lördag 7 augusti 2010

Inget källskydd för Wikileaks

Eftersom sajten är registrerad i Sverige tror de att källskydd gäller för alla läckor. Det är inte sant. De har inget utgivningsbevis i Sverige och då gäller inte detsamma som för medier med detta.

Meddelarfrihet gäller rätten att lämna upplysningar i vad det vara må till bland annat medier och författare. En meddelare har rätt att vara anonym enligt 1 kap 1 paragrafen 3 stycket i Tryckfrihetsförordningen TF.

Denna frihet gäller även offentliga tjänstemän. Detta gäller frihet från straff även om detta strider mot sekretssbestämmelser. Ifall det inte är så att den som lämnar uppgifterna gör sig skyldig till bland annat högförräderi, spioner, grovt spioneri, grov obehörig befattning med hemlig uppgift, uppror eller landsförräderi. Myndighet får då inte heller efterforska vem som har lämnat uppgifterna.

Meddelarskydd är detsamma som anonymitetsskydd, dvs ett skydd enligt Tryckfrihetsförordningen för personer som lämnar uppgifter för publicering i tidningar och till författare till tryckta skrifter. Varken enskilda personer eller (i regel) myndigheter får forska efter personens namn. Det är straffbart att lämna ut namnet, om personen vill eller kan antas vilja vara anonym.

Pentagon har begärt att Wikileaks omedelbart ska lämna ifrån sig de över 15 000 dokument, som den har publicerat om kriget i Afghanistan. Pentagons talesman Geoff Morrell sade att han hoppades att "de ska göra det rätta".

Tidningar på nätet i Sverige som Dagens Media, Resume, Realtid och alla dagstidningar som finns i både pappers- och nätformat har utgivningsbevis. Oklart hur det är med skvallertidningen Newzglobe tex.

Det finns en oklar gräns när det gäller vem som ansvarar för kommentarer. Det kan vara på väg rent rättsligt mot att kommentatorn själv ansvarar för sina kommentarer. Beroende av om det finns moderering eller inte av dessa.

En sverigedemokrat har blivit friad och en fälld för förtal i kommentarerna på deras bloggar. De förhandsmodererade kommentarerna fälldes och bloggaren dömdes ansvarig.

I den första domen, som kom i vintras blev utfallet så att den om vill förtala någon utan att bli störd kan starta en blogg, skriva oantastliga inlägg och sedan själv skriva eller låta andra skriva anonyma kommentarer med förtal och förolämpningar. Tingsrätten i Helsingborg ansåg inte att det var bloggarens ansvar att ta bort dem.

4 kommentarer:

  1. Vilken gråzon det verkar vara. Men det är ju ett nytt fenomen bloggeriet och kommenterandet. På Newsmill står det t ex att man är ansvarig för sin sida och sina kommentarer. Men det kanske man i själva verket inte är om det skulle hetta till.

    SvaraRadera
  2. Nä skulle inte tro det. Skulle tro att utgivarbeviset (som dom har) och deras modererande beror av skräcken för att råka illa ut annars.

    SvaraRadera
  3. Ja, det har du nog rätt i. Det finns ju inga prejudikat än så länge vad jag vet. Så man skulle kunna skriva vad fan som helst och komma undan med det är mitt tips. I alla fall i nuläget.

    SvaraRadera
  4. Jo så är det säkert.. ha det gott, stänger av för natten nu. Får se om grejorna funkar i morgon. Men åskan verkar långt borta nu igen...

    SvaraRadera