söndag 22 juli 2012

Hur många massmord orkar vi?

Nu är det dags för årsdagen av det största av dessa i vår närhet, det som hände på Utöya för ett år sedan. Hur mycket av detta orkar vi? Hur mycket våld kan en människa ta in under sitt liv och fortfarande behålla medkänslan?

Jag har undrat över detta sedan jag var i 20plusåldern när min dåvarande man sade att det gällde att inte bli cynisk. Han jobbade i statsförvaltningen.

Först och främst måste vi klara av våra egna liv. Se till att vi själva har någonstans att bo, mat och vatten varje dag. Sedan kommer familjen. Barnen och barnbarnen.

Kan vi känna medlidande med bärplockarna, som är aktuella nu, som har tagit sig hit från andra länder?  Är de en del av vår grupp? Kan vi tycka att andra politiska människor, som försöker ändra världen åt något håll vi själva inte vill, är delaktiga av vår medkänsla?

På en nivå är vi alla människor. Ifall en av dem kommer till vår dörr och ber om lite vatten så får den det. Ifall en av dem har fått motorstopp och vill få lite bensin av oss. Visst det går bra. En människa är inte något hot utan kan få del av vår inbyggda känsla för alla människor, som råkar befinna sig i vår närhet.


Men om det gäller fler? Gränsen går där vi själva känner oss hotade. Ifall de främmande blir så många att vi känner oss undanskuffade. Ifall de får särskilda förmåner, som inte vi har. Om de ses med andra ögon av de som bestämmer. Får särskilda villkor, som är mer positiva än för oss, som har befunnit oss här hela vårt liv. 

Då förlorar vi vår långsamt vår medkänsla och andra skikt i oss tar över. Det är en överlevnadsinstinkt att stöta bort individer, som vi inte tycker passar in. Och om de vill tälta på vår mark, så blir vi upprörda. Långsamt kan detta blir ett förföljande av främlingar. Detta i sin tur kan förvandlas till något som pågick under förra seklet och som också har inträffat nu i detta århundrade.

 Ifall miljoner dödas så kan vi inte längre ta in det. Så var det under andra världskriget. Då gick det bara att huka för detta faktum och vänta på att det skulle gå över. Ifall sjuttiosju människor dödas i ett terrordåd i vårt grannland så går det inte heller riktigt att ta in. Det blir för mycket ifall vi inte kände dem personligen.

Är Norge närmare oss än Mellanöstern, än Syrien? Jovisst är det så. Vi kan känna igen oss mer i vårt broderland, som var i union med oss. Som vi har stridit med och mot. Min farmors mor kom därifrån. 

Inbyggda mönster i oss, i våra liv gör att vi känner mer för en del människor än andra. För min egen del blir min egen släkt och närmaste familjen viktigare och viktigare. Ifall det kom några hundra bärplockare hit där vi bor och ville plocka bären i skogen, så skulle jag reagera som människor på andra orter har gjort nu. För vad har de här att göra? Ska inte deras egna länder ta hand om dem? Varför tror människor på sagor? Varför är de så lättlurade.


Det ligger djupt i oss att instinktivt misstro främlingen. Biologiskt sett har vi inte ändrat oss på minst 40 000 år. Vi har en mental överbyggnad över detta. Vi har blivit lärda sedan barnsben att man ska vara som den barmhärtige samariten. Vi var kristna länge i vårt land.

 Men massmördaren James Holmes visade oss häromdagen att detta är en tunn fernissa. Han har en mamma som är sjuksköterska, precis som Anders Behring Breivik. Familjen är kristen och kyrklig, men sådana överbyggnader spelar ingen roll när djupare skikt dyker upp.

Dessa massmördare är inte en ny människosort, som en del tror, bara det gamla vanliga som tar sig upp till ytan nu om igen. Ingenting försvinner någonsin från våra psyken. Det bidar sin tid i det mörker, som finns inom oss alla, som kallas det omedvetna och kan ge sig på naiva människor. Det vi behöver är att som mänsklighet gå till en annan nivå.


Som samhälle har vi inte kommit dit. Bara enskilda människor är mer medvetna och har mekanismer, som försvarar mot detta. Som C G Jung har sagt: Djävulen vill leva med och vad ska vi göra åt detta? Jo vi behöver bli mer upplysta inombords, inse att vi måste förena vår känsla, det fysiska, det andliga och det mentala i en ny förening. Att vi inte kan hålla fast vid gamla -ismer. Varken religiösa eller politiska. Att mest betona det mentala och hålla fast vid uråldriga sekelgamla stelnade sanningar skapar massmördare.

Det här skrev jag förra året någon timme efter att terrordådet hade inträffat i Oslo.


Precis som en bild kan projiceras på en bioduk projiceras också innehållet i våra upplevelser av världen i vårt omedvetna ut på yttervärlden, men vi har ingen upplevelse av att de kommer från de bakre rummen i vår egen själ.
P. Moxnes Hjältar häxor och horor 
Moxnes föddes 1942 i Trondheim Norge


10 kommentarer:

 1. Intressant infallsvinkel mot främlingsfientligheten, men samtidigt så kan jag inte låta bli att tycka att det är synd att du har rätt i det du säger. Jag vill leva i sagoberättelsen där alla kan vara överens och ta hand om alla. Men i den verkliga värden så måste man i alla fall kunna diskutera problemen, och det är ju svårt om allting får en rasist-stämpel... Tycker du att Utöja har med rasism att göra? Jag gjorde en omrösting på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-1961/tycker-du-att-massakern-pa-utya-kan-kopplas-till-r

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du förstår nog inte vad jag skriver... alla är så insnöade på de gängse spåren, vi lever i ett mycket polariserat samhälle där yttersta vänstern (som har ärvt allt av Sovjet) och yttersta högern (som har ärvt allt av Hitler) står mot varandra. Detta är de memer som bestämmer hur vi tänker. Vi behöver byta memer, inkörda känslomässiga spår i hjärnan där vi sorterar in allt. Det är inte lätt.

   Radera
 2. Jag tror att isolering spelar en stor roll för dessa personer som begår fasansfulla brott. Hade de haft ett stort, hade dessa idéer slipats ned av omgivningen. Sedan spelar säkert internet en roll genom att hitta likasinnade. Se bara på pedofilnäten. Jag tror att dessa brott kommer att öka i framtiden pga av den ekonomiska kris vi är på väg in i.
  Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken ekonomisk kris? Brottslingar har alltid funnits. Har själv blivit överfallen av en pedofil som liten på väg hem från skolan. Vi har det bättre än någonsin i det här landet, vilket kan vara svårbegripligt för yngre människor.

   Men jag har kusiner som har haft tbc och skolkamrater som hade polio och hjärtfel. Gick inte att göra något åt på den tiden. Min mamma fick inte alltid så mycket mat som hon behövde. Och den senaste stora svälten i Sverige var på 1860-talet. Det är därför vi har en lika stor befolkning utanför landet som i detta land i form av svenskättlingar i USA. Allt kommer ni att få läsa om i min nya bok i höst I ormbärarens tid.

   Radera
 3. Som man frågar får man svar. Om fler hade valt att stå för demokratin och välfärden istället för att vika sig för högerkrafterna så hade humanismen segrat. Nu är demokratin död. Jag beundrar dem som satte igång folkrörelserna och utvecklade demokratin, bildningen och kulturen. Länge leve folkrörelserna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokratin är inte död varifrån har du fått det? Menar du för att Göran Persson inte regerar nu också? Eller Mona Sahlin? Inte ens i Norge tycker statsministern att demokratin är död. Socialdemokratin var den del av politikerna som rustade ned det här landet på 90-talet och 00-talet med god fart bland annat genom att ha en ränta ett tag på 500 procent, vilket åtstadkoms av den socialdemokratiske riksbankschefen Bengt Dennis. Folket röstar fortfarande i val. Menar du att när inte vänstern sitter vid makten så är det diktatur? Det är stränga memer du har i ditt huvud i så fall.

   Radera
  2. När mitt gamla land nu ska övergå till Europas Förenta Stater så anser jag att demokratin är död eftersom jag och andra inte fått rösta om detta. Vad dom gör i Norge lägger jag mig inte i alls. Att gå till personangrepp mot en person som tillfälligt läst din blogg är dåligt, hur ska du då få några läsare? Ha det bra i ditt eget lyckorike!

   Radera
  3. Oj hoppsan vilka ömma tår då! Personangrepp? Så en enkel fråga är ett personangrepp? Hur är det ens möjligt att angripa en ansiktslös person? Tyck inte synd om dig själv. Ta och väx upp istället.

   Svenska folket har röstat om att vara med i EU. Men du kanske inte fick det för att du var för ung? Vi har också fått rösta om ifall vi ville byta valuta till euro. Det sade det svenska folket nej till. Detta är demokrati. Ifall du vill bo i ett land, som inte är med i EU så flytta till Norge. Där regerar också socialdemokraterna. Världen är vårt eget land och har alltid varit det. Gränser har människor hittat på. Om du tycker att andra är skyldiga till att du mår dåligt så är du inte så utvecklad som människa. Men det går alltid att jobba på det. Och skapa ditt eget lyckorike!

   Radera