onsdag 25 juli 2012

The Dark Knight Rises

Ja så är det premiär i dag för den nya Batman-filmen i Sverige. Flera tidningar känner sig tvungna att ursäkta att de har recensioner nu, när verkligheten har visat sig vara så grym i Denver Aurora.

Men till skillnad från verkligheten så finns det rim och reson i filmberättandet. Där har de som gör denna film kontrollen. Det är därför det finns diktare, författare och andra berättare, för att skapa en värld från den inre vision vi kan se inom oss. En planet där brottslingar ändå inte vinner utan får en marginaliserad roll.

 I Svenska Dagbladet så skriver recensenten att detta är ett slags Jesus-historia. Hjälten har dött, men återuppstår igen. Detta är arketypiskt och ett mönster vi alla kan känna igen oss i, vare sig vi är kristna eller inte.

"Gotham är ett neo-noir-New York och filmen rör effektfullt vid bilder som på gott och ont blivit inte bara amerikanska symboler för samhällstillstånd och fruktan under det senaste decenniet: slitna flaggor som vajar i vinden, människor instängda i fotbollsarenor, en skyskrapsö under belägring med ödsliga gator och mordiska gäng i gränderna. Det blinkas till energikris, Occupy Wall Street, klasskrig och revolution som vriden dystopi – med lika mycket lånat från Bibeln som Två städer, Charles Dickens bok om franska revolutionens brutalitet."


Allt detta visar att vi befinner oss i en tid, när detta ska knytas ihop ännu en gång. Hela den utveckling, som har förekommit sedan några tusen år tillbaka eller när USA blev ett land av olika nationer följande i spåren av den franska revolutionen. 


Skurken i filmen heter Bane och vill utplåna det nuvarande ekonomiska systemet, börja om från början, berättar Helsingborgs Dagblad:


"Bane ger sig på cyniska börsmäklare, han släpper ut fångar och uppmanar dem att anfalla Gothams övre sociala skikt, han avslöjar korruption och den egentliga sanningen bakom Dents död. Han vill ödelägga systemet. På den andra sidan skalan finns Anne Hathaways Catwoman, som angriper överheten med en mer klassisk Robin Hood-utgångspunkt."


Göteborgs-Posten ger en femma, högsta betyg, åt den nästan tre timmar långa filmen, fast recensenten inte riktigt förstår poängen med skurken Bane, som skildras som en psykopat med storhetsvansinne. Och klagar över att Batman ses så lite i bild. 
I Sydsvenskan är recensenten inte lika imponerad, utan tycker att terroristerna, skurkarna i filmen är illa skildrade och att logiken i filmen brister. Hjälten kan lika gärna pensionera sig. 
I DN kan man läsa att filmen har slagit ekonomiskt rekord med över en miljard kronor inspelad första helgen, men någon recension får vi inte på nätet. De verkar ha missat helt att recensera. Inte heller papperstidningen innehåller någon recension. Ett medvetet beslut?
Expressen menar att skurken drivs av rå styrka och politisk övertygelse. Och att Batman är svag för han tillhör ju ändå överklassen. 
Aftonbladet har en recension, som inte ger något särskilt. Antagligen för att den är skriven för sex dagar sedan.
Sveriges Radio genomskådar skurken Bane och begriper att han inte är någon revolutionär ledare, utan bara manipulerar massorna och har sin egen agenda. 


I Stockholm kan man se filmen på 21 biografer från i dag eftermiddag och fram till klockan 21:30.


26.7.2012
I morse gav också Sveriges Television denna film fyra klappor. Genomsnittsbetyget borde ligga där någonstans. Det är en välgjord film således. Fast SVT gillade inte det mytologiska så mycket. Nä, alla vänstermänniskor tror att man blir nazist eller fascist om man ägnar sig åt mytologi. För Hitler var ju mycket intresserad av att hålla på med sådant. 
De tror att detta är något som övervinns på universiteten. Det stämmer inte, utan alla våra inre föreställningar om saker och ting bär vi med oss. Intellektet och det mentala är ett ytligt skikt ovanpå allt detta, vilket inte minst den "galne vetenskapsmannen" massmördaren James Holmes senast har visat. Han som studerade psykiatriska och neurologiska tillstånd utifrån biologin hos människor. Han var på en medicinsk fakultet. Detta är ett skikt att studera, men det behöver knytas ihop med en känslomässig och andlig inre mognad. 
27.7.2012
Och sist av alla infaller då Fredrik Strages recension i DN. Var han tvungen att läsa alla de andras innan han kunde klämma ur sig något? Den recensionen tillför inte något, men han är överimponerad och ger filmen en femma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar