torsdag 12 augusti 2010

Svininfluensan orsakade hysteri

Svininfluensan orsakar hysteri var rubriken på min artikel på Newsmill redan för drygt ett år sedan i slutet av april. Det var alldeles uppenbart för någon som jag, som hade upplevt Asiaten 1957, att nu var världen ute och cyklade med WHO i spetsen. Men min väninna, som hade hört talas om Spanska sjukan, som smittade ännu värre i en andra våg, var livrädd och vaccinerade sig förstås.

Att detta hände då med Spanska sjukan i slutet av första världskriget berodde av att soldater, som umgicks tätt intill varandra, smittade ned varandra och där kunde viruset mutera och bilda nya varianter. Det hände inte i Spanien utan först i Kanada. Det är alltså när folk befinner sig i krig eller i andra försvårande omständigheter, som också unga dör.

Men den här influensan 2009 var inte värre än alla av olika sorter, som drabbar världen hela tiden. Det som spreds också med hjälp av WHO var en ren skräckpropaganda och det är inte förrän nu som världshälsoorganisationen går med på att vi befinner oss i ett stadium "efter pandemien". Vilken pandemi då?

Här ute på Värmdö gjordes föräldrar med små barn skräckslagna och de stod i timmar ute på en parkering för att få en kölapp till vårdcentralen. I noll graders kyla. Var de inte sjuka innan så blev de väl det då.

Det är rädsla som är vår största fiende och sådana organisatoner, som vet allt om hur virus kan ta över världen. Människor behöver skräckskildringar, men låt dem då finnas på bio, som fantasier. Eller visa dokumentärt att det går att ta hand om virus - också ebola och andra livsfarliga sorter - istället för att skrämma vettet ur folk.

I Sverige köptes det in elva miljoner doser vaccin för 400 miljoner kronor. Läkemedelsindustrin tjänade grova pengar på ren skrämselpropaganda, som också myndigheter gav sitt bistånd. Skrämselpropagandan gick ut på att omkring två miljoner skulle dö i denna influensa. Resultatet blev 18 000 döda i hela världen. I Sverige dör omkring 3 000 per år av vanlig influensa. Främst i komplikationer som bakteriell lunginflammation.

Detta var alltså absolut inte något problem i en värld där tre miljoner dör varje år i tbc.

7 kommentarer:

  1. Jaha, elva miljoner doser till ett land med nio miljoner invånare? Jag tyckte att det lät mycket när det framkom att Frankrike hade köpt vaccin så att det skulle räcka till alla landets invånare, vilket hälsovårdsministern förklarade att man gjorde med hänvisning till "republikanska värderingar". Det framkom att priset spelade mindre roll när man förhandlade med läkemedelsbolagen, det vikigaste var tidsaspekten för att få fram vaccinet, ja det var inte ens särskilt viktigt att få reda på mer om biverkningar. En viktig faktor till uppståndelsen kring svininfluensan var att den kvinnliga chefen för WHO, som tidigare varit hälsovårdsminister i ett asiatiskt land under tiden fågelinfluensan härjade och flera människor dog, och som då hade blivit anklagad för att inte vidta tillräckliga åtgärder, till varje pris ville förhindra liknande kritik. Sedan finns det naturligtvis kopplingar mellan s.k. oberoende experter och läkemedelsbolagen. Dvs de står på bolagens lönelista och kontrollen är egentligen obefintlig.

    SvaraRadera
  2. "Republikanska värderingar" den var bra! Sådant kan man inte hänvisa till i Sverige. Ja kvinnor kan vara för skrajsna när de ska sitta på såna poster som chef för WHO. Man måste för farao ha is i magen och inte ta kritik personligt, utan se det som ett opersonligt spel, som alltid pågår.

    Jo "oberoende experter" och läkemedelsbolagen är en faktor. Mutade experter alltså. Men att alla myndigheter faller i farstun och att inte enda människa kan tänka klart är alldeles förfärligt i sammanhanget. Det fanns ju ändå klartänkta, men tåget rullade och gick inte att stoppa.

    SvaraRadera
  3. Så olika uppgifterna kan bli från medierna. WHO-chefen heter Margaret Chan:
    http://mobil.sr.se/site/index.aspx?groupid=6798&artikel=1030219&unitID=83
    Det framgår inte riktigt här om hon har varit hälsovårdsminister men hon var tidigare biträdande chef på WHO och inblandad i åtgärderna mot fågelinfluensan och det var hon som beordrade att 1,5 miljoner fjäderfän skulle avlivas, vilket skedde på tre dagar. Ingripandet lovordades och ledde kanske till den högsta posten på WHO? Hon vill framför allt prioritera afrikaners och kvinnors hälsa.

    SvaraRadera
  4. Jo, de första uppgifterna om kritiken mot Chan (från en fransk dokumentär, vad annars?)som då var hälsominister i Hong Kong stämmer:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Chan
    Det är den svenska journalisten som inte har hela bilden klar för sig.

    SvaraRadera
  5. Jo det är märkligt hur ofta inte människor hinner eller orkar ta reda på fakta...född 1947, snart pensionär hon också.

    SvaraRadera
  6. Roselyne Bachelot heter den franska hälsoministern som beställde 95 miljoner doser influensavaccin. Hon är apotekare i grunden. Hon var med i ett program i går som handlade om klassisk musik. Hon och ett par andra tv-kändisar fick gissa vilka stycken som pianisten och programledaren spelade. Hon var den som kunde mest, men långt ifrån allt. Det framkom att hon är operaälskare (hon har lite av en operaröst). En mezzosopran fick sedan sjunga ett stycke och en kvinnlig flöjtist fick visa upp sina färdigheter. Undrar just om folkhälsominister Maria Larsson skulle ställa upp i ett sådant program? Men det är en utopi att svensk tv skulle ordna ett sådant program. I Sverige är det schlagerkunskaper som testas.

    I ett annat program i går visades tre olika reportage som sedan kommenterades av en författare som fick frågor av programledarna. Gårdagens författare var en ung man vars bok med anknytning till tunnelbanan i Paris har sålt i 400 000 ex. Det första reportaget var om soeur Emmanuelle, Frankrikes moder Teresa som gick bort några dagar före sin 100-årsdag 2008. Hon verkade de sista 30-40 åren av sitt liv i Kairo i ett kvarter där befolkningen till stora delar består av kopter. Det är märkligt vad en ensam gammmal kvinna kan åstadkomma. Hon såg till att kvarteret fick en skola, att det kom till stånd sjukvård (och att kvinnorna fick tillgång till preventivmedel) och kvarterets bostäder är nu i mycket bättre skick än de var när hon kom dit. Befolkningen i kvarteret levde tidigare som sopsorterare och gjorde det fortfarande i viss mån, och en man där hade blivit företagsledare och exporterade tom produkter från sopsorteringen till Kina. Andra som fått gå i skola hade blivit apotekare och nått framgång inom andra yrken. Ett hårt slag mot kvarteret var när myndigheterna i samband med svininfluensan lät slakta deras grisar, som utgjorde hälften av deras inkomstkälla (genom att bl.a. sälja köttet till hotell som tog emot västerlänningar), utan ersättning. Några grisar räckte för att betala universitetsutbildning för barnen t.ex. Mot slutet av sitt liv köpte soeur Emmanuelle ett hus vid havet några kilometer bort och där badade hon i sin nunnedräkt tillsammans med kvarterets barn. Visst har jag respekt för moder Teresas gärning men om man endast ägnar sig åt att ta hand om utstötta gamlingar som ingen bryr sig om, om dödssjuka och mentalt handikappade så blir det ju ingen utveckling för samhället i stort. Soeur Emmanuelle sa att det hon gjorde var en droppe i havet, men vilken droppe!

    Ja, det var det reportage som gjorde störst intryck. Sedan var det också ett reportage om en populär tv-serie som gått i sex år nu och som utspelar sig i Marseille (som jag aldrig tittar på) och till sist ett reportage om Usain Bolt. Man hade tagit sig till Jamaica och intervjuade bl.a. Usain Bolts far som driver en specerihandel, precis som förr. Han sa att skillnaden var nu att han kunde resa vart han ville i världen, men han höll sig ändå hemmavid. Han var väldigt lik sin son till utseendet. En tränare som själv varit sprinter sa att det han lärde ut var dra upp knäna och vara noga med armföringen. Det var som sagt gårdagens skörd. Förra veckan var det ett reportage om bl.a. arkeologiska utgrävningar i Egypten, där franska arkeologer varit och är framträdande. Hmm, undrar när svensk tv ska bjuda in författare att kommentera det ena och det andra? Jag tror att Björn Ranelid skulle vara mer vältalig och ha mer djuplodande resonemang än Leif GW i sådana sammanhang.

    SvaraRadera
  7. Du har helt rätt i att svensk TV befinner sig på en underlig nivå oftast. Den ska vara så folklig och utslätad som möjligt, så att vi alla kan känna oss som ett enda stort folk, precis som på 50-talet.

    Moder Teresa var en människa, som hade hittat fram till sin inre kärna. Man når inte dit utan svårigheter och hon blev också utstött av andra systrar för att hon ville gå mycket längre än vad de gjorde.

    Kopter är kristna i Egypten, bara en sakupplysning. Och Franrike har en yta, som är ca 150 000 kvadratkilometer större än Sveriges och drygt 61 miljoner invånare. Tack för din uttömmande kommentar Maria!

    SvaraRadera