måndag 30 januari 2012

Att bese överklassen

Det har bla Peter Kadhammar gjort tillsammans med ett tiotal andra journalister. De åkte buss ut till Solsidan och tittade på de välmående och sedan har de skrivit om detta.

Överklassafarin har väckt känslor säger han och det är så förvånande. För Rosengård har ju skärskådats massor med gånger, men det brukar inte väcka sådant.

Min lokaltidning Nacka Värmdö Posten har också gjort bussturen och de förfasar sig över äggkastning mot bussen.

I Svenskan så föreslår en kommentator:
Jag tänkte anordna ett underklass-safari då vi åker Porsche Cayenne genom Rinkeby och pekar ut byggnader som det bor fällda brottslingar i, för att inte nämna vilka av kvarteren som har högst arbetslöshet och lägsta skrivkunnighet. Efteråt vaskar vi champagne från mitten av förra århundradet.


Det vore inte lika kul förstås, då skulle det bli ett ramaskri om hur hemska och rasistiska dessa människor är. Det är skillnad på folk och folk. Och Peter Kadhammar skulle inte kunna kalla de som kastade ägg eller annat för pöbel, som han gjorde här.

5 kommentarer:

 1. Fast det finns ju en enorm skillnad här. Bussturens syfte var meningsfullt, då man ville berätta om hur mycket makt och pengar som finns i den här typen av områden och lyfta upp klyftorna som finns i samhället. Det var inte några enstaka personer som "hängdes ut". Scenariot i kommentaren gör ingen nytta.

  Om däremot överklassen skulle ta sig tid och besöka mindre bemedlade områden för att lära sig lite mer om hur livet ser ut där, i syftet att förändra samhället till det bättre, så skulle ju det vara underbart.

  SvaraRadera
 2. Mattias: Har du läst Aftonbladet kultur: "Vår guide berättade att det på en gata bor 14 hushåll som alla ärvt sina pengar, varav fem är riskkapitalister, och den dyraste villan kostade 22 miljoner. Brottsligheten är hög och det handlade bland annat om trafikförseelser och undanhållande av skatt. Avslutningsvis kastade bratsbarnen ägg på bussen när vi lämnade det hårt segregerade och problemtyngda området. "

  Är inte detta ett utpekande som heter duga? Jag välkomnar dem till Värmdö. Här bor människor som jobbar hårt för att kunna bo här. Du har en gammaldags syn på över- och underklass. Det finns inte någon i Sverige som behöver svälta, som vi gjorde i det här landet för hundra år sedan. Var och en av oss kan jobba oss till en förmögenhet.

  SvaraRadera
 3. Det är väl ändå en ENORM skillnad att sparka uppåt och att sparka nedåt?

  Jag tycker det är bra om överklassen sätts under lupp för omväxlings skull. Segregation och klass är alltid har alltid två poler, man kan inte förstå Fittja utan att förstå Solsidan, man kan inte förstå rikedom utan att förstå fattigdom. Det hänger ihop.

  SvaraRadera
 4. Redviper: Vilken lupp då? Det är bara journalistöverklassen som är ute och roar sig. Den som tillhör de utvalda. Peter Kadhammar bor på Artillerigatan i Stockholm. Hur skulle det vara om han besökte sig själv? Där såldes två rum och kök för 5 miljoner sist jag tittade. I hans egen port. Åh herregud vilken överklass som jobbar på Aftonbladet!

  SvaraRadera
 5. Det skulle givetvis inte finnas samma humor i att göra en safari genom ex. Rinkeby just eftersom det redan skrivs en hel del om bl.a. detta område. Det som gör överklass-safarin rolig är IMHO just det att överklassen inte tenderar att bevakas och problematiseras på det sätt som sker på med vår tids underklass (läs: "till större delen folk med en avundsvärd solbränna").

  SvaraRadera