tisdag 24 januari 2012

Falsk ödmjukhet är ett arv

Så ser det ut i socialdemokraterna att man ska säga nej. Det gjorde Göran Persson hur länge som helst innan han sade ja till slut.

Folket har varit så där i århundraden i Sverige, nedvärderat sig självt, hållit tillbaka sig själva. Så skulle man göra förr i tiden. Det gjorde min släkt också.

Dessa torpare och egendomslösa var helt enkelt ingenting, utan kunde kalla sig själva för tattare och verkligen framhålla hur obetydliga de var.

För om man gjorde sig större än man egentligen var så kunde man råka illa ut. Det var hårda nypor från överheten förr i tiden.

Vi har lite svårt att begripa hur påpassade människor var i det feodala Sverige, som inte upphörde förrän under andra världskriget, då torparna inte längre behövde göra dagsverken åt godsägarna.

Jag har en förfader, som finns antecknad än i denna dag, för att han ansågs ha stulit en mössa. Det var godsherrarna på Engsö slott vid Mälaren, som antecknade detta om en av sina torpare.

"Olåfligt tagit mössa den 18 januari 1853, upptäckt, varnad, bör noga observeras som opålitlig." Så står det fortfarande i de gamla pappren.

Och naturligtvis hade herrarna rätt och inte torparen. De hade rätt att döma. Det där lever kvar.

Det finns kvar i den enorma mobbning och ibland ren förföljelse, människor råkar ut för när de skriver på internet. Det ligger helt enkelt instinktivt i folket att trycka ned andra, som säger sin mening högt och beslutsamt.

Det är ett självförtryck och det är alltid de till vänster i politiken som är värst. För de identifierar sig själva som nedtryckta. Och de har rätt att hoppa på andra. De tycker att andra ska vara på samma bottennivå, som de själva.

Det där går att bryta, men då måste människor se in i sig själva och begripa varifrån de har fått dessa tankar om sig själva. Så länge människor inte ser sig själva som jämlika med andra, så kommer de att förtrycka sig själva.

Så sluta upp med den falska ödmjukheten i socialdemokraterna. Den kommer från godsherrarnas och de egendomslösas tid. Gör hela partiledarvalet offentligt och låt alla kandidater stå upp för sig själva!

2 kommentarer:

  1. Jag är för ett öppet val av partiledare, så man får höra de olika kandidaterna marknadsföra sig som det bästa för Partiet just nu.

    Det skulle vara intressant att få höra Margots förklaringar kring sina val av uppdrag under sin karriär, de val hon har gjort har ju varit för egen gagn och inte för Partiet.

    SvaraRadera
  2. maukonen: Jo så är det ofta med socialdemokrater. Många har gått med i partiet också för att gynna sina egna karriärer. Det var ju under flera årtionden det enda partiet. Dags att bryta med detta. Vi får se om de klarar det.

    SvaraRadera