onsdag 14 juli 2010

Dagens Nyheter hämnades på Victoria och Daniel

Svenskan hade en lång bröllopsintervju med kronprinsessan och hennes blivande make i våras. Då blev DN putt och ville ha detsamma. Men det gick inte att ordna så DN drog in fotografen Paul Hansen, som jobbade med bilderna till Natur & Kulturs bok om bröllopet.

Det blev hämnden för att DN kände sig förfördelat. Men ändå begärde fotografen ledigt av "privata skäl" och han fotograferade bröllopet på bröllopsdagen. Han uppfyllde alltså sin del av avtalet för boken och hans bilder kommer nu i boken Vårt bröllop, som ges ut av förlaget Natur & Kultur.

DN älskar vårt kungahus så mycket att de blev sårade av att Svenskan hade en lång intervju, som inte de fick med det blivande kronprinsessparet. Eller var det ren och skär avundsjuka och en bestraffning av kungahuset, för att DN förlorade prestige gentemot Svenskan?

Förmodligen var det Victoria och Daniel själva som valde ut vilken tidning de ville prata med. Och de föredrog säkert Svenskan.

Hur ska det gå för stjärnfotografen Paul Hansen nu då? Han vägrar konsekvent att uttala sig om saken. Förr i tiden var detta anledning till att få sparken direkt. Illojal medarbetare kallades det. Medarbetarna, som är anställda ägs tillsammans med sitt kreativa jobb av tidningarna. Vems bilder är det här nu då? Paul Hansens eller DN:s?

Paul Hansen har jobbat sedan år 2000 på DN och fick senast i vintras ett fint pris, som världens bästa fotograf: det årets bästa pressfotograf.

4 kommentarer:

 1. Vilket intressant problem du presenterar här. Vi får väl se hur det går. Du har ju koll på det mesta där ute i skärgården.

  SvaraRadera
 2. Tommy: Jo vi lär väl märka hur det går med saken... maktfråga förstås. Vem äger vad? Och kan en medarbetare sätta sig upp mot ledningen?

  SvaraRadera
 3. Spännande det du skriver om DN och Svd!
  Jag visste inte att företag har känslor så det var kul att få den informationen. Jag trodde det bara var levande individer som hade känslor nämligen men där ser man så fel man har.
  Det är minst lika spännande att läsa att du VET vilka känslor som alla har, både människor och företag!
  Du måste ha någon sorts synsk förmåga, tänker jag.

  SvaraRadera
 4. Tror du det att jag är synsk? Och vad betyder det för dig?

  SvaraRadera