tisdag 27 juli 2010

Kamrat Duch var hängiven revolutionen

Kamrat Duch 67 år, som igår fick sin dom på 35 års fängelse (lär han knappast överleva och det kan väl betraktas som universums rättvisa) var en av de ledare i Kambodja, som har tusentals människors liv på sitt samvete.

Under rättegången så vittnade Francois Bizot till hans fördel. Denne franske etnolog tillfångatogs 1971 i Kambodja av den grupp som leddes av Duch. Han anklagades för att vara amerikansk spion och levde under tre månader under ständigt dödshot. Dock blev han till sist fri.

Denne etnolog uppfattade Duch, inte som en galning eller ett monster utan tvärtom som en vanlig människa. Han var enligt Bizot en sanningssökare, angelägen om att skipa rättvisa och beredd att offra sitt liv för revolutionen.

Under vissa omständigheter sägs vi alla kunna bli som Duch. Det tror dock inte jag på utan det är viss sorts människor, som kan gå in i ett intellektuellt landskap och tro på ord, som kan bli sådana. De tror på paroller på ett högtflygande abstrakt plan.

De är också beredda att följa byråkratiska regler också emot det som de har lärt sig vara rätt. Soldater under andra världskriget i Tyskland är ett exempel. De var underkastade en galen man, men han hade valts av folket. Och i Nürnberg förnekade de ledare om stod till svars att deras Führer hade kunnat begå något fel.

Han hade helt enkelt inte vetat om Auschwitz eller de andra förintelselägren. Deras ledare var en charmerande man. Javisst var det så. Hur skulle han annars ha kunnat fungera. Det betyder dock inte att en del av honom var fullständigt övertagen av ett inre landskap, där hans inre figurer överflyglade allt det mänskliga.

Och likadant var det i Kambodja. Men fortfarande har vi Jan Myrdal som praktexemplet på hur man stänger av sitt kritiska sinne bara för att man inte vill se, höra eller ana att något är kapitalt åt skogen. Herregud så dumma intellektuella kan vara.

2 kommentarer:

 1. Det är synd att inte fler ställs till svars i Kambodja, men ända bra att en av dem har blivit dömd. När det gäller Nürnberg så har du också helt rätt.

  Däremot så är det många som anser att just Karl Dönitz blev felaktigt dömd. Chester Nimitz som var befälhavare för USA i Stilla Havet, vittnade till Dönitz försvar bland annat. Många sjöofficerare även bland de allierade hade en mycket stor respekt för Kriegsmarine och det sätt de uppträdde, (under krigets lagar).

  Intressant fakta är också ”4221 Guard Company” vid Nürnberg rättegångarna bestod av fd baltiska SS soldater. Från länkad artikel; ”Most importantly, it cannot overemphasized, that the members of the Guard Co. 4221 had served as conscripts (conscript: enrolled soldier, often by force) in the German Army - yet were trusted by the Americans to guard those Germans charged with War Crimes.” Se länk för fullständig artikel.

  http://www.eesti.ca/?op=article&articleid=3313

  US High Commission in Germany 1950 också intressant att veta, tycker jag i alla fall.

  “The Baltic Waffen SS Units (Baltic Legions) are to be considered as separate and distinct in purpose, ideology, activities, and qualifications for membership from the German SS, and therefore the Commission holds them not to be a movement hostile to the Government of the United States.”

  SvaraRadera
 2. Ja och det fanns ju svenska soldater också som åkte dit och blev medlemmar i SS. Vad gäller Kambodja så har de sagt att de vill gå vidare och inte ställa alla inför rätta, för det skulle skapa nya kriser i landet. Så den här mannen blir väl något slags frontfigur och får bära hundhuvudet som det heter. Folkmord har jag ägt rum mycket senare i historien och de som var ledare där är inte heller ställda inför rätta.

  De underställda i krig känner knappast någon skuld eller tar något personligt ansvar. Det kan de ju inte. De måste följa order annars blir de själva dödade. Såg just ett program om JRR Tolkien och varför han skrev Sagan om Ringen. Han deltog i första världskrigets slaktande av unga män på lerfälten i Frankrike. Allt vi upplever tjänar till att gå vidare i livet så att nästa generation inte ska uppföra sig lika dumt.

  SvaraRadera