsböter tidigare.
16:33
I Paris skulle Batman-filmen haft premiär i natt på Champs Elysees, men den premiären är inställd. Regissören Christopher Nolan och stjärnor som Christian Bale, Anne Hathaway, Morgan Freeman och Michael Caine skulle ha varit på denna premiär. Alla intervjuer är också inställda, för Warner Brothers är "djupt sorgsna" över det inträffade.
19:08
Så här ser den tidigare medicinstuderanden James Holmes ut. Jag skulle kunna tänka mig att han har blivit galen och gått in i rollen som Bruce Wayne alias Batman. Detta påminner om Breivik, som också blandade ihop fiction och verklighet. Ett nytt fenomen i vår uppkopplade medievärld.

Eller som ett "fan" har uttryckt det: "En Batman som sett sina föräldrar dö och sedan låtit hämndbegäret spinna ut i fullkomligt vansinne. Jag älskade det. Ensamma hämnare som inte längre hade något att förlora och därför bara kommunicerade med stenhårda oneliners och knutna järnnävar. Politiskt oförsvarbart, men instängt mellan serietidningspärmar kändes det fullständigt motiverat."

 Men i verkligheten blir det enbart tragik. Enligt polisen trodde han att han var Jokern. Den skurkroll som Heath Ledger spelade i förra filmen innan han dog av en överdos.

Här är Denver Posts täckning av händelsen.
21.7.2012
Och nu är James Holmes far i Denver Colorado. Han heter Robert och vill inte berätta något om sin son. James Holmes är son till en sjuksköterska Arlene och en företagschef inom mjukvaruindustrin Robert och James ägnade sina studier åt hur vi uppför oss. Varför vi får störningar av psykiatrisk och neurologisk art, grundat på biologiska fakta. Det räcker inte med att vara mentalt briljant, som han var, utan man måste få ihop både det känslomässiga, fysiska och andliga också. Men det som belönas i vårt samhälle är mental expertis och detaljkunskap, inte en helhetssyn. Familjen var kyrklig, men religion är inte detsamma som andlighet. James Holmes verkar tillhöra urtypen för den "galne vetenskapsmannen" som också är en populär rollfigur i filmer.

23.7.2012
Och mamman till James säger nu att hon blev felciterad. När hon sade att "ni har rätt person" så menade hon sig själv. Hon blev väckt av en TV-reporter och menade att denne hade kommit till rätt person för hon var mamma till James Holmes. Han var på väg att somna i rätten och måste ha varit drogad. Det sägs att han hade fått raseriutbrott. Uppenbarligen har denne unge man gått in i något sinnessjukt tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar