lördag 3 juli 2010

Lars Vilks om enighetens problem

Här skriver Lars Vilks om detta världsproblem med att komma överens världen över.

Som jag skrev i en kommentar på hans blogg så är inte enighet egentligen något problem. Vi behöver inte enas om några grunder för världen eller oss själva, däremot behöver vi vara toleranta och låta andra människor vara det de är och tillåta dem att tro på vad de än tror. Så länge de inte begår något brott mot de lagar vi alla har kommit överens om i de olika länder, där vi lever.

Lars Vilks blogginlägg är illustrerat med en vacker bild av två nakna kvinnor, som är avbildade i en liknande stil, som arboriginer har använt i många år i sin folkkonst i Australien. De båda kvinnorna är försedda med känguruhuvuden.

Denna bild påminner mycket om det som kan beskådas på TV varje vecka i America´s Next Top Model med Tyra Banks som programledare.

Där tas "vanliga" tjejer med modelldrömmar in till en omgörning och en utveckling, som ska göra en av dem till nästa toppmodell. De görs om, stylas av experter. Håret klipps, färgas, rakas av eller förlängs. Många gråter när detta händer. Håret är en stor symbol fortfarande för kvinnor.

Dessa unga flickor genomgår många förvandlingar och blir så småningom till vuxna och proffsiga modeller om de är ihärdiga och inte ger upp. Och om de inte blir utslagna under processens gång.

På modevisningar eller fotograferingar kan de se ut nästan som kvinnorna på den bild jag berättade om ovan. Ett av de vanliga testen under tävlingens gång för de blivande modellerna är att fotograferas utan kläder, men dock utan att bröstvårtor och annat syns. Det ska vara en modebild inte en porrbild.

Detta program är en symbol för vår egen utveckling genom livet. Förr i tiden så genomgick unga pojkar och flickor detta i samhällets regi. I sk primitiva samhällen hade detta samband med puberteten. Pojkar och flickor genomgick olika ritualer, ofta med lidande inblandat, för att de rent kroppsligt skulle begripa att nu var en annan tid i deras liv.

I vårt samhälle har vi fortfarande kvar konfirmationen för att inviga unga tonåringar till också ett andligt liv. Och alla ska ta studenten, för att visa att de nu har blivit vuxna och färdiga att gå ut i yrkeslivet.

Dock har vi stundtals tappat bort de djupare sambanden i livet och vi lever ofta på ytan. Paradoxalt nog så framställer America´s Next Top Model det vi behöver i livet. Både det djupa och det ytliga. Både det kroppsligt fysiska och det själsligt andliga. Både yta och mognad.

Vi behöver inte enas över hela världen om en enda modell för utveckling. Det vore katastrofalt. Det vore att låta en diktator ta över nu igen och att säga att så här ska vi ha det över hela jorden. Istället behöver vi som sagt tolerans för de olika synsätt vi kan ha.

Och inom oss själva behöver vi tolerera de olika motstridiga element, som finns inom varje människa. I den yttre världen visas oss också hur det ser ut inuti oss själva som människor. Och den där bilden Lars Vilks visar på sin blogg är en av dessa, som framställer en bild av hur kvinnor ser ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar