söndag 4 juli 2010

Om att slåss på nätet

Jag tycker det är så oerhört tråkigt att Monica Antonsson och Joakim Ramstedt har råkat i gräl. Det behövs verkligen inte. Båda har nog med sina egna liv och behöver inte råka i slagsmål med varandra. Det leder absolut ingenstans.

Jag skrev själv i vintras en artikel på Newsmill om barnen och att kungen och drottningen skulle starta ett barnforum. Detta var en gemensam dröm, som gick i uppfyllelse för dem.

I samma artikel nämner jag Joakim Ramstedt, men inte med namn, för han mådde så dåligt då, att han hade försökt ta livet av sig och skickat ut ett nödrop på internet.

Det allt handlar om är barnen och deras föräldrar och hur mycket de ska umgås. Detta blir till infekterade strider överallt i Sverige när vuxna inte kan komma överens. Så många som 40 000 barn träffar aldrig sin pappa och det beror inte av att så många pappor struntar i barnen. Omkring 200 000 barn ser sina pappor väldigt lite.

Det är en mycket stor sorg att vi inte kan komma överens män och kvinnor om hur vi ska umgås. För min egen del har det varit självklart att min äldste son skulle träffa sin pappa så mycket det var möjligt, fast jag hade vårdnaden om sonen.

Vår kung och drottning vill att alla länder i världen ska följa Barnkonventionen. Jag tycker att den borde bli lag i Sverige precis som den är i tex Finland och Belgien. Det är barnen vi borde sätta i centrum hela tiden, för det är de som inte kan försvara sig. Och självklart älskar alla barn båda sina föräldrar.

Barn har i alla tider farit illa och gör det knappast i mindre omfattning i dag. Jag är dock glad över att omkring två tredjedelar av alla barn verkligen växer upp med båda sina föräldrar i vårt land.

Men jag tycker det är en katastrof varje gång en tvist kring ett barn går till domstol. Tack och lov kan inte vårdnadsmål längre på ett enkelt sätt överklagas till hovrätten. Så barnet eller barnen slipper en mycket lång och utdragen process kring detta.

Förr i tiden så trodde man inte att små barn kände smärta. Men de känner inte bara fysisk smärta utan också psykisk. Min lillasyster hade för sig att hon hade haft en tvilling. Det var ett minne hon hade.

Det hon mindes var min äldste son, som föddes tolv dagar efter henne. De växte upp tillsammans under sitt första år. Sedan dog vår mamma och min lillasyster lämnades bort först till barnhem och sedan till fosterhem och vi förlorade kontakten med henne. Men hos henne fanns kvar ett minne av att hon hade haft en tvilling. Fast hon bara var ett år då han försvann.

Jag hoppas verkligen att Monica Antonsson inte gör allvar av sitt hot att i morgon kräva 20 000 kronor av Joakim Ramstedt. Varför öka på hans skuldbörda? Allt handlar inte om pengar. Se vad det handlar om istället. Att ett barn ska få tillgång till sina föräldrar.

33 kommentarer:

 1. Tack Cuben... bittersweat verkligen för jag har kontakt med mitt eget skadade barn inom mig... som alla skilsmässobarn.

  SvaraRadera
 2. Du är en av de modiga som med egen identitet törs sätta dig upp mot Monica Antonsson.

  Internet-Ordnungsvakt nr 5

  SvaraRadera
 3. Kära Internet-Ordnungsvakt nr 5: Det ordvalet har att göra med hur du ser Monica. Inte hur jag ser henne. Är du rädd för henne? Varför då i så fall? Hon är en medmänniska. För mig är alla medmänniskor och jag ser alla som jämlika. Detta som är vårt demokratiska ideal, men som så få inser vad det betyder.

  SvaraRadera
 4. Bloggar har lärt mig att mina medmänniskor kan vara opålitliga, beräknande, svekfulla, trolösa, hånande, elaka, lögnaktiga, onda, goda, pålitliga, trogna och kärleksfulla m m.

  Internet-Ordnungsvakt nr 5

  SvaraRadera
 5. Ann Helena!

  Fint skrivet. Jag håller med dig.

  SvaraRadera
 6. Internet-Ordnungsvakt nr 5: Som man ropar får man svar.. så det kan vara din egen röst som du hör. Som ett eko. Men visst har du rätt i att vi innehåller alla möjliga sidor. Det gäller att välja väl i livet. Det är den frihet vi har. Att välja.

  SvaraRadera
 7. Stämmer in i kören. Mycket bra inlägg. Med min erfarnhet om hur jag hade det som barn, är det glasklart att barnen behöver sansade vuxnas hjälp, som kan se bortom sina egon.

  Kram
  Ramona

  SvaraRadera
 8. För de som är intresserade av fakta i sådana här uppgörelser kan jag rekommendera detta som läsning:

  http://www.realtid.se/ArticlePages/200810/23/20081023160228_Realtid007/20081023160228_Realtid007.dbp.asp

  SvaraRadera
 9. Mycket bra skrivet !

  Håller fullkomligt med i vad du skriver !

  SvaraRadera
 10. Så bra skrivet, Ann Helena!

  SvaraRadera
 11. Tyvärr har Monica nu idag bestämt sig för att gå vidare med fallet. Hon kommer tydligen att kräva betalt för sin fotografs bild (borde det inte vara han som gör det) och lämna över ärendet till sin advokat.

  Jag tycker som sagt detta är oerhört sorgligt och det kommer inte ens att ge några pengar att tala om utan det handlar bara om vem som har ska ha mest makt. I vanliga fall när det gäller tidningar på nätet så brukar fotografen ta kontakt med tidningen och säga: ta bort det där annars får ni faktura.

  Om detta sker då att den tilltalade tar bort det så händer ingenting mer. I ett fall som jag känner till har superkändisen Alex Schulman struntat i att ta bort en bild på sin blogg på Stureplansgruppen och de fick i slutänden betala 3 500 kronor till den nättidning, som ägde bilden. De krävde 30 000.

  Detta var alltså en uppgörelse mellan tidningar, inte mellan två bloggare som det är i det här fallet. I pengar kommer det inte att ge någonting. Undrar vad Monicas fotograf Kurt P tycker om detta?


  http://www.realtid.se/ArticlePages/200810/23/20081023160228_Realtid007/20081023160228_Realtid007.dbp.asp

  SvaraRadera
 12. Men vad ska man göra om man blir anklagad för otidigheter? Det är svårt det här med vad som gäller på bloggar.

  För övrigt är det sorgligt när man bråkar om barn. Använder barn som ett maktmedel mot varandra. Småsint - men sånt händer hela tiden. Som tur är kan man leva och bli en lyckad människa utan pappa. Om man har bra kvinnor omkring sig. Som jag har haft.

  SvaraRadera
 13. Helena: Sant det där om kvinnor också... men visst behöver vi männen. Och visst behöver barnen både män och kvinnor. Jag brukar tänka att det är bara att titta ut så ser man att det finns ljus och mörker, som de två stora motsatserna i universum. Så är det uppbyggt och inget av dem är egentligen bättre än något annat. Bägge behövs. För mycket ljus bränner sönder och för mycket mörker gör att inget kan växa.

  På samma sätt behövs vi kvinnor och män för våra barn. Det är så självklart och man sköter inte umgänget med sina medmänniskor genom att alltid hota dem med advokat. Då blir man till slut en rättshaverist. Och det är ingen grann syn.

  Någon gång måste någon ta ett steg tillbaka annars slutar aldrig hatet att finna plats i våra sinnen. Själv har jag blivit påhoppad av svansen (eller henne själv) kring Catarina Hurtig.

  Och det är samma sak där. Hat leder aldrig någonstans.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 15. Gunilla Englund5 juli 2010 kl. 17:36

  Har hittat till din blogg genom Daddys blogg och jag är imponerad av ditt sätt att skriva. Både läsvärt, klokt och nyanserat.
  Hit kommer jag med säkerhet återkomma.

  SvaraRadera
 16. mycket bra skrivet som alltid - håller med dig.
  måste säga att jag inte känner igen Monica hon verkade rätt medkännande mwn vad är det här? vad handlar detta bråket om egentligen?
  ted

  SvaraRadera
 17. Ted: Jag skulle tro att det handlar om det som hon har skrivit nu idag på sin blogg. Hon har uttryckt sig i den psykologiska kod, som man kan göra... när man vill berätta något, men inte kan rakt av.

  SvaraRadera
 18. Du är fantastisk på att se underliggande meningar som inte ens skribenten själv vet om!
  Vad är det du ser i Antonssons senaste? Vad är det hon säger utan att säga det?

  SvaraRadera
 19. Vilken klok och inspirerande blogg!

  SvaraRadera
 20. Men du Ann Helena törs inte säga rakt ut vad du menar? Det är väldigt oklart om det är nåt.

  Pigge

  SvaraRadera
 21. Ann Helena och Ramona:
  Vad var det jag sa?

  SvaraRadera
 22. Och där damp alla mina tack till Mercedes ned... visst är internet fantastiskt!

  SvaraRadera