tisdag 3 juli 2012

Moderaternas hjältar

Det är busschaffisarna som jobbar när vi andra har fredagsmys, som är moderaternas hjältar. Hmm... räcker det som tal. Snart låter statsministern mer som socialdemokrat än de själva.

Gränsen mellan jobb och fritid suddas ut. Ja det där med fritid är en lyx, som bara har funnits sedan 40-talet ungefär.

Min gamla moster, som fyllde 92 häromdagen, sade att det var inte frågan om man skulle tjäna pengar eller inte. Man skulle jobba helt enkelt. Vare sig man fick lön eller inte. Vara sysselsatt.

Hennes man min morbror Evert, som blev 96 år, han gick ut i arbete när han hade konfirmerats och gått ut skolan, men det fanns inga jobb. För han var född 1914 och kom ut och skulle jobba exakt år 1929.

Han fick någon anställning när han var i 20-årsåldern, men innan dess fanns ingenting. Inte mycket har hänt sedan den tiden. Det finns inte en 14-åring som får jobb. Utan de får snällt vänta till 20-årsåldern. Åtminstone. Och föräldrarna får försörja dem.

1 kommentar:

  1. Dottern plockade jordgubbar när hon var 12, sonen satt plant vid 14,(de är 40 idag), men nu är dessa sommarjobb övertagna av polacker och andra utifrån. Själv började jag bära ut morgontidningar vid 12, hur skulle jag annas kunna läsa i flickskolan. Ja, tiderna förändras, ibland till det bättre, ibland sämre.

    SvaraRadera