tisdag 20 juli 2010

Helikopterrånet har sitt ursprung i krig

De som nu står inför rätta i helikopterrånet har genomfört detta som om det vore en krigsplan, en militär aktion, där motståndaren var det samhälle, som skulle sättas dit. Ifall samhället runt omkring hade tyckt att det var krig mellan denna sorts extrema rånare och polisen så hade det inte gått att genomföra.

Helikoptern hade gått att skjuta sönder och rånet hade kunnat stoppas ifall inte det svenska samhället hade varit så inställt på fred och samarbete. Här ute på Värmdö stod två polishelikoptrar, som inte gick att använda, för att det fanns ett föremål som det stod "bomb" på med lysdioder placerade intill dessa.

Polishelikoptrarna stod på ett område, som inte ens var inhängnat ordentligt. Minsta barn hade kunnat placera ut detta, som hindrade helikoptrarna att lyfta. De finns dock inte längre kvar här i Myttinge.

Ex-rånaren Liam Norberg ger en bild av vad som hände och berättar också om den sagovärld, där dessa rånare lever. De ser sig själva som ett slags Robin Hood-figurer, men de kommer aldrig dit.

Naturligtvis är de inte några uppoffrande banditer, som ska ändra hela samhället. Den märkliga bilden hade ju också Baader Meinhof-ligan av sig själva på 70-talet. När det blir krig mellan en enskild fraktion rånare eller "revolutionärer" och samhället leder det aldrig till något gott.

Jag har själv skrivit om Anna-Karin Lindgren, som jobbade på DN:s korrektur och som blev kär i en terrorist. Dessa människor lever inte i verkligheten utan i en delverklighet, där de tror att de aldrig kommer att åka dit.

De blundar för mer än en liten sektion av sin egen verklighet och förleds av samma mekanismer som också driver andra extrema rörelser i vår tid. Att gå in i en romantiserad bild av vad som kan skapas är en av de drivkrafter, som finns. Förutom det maktideal, som handlar om pengar och obegränsade tillgångar. Ett helt och hållet egoistiskt synsätt.

Andra motiv är att utnyttja de kunskaper, som dessa män har fått i ett krig när de var kring de tjugo. Deras vuxenbild av sig själva skapades så. Nu i trettioårsåldern (som de flesta är) så tycker de att de har lärt känna den här världen och hur man ska övervinna den för egna egoistiska vinningar.

Kriminella av alla sorter blundar för att de ingår i ett samhälle, som inte tillåter detta. Inte i längden. De åker dit och lever annars olyckliga liv. Meningen med livet är inte att bli kriminell. Tyvärr har det krig som utspelade sig i Europa i början av 90-talet och det krig som har pågått i Irak gjort att vi har fått människor med skador, som gör dem odugliga till ett vanligt samhällsansvar.

UPPDATERAT 21.7:
Eftersom Gunnar Bergvall, en av de som grundade TV4, har varit inne och tittat efter vad jag skrev i sept 2009 om helikopterrånet, så får ni läsa om detta här. Och det här.

4 kommentarer:

 1. Kan tycka att hela operationen var bra gjord ändå. Tänk att kunna sjösätta hela grejen med så många människor inblandade. Rena thrillern. Men å andra sidan hade nog killarna tråkiga liv och ville sätta lite sprätt på tillvaron. Nu sitter dom finkade och kan begrunda sitt öde. Undrar vem som har tagit pengarna?

  SvaraRadera
 2. Helena: Ja den där beundran för kriminella har jag aldrig begripit... men den finns tydligen ute i Norsborg och på andra ställen också. Men vi är ju uppfostrade av gammelmedia med långa intervjuer med kriminella i våra tidningar. Och då blir de ju automatiskt upplyftade. Kan man inte bli eller förbli känd så går det bra att bli ökänd. Det har vi sett många exempel på... här kan du läsa alla namnen på de som är med i ligan. Någon du beundrar särskilt ;) ha det gott annars! Och det var kul att läsa om Marianne!
  http://politisktinkorrekt.info/2010/07/18/alla-namnen-i-helikopterligan-atalas-for-spektakulart-ran/

  SvaraRadera
 3. Jag raljerade lite. Man kan också undra om vår svenska polis hänger med. Alla är tagna på sängen. Blåögda och snälla. Sverige har 22 polisdistrikt och ingen koll emellan. Undra på att det är fritt fram för kreti och pleti. Engla fick lida för det som träffade på den där feta och kåta Anders Eklund. Känd hos polisen i Dalarna med inte i Gästrikland!!!

  SvaraRadera
 4. Helena: Jo tyvärr så verkar polisen lite efter i sin beslutsamhet. Poliser på plats ville skjuta på helikoptern på taket, men det fick de inte för sina överordnade. Jas 39 Gripen hade kunnat ingripa, men de fick inte för det var en polisiär fråga och inte en militär. Ja så där kan revirgränserna upprätthållas. Och bovarna ta för sig, men som sagt ingen blir gladare av att var kriminell trots alla filmer om dom och med dom.

  SvaraRadera