fredag 20 juli 2012

Det är synd om romer

UPPDATERAT
Särskilt de som har kommit från Bulgarien eller andra delar av Europa och trott att de skulle tjäna storkovan på att plocka bär i Sverige. Varför är människor så lättlurade? Och varför kör bärföretagen med samma lurendrejeri år efter år?

Svaret är girighet naturligtvis. Alla vill tjäna pengar på dessa människor, som inte har någon som tar dem i försvar. Människor som aldrig har varit i Sverige eller Norge för den delen, för där finns liknande problem. Mest med tiggeri dock.

Dessa människor känner inte till hur våra länder fungerar, utan tror att de kan få uppleva nordisk sommar och samtidigt tjäna pengar. Så att de kan bli rika i sina hemländer. Sverige och Norge är länder gjorda av mjölk och honung och vi nordbor är så givmilda och goda.

Som jag ser det behöver vi ta bort denna gloria runt våra länder. Vi behöver behandla alla lika. Inte särbehandla vissa för att de inte är härifrån. Jag håller med Newsmills redaktör Sakine Madon om att människor ska behandlas lika. Vissa ska inte särbehandlas för att de är från andra länder.

Jag förstår inte ens varför skogsbolaget Stora Enso har gett tillstånd till läger i skogen. Har de fått ersättning från bärföretagen? Det är klart att det blir problem. Osynliga är de bärplockarföretag, som har anlitat dessa människor, som har lurats hit genom rykten.

Vi har kvar vår koloniala syn på världen, att vi svenskar står över alla andra folk och att vi i vår godhet ska bevilja dem allmosor ur vår börs. Plus naturligtvis lära dem att bli som oss själva. Vi och norrmännen behöver byta åsikter om våra länder. 
18:12
En man är misstänkt för människohandel och är polisanmäld av tre av sina bulgariska landsmän. De hade blivit lovade bostad, mat och jobb, men när de kom hit fanns inte något av detta.
21.7.2012
Och i Söderhamn Hälsingland har de samma problem. Den bulgariske ambassadören ska försöka göra något. De här människorna kan tjäna ungefär en tusenlapp i månaden på jobb i Bulgarien, så att plocka bär och tjäna kanske 5 000 kronor på det i Sverige är en klar förbättring.
12:44
Här är en insiktsfull artikel från vårt östra grannland Finland om dessa problem med bulgarer och romer. Och vilka svårigheter det erbjuder att beskriva detta ur journalistisk synvinkel.
13:19
Och här är fler bärplockare som behöver hjälp hem. De vände sig till socialen, men blev hänvisade till det bulgariska konsulatet. Bärplockarna är illa sedda av den lokala befolkningen. De får dock hjälp i sina hemländer med integrering, ett särskilt projekt är skapat som har hållit på sedan 2005 och ska fortsätta till 2015.
15:12
Ett 40-tal bärplockare sov utanför Bulgariens ambassad i Stockholm i natt. 
22.7.2012
20:22
Och här kommer ett lastbilsflak lastat med fler bulgarer, som ska plocka bär. Någon måste tjäna storkovan på detta. 
23.7.2012
11:50
Jo det är samme man med fru, som förra året lurade bärplockare till Sverige. Lönsamt uppenbarligen eftersom de båda trots fängelse i tre månader för misshandel och egenmäktigt förfarande fortsätter. Sextusen plockare väntas hit enligt branschen, som verkar bestå av Tommy Innala. Det borde vara i alla länders intresse att skurkar och banditer inte tjänar pengar på människors godtrogenhet.
13:41
Och visste ni att våra blåbär går på export? De blir piller, som ska hjälpa människor att se bättre och för att de ska betala dyra pengar för dem. Naturligtvis. Allt enligt Tommy Innala själv. Jag tycker nog att vi kan gå ut i skogen och plocka och äta. Det måste vara bättre.

18:08
Den 43-årige mannen som är anklagad för människohandel häktades i eftermiddag. 
24.7.2012
Sveriges radio berättar om bärplockare både här och där. Alla behöver de hjälp. Svenska kyrkan har ryckt in och hjälpt något 60-tal och den bulgariske ambassadören ska träffa Söderhamns kommun plus polisen och diskutera saken. Och här berättar de om att de blivit dumpade. Regeringen vill ändra på situationen och lägga fram en proposition i höst om detta, som bland annat ska handla om utländska bemanningsföretag. Men det gör väl inte att romer inte kan bli hitlurade?
25.7.2012
I dag ska den bulgariske ambassadören träffa personal från UD, för problemet med bärplockare är inte på kommunal nivå och inte heller på ambassadens nivå, utan något som måste lösas mellan länderna. Mötena i går medförde information, men inte mer.
13:26
Och här kom beskedet att de får åka buss hem, bulgarerna. Förutsatt att de kan bevisa att de är bulgarer naturligtvis. Bulgarien betalar. Ett stort antal har kommit till Stockholm. De bor bland annat i Humlegården. Det är kallt på natten, säger de. Jaha ifall det är kallt när det är plus 15-20 på natten så är det nog bäst de åker hem.
26.7.2012
13:11
Stockholm klarar inte fler bärplockare. Staden vädjar nu att bulgarerna som finns i landet och som ska bussas hem, ska göra det från de kommuner där de befinner sig. Problemet för Stockholm är att de slår sig ned i Humlegården och stör människorna i city. Men hur ska de kunna bussas från olika kommuner, när det inte finns någon som kan kolla att de verkligen är bulgarer? Dessutom måste de skriva på papper att de ska betala tillbaka resan. En pappersexercis som kan skötas av ambassaden, men inte ute i landet.
Tidigare har bärplockare sagt att de kan stanna och plocka vad som helst: tomater, jordgubbar eller vindruvor. Antagligen vet de inte ens vilket land de befinner sig i. Vindruvor finns i Tyskland, men växer knappast här. Inte tomater och jordgubbar heller. Bara lingon, blåbär, hallon och hjortron växer vilt i våra skogar.
19:47
 Och nu ska bulgariska utrikesministern gå till botten med vad som har hänt och hur dessa människor har kunnat luras hit. Det är oetiskt tycker han också det bärföretagen gör. Svenska media har varit väldigt tystlåtna med vad som har hänt, tycker jag. Jag hoppas att intervjuerna som ska göras när bulgarerna kommer fram kan ge förklaringar. 


39 kommentarer:

 1. Bra text. Är så innerligt trött på svenskars hyckleri. När bulgarerna letar mat i soporna blir det lynchstämning och stormöte med politiker och polis. Jag har svårt att tro att ingen av de boende i området skulle ha möjlighet att avvara lite mat. Eller att Ica handlaren på byn skulle "go crazy" och inte slänga all ätbar mat i containern utan istället ge till de som verkligen behöver den.
  Att lite praktisk medmänsklighet kanske skulle minska det bulgariska hotet verkar inte förekomma nån när man istället kan kasta sten på de som redan ligger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snacka om kolonial syn. Allmosorna ska flöda.

   Radera
  2. Ja, jag tycker det är lite märkligt att vi får läsa om hur illa behandlade romerna blir och folk är förfärade hur de behandlas och blir säkert "skrämda" och kanske "skäms" de lite också, av den rasism och fientlighet romer möter för att de försöker överleva genom att leta burkar och petflaskor i soporna.
   Men samtidigt finns det tydligen inte en enda av dessa som är "skrämda" och "skäms för att vara svensk" som på något praktisk sätt försöker lindra romernas akuta plåga.

   Om jag vore en sån som gick omkring och "skämdes över att vara svensk" skulle jag ta reda på romernas behov och försöka hjälpa dem. Det behöver inte vara särskilt märkvärdigt visa lite av den medmänsklighet som man påstår sig besitta. Kanske åka och prata med dem och höra hur de vill ha det och sen försöka ordna åtminstone lite lindring. Kanske behöver de filtar, tält, mat? Varje bidrag är välkommet misstänker jag.

   Men det skulle ju innebära att man engagerar sig på riktigt istället för att kräva att andra ska göra något. "Det är ju statens uppgift" tycks mentaliteten vara. Det är lättare att sitta framför TVn och oja sig över rasister och dylikt.Ja, jag tycker det är lite märkligt att vi får läsa om hur illa behandlade romerna blir och folk är förfärade hur de behandlas och blir säkert "skrämda" och kanske "skäms" de lite också, av den rasism och fientlighet romer möter för att de försöker överleva genom att leta burkar och petflaskor i soporna.
   Men samtidigt finns det tydligen inte en enda av dessa som är "skrämda" och "skäms för att vara svensk" som på något praktisk sätt försöker lindra romernas akuta plåga.

   Om jag vore en sån som gick omkring och "skämdes över att vara svensk" skulle jag ta reda på romernas behov och försöka hjälpa dem. Det behöver inte vara särskilt märkvärdigt visa lite av den medmänsklighet som man påstår sig besitta. Kanske åka och prata med dem och höra hur de vill ha det och sen försöka ordna åtminstone lite lindring. Kanske behöver de filtar, tält, mat? Varje bidrag är välkommet misstänker jag.

   Men det skulle ju innebära att man engagerar sig på riktigt istället för att kräva att andra ska göra något. "Det är ju statens uppgift" tycks mentaliteten vara. Det är lättare att sitta framför TVn och oja sig över rasister och dylikt.

   Radera
  3. Ser just på nyheterna där ICA har sänkt mat och dricka till "bärplockarna". Bor du i Stockholm så finns de utanför ambassaden. Dit har en del har gått med matkassar. Så ...

   Radera
 2. Konstigt. Man har inga pengar men har råd att köra bil genom hela Europa och halvvägs genom Sverige???
  Uppskattningsvis bara i Sverige 75 mil, plus Gdansk-Sofia 185 mil summa 260 mil! Minst ett par tusenlappar bara i bensin, enkel resa..
  Gissar på att dessa snart söker asyl i landet som flyter av mjölk och honung..
  Dvs våra skattemedel som inte ens räcker till en anständig åldringsvård.
  Åldersdementa kan ha EN personal för 25 klienter, sk "ensamkommande barn" har EN personal PER person!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig fullständigt,vi har inte råd att ge våra svenska cancerpatienter den medecin som kan rädda deras liv men vi har råd att ta in tiotusentals flyktingar hit per år. Det gör mig oerhört illa till mods vet av egen erfarenhet att det är så illa i vårt land att våra egna blir lidande för att vi ska visa upp en finfasad. Jag skäms!!! Ann

   Radera
  2. Jag har just haft min dementa sambo i ett boende i 9 dagar som avlastning. Han fick duscha en gång.

   Radera
 3. Det är nog inte bärföretagens fel utan någon i Bulgarien har tagit betalt för dessa personer och tjänat massor och lurat dem hit. Sedan har de tänkt att ta ut en del av eventuell försäljning av bär eller andra inkomster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det var bärplockarläger där också förra året så är det säkerligen initierat från Sverige. Allt är organiserat eftersom Stora Enso upplåter mark till plockarna, men de hade inte räknat med att de skulle bli så många och att bären skulle vara så få. De kan komma hit bara de hör ryktet om att tjäna stora pengar, vilket tex en berättar om att det skulle gå att tjäna summan 5000 euro på två månader. En skaplig lön också enligt svenska mått mätt. Om den summan var sann så borde det vara världens bästa sommarjobb för svenska ungedomar. Nästa år kommer det tydligen inte att bli något bärplockarläger dock.

   http://arbetarbladet.se/nyheter/tierp/1.4909593-mote-om-barplockarna-rorde-upp-kanslor

   Radera
  2. När de blev intervjuade av svenska journalister så förklarade de att de inte hade blivit dit forslade av bärföretag utan av egen kraft för att tjäna pengar. (Dock är situationen annorlunda i Oslo där romerna blev lovade jobb mot betalning i Bulgarien).

   Radera
  3. Mangus det finns olika uppgifter. Men helt klart skulle inte EU-medborgare som inte trodde de skulle tjäna pengar på att komma hit, göra det. Om du läser mitt inlägg ser du också att tre av bärplockarna har anmält en fjärde för att de har blivit lurade i Sverige. Detta är en upprepning av vad som tidigare har förekommit och då satt den anmälda familjen häktad ett halvår, barnen omhändertogs och svenska samhället fick således ännu större kostnader för dem. Därför kan det nog vara bra att den bulgariske ambassadören kollar hur allt detta fungerar, som han tänker göra, enligt vad jag har skrivit där uppe. Men synd är det om romer i vilket fall.

   Radera
 4. De flesta skulle nog bli rätt skärrade om det plötsligt slog upp ett bulgariskt tältläger i stan - med lika många bulgarer som den svenska ursprungsbefolkningen.

  /minstsagt

  SvaraRadera
 5. Även många asiater kommer hit för att de tror de ska bli rika på bärplockningen.
  Jag har aldrig förstått mig på dess naiva människor som griper efter alla halmstrån

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte samma sak. 5 500 plockare från Thailand har beviljats tillstånd att komma hit i år till Norrbotten. De får minimilöner, som ligger kring drygt 20 000, samma som för svenskar som jobbar på gårdar. Det är reglerat för dessa plockare har ofta tagit lån, för att kunna resa hit och det måste regleras eftersom de kommer från länder utanför EU.

   Bulgarer och andra europeer är fria att komma hit och plocka bär om de vill. Ingen kan hindra EU-medborgare att resa fritt. Så situationen blir helt annorlunda för dessa. Allt beror av vår unika allemänsrätt, som inte finns på samma sätt i andra länder.

   Radera
 6. För det första så bryter de mot allemansrätten genom att stanna mer än 24h på samma plats och hugga ner skog för att bygga detta läger! Sen har de även stulit diesel och div. prylar från fordon. För det andra har jag även hört att de brutit sig in i folk sommarstugor och bott där ett par dagar.

  Och ändå är det synd om dem? De bryter mot ett antal lagar här, men ändå är det ingen som gör något!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ett tips: åk utanför din lilla skyddade värld i sverige (och då gäller inte turistområdet i turkiet som du kanske tagit dej till en semester eller två), se hur folk lever och blir behandlade så tror jag att även en instängd människa som du skulle få lite mer förståelse för varför dom gör som dom gör, och söker sej till ännu ett ställe där dom vet att dom kommer att bli behandlade som skit, men som kanske, om dom har tur, får ihop till ett halvt mål mat mer per dag eller så.

   Radera
  2. Kanske.

   Faktum kvarstår dock att några hundra pers har slagit läger och bryter mot svensk lag. Om jag som fattig svensk bryter mot svensk lag blir jag åtalad och dömd - fast jag är fattig.

   Dessutom är frågan mer komplex. Det råder inte generell svält och armod i Bulgarien.

   Det är samma människor som har problem - här som där. Tror inte det i förlängningen kan skyllas på fördomar, rasism eller förföljelse.

   Kanske behöver man hjälpa dessa människor. Tror dock inte de blir hjälpta av att man låter dem tälta i skogen - eller tälta i ett stenbrott som i Oslo.

   Radera
 7. Norge är ju inte ens med i EU så varför Norge har släppt in folk från ett fattigt land i EU utan returbiljett och bevis på möjlighet att under tiden försörja sig förstår jag inte. Det är väl ändå det som är huvudproblemet här.

  Det har ingenting med "kolonial syn" att göra, utan handlar om den krassa verkligheten om att folk söker sig från fattiga till rika länder och det därför nödvändiga med att ställa sådana krav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det koloniala har gamla rötter. Sverige har också haft kolonier. Västvärlden har länge berikat sig på andra länder. Nu blir det kulturkollisioner överallt eftersom världen har krympt. Vi befinner oss hur man än ser det i jämförelse med romer och andra bulgarer på världens topp, ekonomiskt och på annat sätt. Den ordningen håller på att brytas ned, men hur det ska gå till vet ingen egentligen. Ett problem som är kvar sedan Sovjet ramlade ihop när det gäller östeuropa.

   Radera
  2. Så vitt jag vet hade Romerna lika bra som alla andra i Sovjetunionen. Och de hade alla chanser att ha det lika bra som alla andra efter Sovjets fall. De valde annorlunda bara.

   Radera
 8. Vad gäller Norge så är Norge med i Schengensamarbetet, som bla syftar till att avskaffa gränserna inom EU. Och att låta människor åka fritt mellan dem utan att alltid kontrolleras.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Giltiga_resehandlingar_vid_resa_inom_Europeiska_unionen

  Schengenländer
  Många av EU:s 27 medlemsländer har anslutit sig till Schengensamarbetet. De deltagande länderna är: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Dessutom har Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz — som inte är EU-länder — anslutit sig till Schengensamarbetet.

  SvaraRadera
 9. Kom igen var är empatin? Givetvis vore det önskvärt att man i Sverige kunde ta hand om sina egna i första hand speciellt de gamla
  som en gång har varit med och byggt upp Sverige. Men nu är det som det är och varför inte visa lite mer hjärta istället för att ödsla energin på att vara irriterade och förbannade. Det kunde ju ha varit dig det handlade om - men vi har haft turen att bli födda till ett bättre öde.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Romerna har ett land, dvs. Bulgarien, de har spenderat tusentals kronor på att ta sig hit? Varför ska vi ödsla pengar på dem?

   Radera
  2. "turen att bli födda" .... tror inte så mycket på tur och otur, snarare på systematiskt arbete och samarbete. Gammal (sann) sportklyscha: "ju mer jag tränar desto mer tur har jag" .... gäller nog hur ett samhälle ska utvecklas också.

   Radera
 10. @Anonym - men åk och hjälp dem! Inget hindrar dig - eller?

  Romerna i de svenska skogarna fick hjälp med toaletter. De är ju här för att plocka bär och sket i skogen. Rimlig åtgärd. Vad mer tycker du vi skall hjälpa dem med? Mat? Kan vi nog fixa. Plocka får de nog göra själva. Vi bör nog också vara beredda att ersätta markägaren för det olovliga tältlägret. Hade ju varit snyggt om den som organiserade bärplockningen hade ansökt om tillstånd i förhand förståss.

  Empati? Jo kanske det - skulel tro att många känner empati med de som har det svårt. Tveksam om tältläger i västvärlden är någon hjälp till romer i Bulgarien dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tältlägret var överenskommet med markägaren Stora Enso vid Mehedeby, men bara för 20-30 personer i två läger och det kom ju mer än tio ggr så många. Något problem är det med kommunikationen. De litar till sina landsmän, som lurar dem. Men i Kopparberg verkar det som att de trivs, lugnt och skönt, men trist att sova utomhus. Dock har de hus i Bulgarien, säger de. Och vi svenskar förstår inte, för vi har aldrig haft det dåligt, säger de.

   Radera
  2. OK ---- 20 eller 200 är ju en himla skillnad.

   Vad man får göra när man har dåligt kan man ju diskutera. De som tjänar mest i Sverige tjänar en 100 gånger mer än en lågavlönad. Får lågavlönade då bryta sig in och plocka saker hos dessa direktörer? Om man svälter och lider skada och nöd så kan man ju börja fundera på vad man får göra tycker jag. Dessa personer hade råd att komma hit i bilar så vitt jag vet. Så ... jag skulle inte tro att just dessa lider nöd och svälter.

   Radera
 11. Det var visst en norman som tog betald av romerna för att skaffa jobb och tillstånd åt de. Men väl i Norge har de inte sett skymten av mannen eller arbetstillstånden.

  SvaraRadera
 12. Ja, det är nog "kolonial" syn då att svenskar normalt måste ha visum och returbiljett etc. för att få besöka Kina eller Ryssland... (ironi). Helt irrelevant hurvida Sverige har haft kolonier eller inte. Jag känner ingen veterligen som anser att "vi svenskar står över alla andra folk". "Svenskar" är för övrigt knappast en etnisk klassificering, snarare "skandinav" eller "nordeuropé" - och då kan jag hålla med dig.

  Nordeuropéer står högst i rang i världen och har skapat mycket av den moderna världen (klassisk musik, månlandningar, har högst levnadsstandard, de främsta demokratierna, talar germanska [främst engelska] osv.). Vi regerar världen från det ideala utseendet till de främsta vetenskapliga upptäckterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt skrivet :) du låter som om du har samma mindervärdeskomplex som Sovjet uppvisade tidigare. De var angelägna om att vara bäst i världen och vara det land, som hade uppfunnit allt, för de var ju föregångslandet. Nä det finns inga etniska svenskar... vi är alla invandrare. För bara tiotusen år sedan var landet täckt av kilometertjock is eller vatten. Gick inte att bo här.

   Radera
  2. Konstigt - jag trodde det var USA som tror att de uppfunnit allt :) Jaja - samma sak.

   Radera
  3. Nej USA kan inte tro det eftersom de är bland de yngsta länderna i världen och alla där utom indianerna (som dock invandrade längs inlandsisens kanter och bryggan till Asien) är invandrare. Dock finns USA fortfarande det gör inte Sovjet, eftersom det landet levde efter en -ism, som inte kunde bestå.

   Radera
 13. Apropå länken till artikeln om romer, problemet i Sverige är precis det motsatta. Innan jag träffade romer så trodde jag som hygglig svensk att alla gamla historier bara var onda fördomar. När jag chockad insåg att verkligheten om något var ännu värre så kände jag mig förrådd. Förrådd av alla välvilliga idioter som förvägrat mig sanningen. Det var då jag började inse hur förljugen svensk media är. Det finns få saker jag avskyr mer än när någon försöker manipulera mig, för det är vad det handlar om. Journalistkåren försöker kontrollera och manipulera folket genom att filtrera och vinkla informationen. Konsekvensneutraliteten, grundförutsättningen för en konstruktiv demokratisk media, pissar man på. Arrogansen och respektlösheten i den handlingen är enorm. Man sätter sig själva som domare över vad andra ska få veta och i förlängningen vad dom ska få tycka och tänka. Maktens lydiga redskap, precis som i vilken diktatur som helst. Dom som gör det är sanningens, samhällets och demokratins fiender. Det utbredda föraktet för journalister har nog sällan varit mer välförtjänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föraktet för journalister "murvlar" var ännu större på 50-talet. Jag vet eftersom min pappa var journalist och han var släktens svarta får, som inte kunde bli något annat. Det var synd om honom tyckte tanterna. Men du har rätt i att när man är en arbetande anställd journalist så är det inte läsarna eller de man intervjuar, som ifrågasätter, utan det är den egna redaktionen. Det är en djup hjärntvätt som alla går in i som är del av en redaktion. Det gäller att följa det gängse mönstret, att självcensurera bort allt som man vet ändå kommer att strykas eller som inte är poppis i de egna leden.

   Detta ingår faktiskt också i det demokratiska mönstret för det skapar en stabilitet. Det motverkar anarki och kaos. Men det blir farligt när pressen och politiken går hand i hand. När den tredje statsmakten inte längre står fri.

   Det märktes inte så mycket förr i tiden, för länge så var politiken sådan att de flesta människor i detta land höll med om den. Journalistyrket har tyvärr blivit för poppis och ses som ett elityrke med makt. Då blir det ett sämre jobb och tänkandet försvinner ut med anpassningen ofta. För vem vill inte ha kvar ett tryggt och rätt bra betalt jobb?

   En av mina första artiklar på Newsmill handlade om det här:

   http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/20/tidningspyramiderna-kommer-att-rivas

   Radera
  2. Bra artikel!

   Förvånar mig inte alls. Det verkar finnas en mycket destruktiv social dynamik på redaktionerna.

   Det finns i Sverige en olycklig sammankoppling mellan politisk åskådning och hur "god" en människa är. Det är ett fantastiskt kontrollmedel. Man kan med en enda mening döma ut sina åsiktsmotståndare som onda människor. Samtidigt kan man visa hur "god" man är genom att vara för en viss politik, oavsett omständigheter. Det är så sjukt att man knappt kan tro att det fungerar så. Det är ett trivialt suboptimalt system; Fel och excesser får fortleva långt efter att problemen varit uppenbara för alla självständigt tänkande.

   Jag tror inte att det skapar stabilitet i längden, tittar man tex på USA, där dom har en långt större bredd i media, så verkar det skapa en allt större klyfta mellan demokrater och republikaner. När jag hör en del på högerflygeln uttrycka sig så undrar jag hur landet kommer att överleva den ekonomiska nergång som dom har framför sig. Hur som helst, hade dom haft en journalistkår som hållit sig närmare sanningen så hade dom inte haft lika mycket av radikalisering.

   Även här i Sverige kan det idag knappast påstås skapa stabilitet, tvärt om är det en av grundorsakerna till mycket av den radikalisering vi har, och instabilitet vi riskerar att få om dom får fortsätta.

   Det är en farlig princip, på samma vis som det är farligt att inskränka yttrandefriheten. Ska vi ha en meningsfull demokrati så förutsätter det att folket är välinformerat. Det är inte upp till journalister att avgöra vad folket ska få ha kunskap om, dom är inte bevisligen utrustade att avgöra det. Folket kanske inte hanterar informationen konstruktivt all gånger, men då har i alla fall makten sats där den hör hemma.

   Det finns en mycket viktig poäng i det, människors kollektiva uppfattnings- och beslutsförmåga är i regel mycket bättre än genomsnittsindividens eller subgruppers. Det kan förstöras genom att systematiskt mata människor felaktig information. Demokratins långsiktiga stabilitet står och faller med dess prestation. Fungerar den dåligt så...

   Jo, det kanske funnits där hela tiden men inte varit lika synligt.

   Makt drar ju tyvärr ofta till sig människor som är unikt olämpade att ha den...

   Är du möjligtvis bekant med Carlqvists projekt?

   http://dispatch-international.com/

   Radera
 14. Jodå jag känner Ingrid genom internet.

  SvaraRadera
 15. "Socialtjänsten i Stockholms stad har fullt upp med insatser kring ambassaden. Tillförordnade säkerhetschefen Brita Mohlin tog emot beskedet om busslösningen med glädje. Men situationen har förvärrats med de nya bärplockarna som kommit till staden.

  – Jag försöker ringa runt till de kommuner som har många bärplockare och ber dem att hålla kvar dem. Det är för att vi inte ska få en totalt ohållbar situation här nere, säger Mohlin."

  Stockholm med någon milion invånare har problem med ett par hunrda bärplockare. Vilka problem ska då inte en lite kommun ha med 500 bärplockare?

  SvaraRadera
 16. Nu blir det ännu mer intressant. Per Blomstrand tf stadsdirektör i Sthlm vill inte ha in Bulgarer som vill åka hem, till Sthlm. Hänvisar till nåt irrelevant, då det ju visat sig att endast att placera de som vill hem i Humlegården är det som gett resultat. Och vi har väl (även gästande Bulgarer) fortfarande fri förflyttningsrätt inom landet. Rent logistiskt är det förstås lättare att bussar som kommer från Bulgarien för att hämta (ambassadören vill ha det så) hämtar på ett ställe i st f att åka ut i södra Norrland och leta.

  SvaraRadera
 17. När "mångkulturen" kom till stan i form av några "ziggisar" och dessutom i, det från mångkultur fredade området, Östermalm så blev det ett "Herrans liv".
  Vaa, är Stadsdirektören rasist eller har Östermalmsborna blivit oroliga för rån, stölder och att bostadspriserna kommer att sjunka?
  Möjligtvis att också journalistkåren och "kaffe_latte_gänget" börjar drabbas av sin egen retorik!

  SvaraRadera