tisdag 10 augusti 2010

Bibi Aisha har inga öron och ingen näsa

De blev avskurna av en man, hennes man, för att hon rymde från honom. Hon behandlades som en vara, en slav och gavs till mannen, en ledare bland talibanerna som en försoningsgåva, därför att en farbror till henne hade mördat en släkting till mannen.

Hon är 18 år och har hela livet framför sig. Ett land som befinner sig i krig är ett vansinnigt land. Där har allt brutit samman. Men skulle Bibi Aisha ha levt ett bättre liv om inte USA och de andra länderna befann sig där i hennes land? Det är hundramiljonerdollars frågan.

Tidskriften Time som har publicerat bilden på henne skrev i rubriken på tidningens framsida "Vad händer om vi lämnar Afghanistan". Bara så utan frågetecken. Och det är den rubriken det har blivit debatt om. Istället för vad det egentligen handlar om.

Talibanerna är politiska och religiösa islamister. De regerade i Afghanistan 1996-2001. Det är en rörelse inom sunnitisk islam, som betonar fromhet, allvar och familj. Den har sitt ursprung i flyktingläger, som fanns när Sovjet ockuperade Afghanistan. Medlemmarna utbildas i pakistanska madrassor, koranskolor.

Efter att tvillingtornen, World Trade Center jämnades med marken i New York den 11 september 2001, störtades den talibanska regimen, som bara erkändes av Pakistan och Saudiarabien. USA tog över i landet tillsammans med styrkor från ISAF International Security Assistance Force under 2003. Detta är en Nato-styrka med mandat från FN:s säkerhetsråd och afghanska regeringen vill att de ska finnas i landet. Sverige deltar också.

Talibanernas kvinnosyn säger att kvinnor ska gå i burka, den heltäckande klädseln, med en gallerliknande tygbit framför ögonen. Efter åtta års ålder fick inte kvinnor gå i skolan eller arbeta. De fick inte köra bil eller åka taxi utan en manlig förmyndare. Sjukhusen var uppdelade i manliga och kvinnliga sjukhus.

Kvinnor förbjöds till slut att lämna hemmen. Fönstren skulle svartmålas i hus där det fanns kvinnor, så att de inte kunde ses från gatan. Talibanerna införde också ett förbud mot att avbilda människor, vilket gjorde att de förstörde två antika buddhastatyer i Bamian. Talibanerna avskydde musik till den grad att de förbjöd till och med ringklockor på cyklar.

De reagerade mot vår västerländska materialism, som associerades med själlöshet, kall rationalism, medelmåttighet, girighet, ytlighet och teknikalisering.

Genom att betona gudomlig auktoritet, heder och tradition ville de motverka sådana städer som New York, som de såg som Babylon i bibeln. Grunden till denna syn ligger hos europeiska 1800-talsromantikers kritik av den franska upplysningen. Rationalism, förnuft och medborgerliga rättigheter är illa för talibanerna.

Bibi Aisha befinner sig nu i Los Angeles och ska behandlas av en plastkirurg, för att få tillbaka sina förlorade kroppsdelar.

3 kommentarer:

 1. Jag har läst en del av dina inlägg och jag måste säga att jag finner din blogg intetsägande -du verkar inte vilja ta ställning till det du själv skriver. Du är försiktig och undflyende i dina spekulationer. Var står DU i sammanhanget?

  År 2049 kommer Sverige, med nuvarande befolkningsutveckling, att ha muslimsk majoritet. Hur ser du på det?

  SvaraRadera
 2. in-manu-medici: Då kan du inte ha läst mycket. Jag brukar få kritik för motsatsen. Måste man alltid ta ställning? Är det meningen med bloggandet? Går det inte att relatera ett händelseförlopp, som jag gjorde ovan? Och så fick du veta hur det går då för denna talibanhustru 18 år gammal, som får komma till USA, för att återigen få tillbaka sina förlorade öron och näsan.

  Men min blogg kanske inte är något för dig helt enkelt? Det finns andra som tar ställning mycket hårdare på nätet.

  Sedan gillar jag inte sverigedemokrater, men det har du kanske inte upptäckt. Inte heller gillar jag spekulationer särskilt mycket. Det gör inte mig glad åtminstone.

  SvaraRadera
 3. Det ironiska med Bibi var att hon inte alls ställde upp på att bli mascot för kvinnorörelsen. På den ledande och moraliskt drypande journalistfrågan "Tror du att ditt fall kommer att hjälpa kvinnorna i din kultur" svarade hon bara lakoniskt "Inte vet jag, jag vill bara ha min näsa tillbaka".

  Av allt att döma förstod hon inte frågeställningen. Som vanligt pådyvlar vi andra kulturer våra egna värderingar.

  SvaraRadera