lördag 14 januari 2012

Vi jobbar och får ingenting för det

Bland de som är mellan 55-64 år så jobbar vi i Sverige mest i EU. 81 procent av 55-59-åringarna jobbar i Sverige.

I EU:s 27 medlemsstater så yrkesarbetar 61 procent av 55-59-åringarna. Medan bara 31 procent av 60-64-åringarna. I Sverige yrkesarbetar 61 procent av 60-64-åringarna.

Ja tacken för att jag själv har jobbat i 40 år i Sverige är drygt 5 000 kronor i månaden som pensionär. Inte mycket. Det blir kring 10 000 allt som allt i pension efter skatt. I grundpension och alla tillägg. Lägre än min gamle styvfar hade när han dog 89 år gammal. Dags att sänka skatten för pensionärer mera nästa gång statsministern.

Danmark ligger tvåa med flest arbetande efter Sverige, men långt efter. I den äldre gruppen är Storbritannien tvåa efter Sverige, men också mycket långt efter.

Jag skrev om detta på Newsmill för ett och ett halvt år sedan. Att det är det egna arbetet man får lita till, inte till staten, för de lånar så fort de hinner av inbetalade pengar i de stora systemen.

För kvinnor över 65 år är genomsnittspensionen 140 700 kronor per år eller 11 725 kronor per månad i Sverige. För män över 65 år är genomsnittspensionen 221 900 kronor per år eller 18 492 kronor per månad. Alla siffrorna gäller före skatt.

Vi får varken betalt i pengar eller i tid, när vi blir äldre. Vi har inte råd att pensionera oss helt enkelt. Inte att jobba deltid heller med det system vi har, där alla måste jobba heltid för att få ut sina belopp.

Och inte blir det bättre av att de äldre betraktas, som de som stjäl de yngres pengar. Detta är således inte sant. Den generation som nu är pensionerad får ofta inte mer än den förra generationen fick. Det var den generationen, som röstade igenom pensionsreformen 1957 och de har fått betalt av sina barn till systemet. Detta system som sedan skrotades på 90-talet.

Göran Persson "lånade" 250 miljarder kronor under 90-talet ur AP-fonderna, för att sanera statens finanser, som körts i botten av den regeringen. Tyvärr "glömde" han bort att betala tillbaka dessa miljarder innan han avgick.

I andra länder har pensionärer kring tio procent i skatt, men i det här landet ska vi betala mer än de som arbetar. Sverige är det enda land i den här studien, där pensionärer anses ska betala mer i skatt än arbetande.

Att vi anses ha god ekonomi i Sverige , som land, beror av att vi sparar till staten och att vi tar större skulder privat när vi ska köpa lägenhet och annat, som naturligtvis inte staten ställer upp med. Vår statliga budget ligger i balans eller har överskott medan resten av världen har skulder. Dock är vi mer skuldsatta privat än vad tex en genomsnittsfamilj i USA är. Vi måste låna mer än de, eftersom våra löner är lägre och staten tar mer av dem.

6 kommentarer:

  1. Att pensionärer betalar så höga skatter har jag aldrig förstått mig på. Pensionärer borde visa mer makt och inte bara finna sig i rådande situationen.

    Sverige har god ekonomi NU men om ländernas ekonomi runt om rasar en efter en kommer även Sverige få problem. En pyramidspel kommer nog verka harmlös i jämförelse hur vi kommer att ha det.

    ( det retar mig att jag inte kan lämna kommentar från min vanliga blogg.
    Försöker med en annan adress som jag har, känner mig som en bov för att jag inte blir godkänd av systemet) Jag är kränkt ;) helt enkelt av en dator.

    SvaraRadera
  2. Antonia: Pensionärer är sådana att de hukar. De tycker inte de kan ställa högre krav. De har insett att de är dödliga (vilket man inte gör i yngre åldrar). Och de tycker att de kan inte klaga. De som har levt så länge som till 65 anser sig lyckliga (jag gör det så många har redan dött omkring mig) och att de inte ska klaga nu när de varken har barn eller någon annan än sig själv att försörja.

    Perspektiven förskjuts, att andra länder i Europa har bättre villkor för pensionärer är för att de har befunnit sig i krig. En hel generation män saknas i värsta fall. De som var med i andra världskriget. Så är det inte i vårt land. Här är yngre generationer bortskämda. De säger att pengar betyder ingenting, men det gör de naturligtvis. Så kan bara människor säga, som aldrig har upplevt fattigdom.

    Att du blir kränkt av en dator måste betyda att du är yngre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår vad du menar att man hukar sig. Att man inte vågar eller inte inser att man bör våga.

      Vad är yngre och vad är äldre. Jag ligger precis på mitten ( med lite tur har jag lika mycket kvar som har levt. med lite tur, för vad vet man) så jag är medelålders tror jag.
      Och en hel del oro tornar upp sig inför ålderdomen och framtiden.

      Radera
  3. Antonia: Nej eftersom du är medelålders (kring de 40?) så begriper du inte det man begriper i min ålder. Jag vet att jag kommer att dö rent fysiskt. Det gör ingenting (fast jag vill ändå leva till kring 94 för jag har så mycket kvar att göra på denna planet).

    Rent känslomässigt vet man att man ska dö. Det är en annan sak än att veta det intellektuellt, som jag också gjorde i 40-årsåldern. Döden finns närmare om man säger så. Och man har sett fler dö omkring sig (inklusive min gamla katt Pricken som blev 17 år).

    Det finns något outsägligt sorgligt i detta, men samtidigt kan man ta det med en klackspark. :) Var glad för det! Det ordnar sig alltid, hur det än går, som jag brukar säga.

    Fast det irriterar mig att det står att klockan är 9 nånting AM på kommentarerna. Vilken tid är nu detta när klockan i verkligheten i Sverige är 18.37 (just nu).

    Men perspektivet förskjuts så länge vi lever. Regeringen vet också att pensionärerna inte orkar göra uppror, så därför kanske vi ska göra det!

    SvaraRadera
  4. Jag kanske överdrev lite jag är en dubbelfemma och vet inte ens vad jag vill, leva länge eller dö i tid ( när den är i tid då) och apropå tid i kommentaren det kan ju ställas in: du går in på utforma eller instrumentpanel och letar efter inställningar, där vidare till språk och formatering.
    Och under formateringens -> tidzon ställer du in den Stockholmska tiden, och under tidsformat letar du fram den rätta för dig mest passande formatet.
    Det finns även en "Tidstämpelformat för kommentar" det är bara att ställa in den med, sen glöm inte att spara allihopa. Klart och därmed hamnar du i nu tid. :)

    SvaraRadera
  5. Antonia: Ja allt detta är inställt och ändå blir det så här... teknikens mysterier.

    SvaraRadera