tisdag 3 juli 2012

Ättlingarna

Om ni inte har sett The Descendents med George Clooney, så gör det. Den filmen handlar om mänskligheten och hur vi ska behandla jorden vi ärvde. 

Det hela är instoppat i en familjehistoria, där allt blir värre och värre. Frun i familjen har råkat ut för en olycka och ligger i koma. Hennes man har jobbat och ägnat sig åt karriären, men inte tagit hand om de båda döttrarna.

Frun hade tänkt att lämna honom. Hon har inlett ett förhållande med en gift man. Döttrarna är nästan utom kontroll. Både den lilla och den större, tonåringen. Alla är vilsna och förvirrade rakt igenom.

Släkten har bestämt att de ska sälja sitt ärvda land vid kusten. Paradiset de ärvde. För då kan de bli rika allihop, alla kusiner, som har del i marken. Om denna orörda natur görs om till semesterbyar och golfbana.

Jag känner igen allt, för min nya bok I ormbärarens tid, som kommer ut i höst handlar också om dessa djupa saker. Den handlar om ett arv vi har fått, varifrån kommer det? Vilka är vi? Och vad är viktigt i livet? Till vilka är vi ättlingar?

I filmen så löses det hela efter att allt har förtätats. Mamman i familjen dör och hennes aska sprids i havet. Jag tänker att det kanske var meningen, att hon skulle råka ut för denna olycka, för att alla dessa människor skulle begripa något djupare om livet.

Precis som min egen mamma dog när jag var 22 år, då hon försvann från denna jord. Hon har påverkat oss alla. Jag blev tvungen att begripa djupet i livet när hon dog. För att få en mening med detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar