måndag 26 juli 2010

Tunnlar inte bra som ingång till festivaler

Det kan konstateras sedan 19 ungdomar dog omkring den tunnel, som alla måste passera in till den rejvfestival, som hölls i Duisburg i Tyskland. En gång i mitt liv har jag varit med om något liknande. Det var när alla skulle passera genom tunneln till en Finlandsfärja efter att människor hade väntat på den försenade färjan i ett par timmar.

Alla ville ombord samtidigt genom ett par dubbeldörrar och också där var det omöjligt att röra sig annat än med de människor som fanns runtomkring. Om det av någon anledning hade blivit stopp där så hade också dödsoffer krävts. Men skillnaden var att här fanns människor i alla åldrar och ingen tryckte på egentligen, utan alla gick och massan kunde upplösas in i fartyget.

En liknande olycka hände vid en festival i Ryssland för tiotalet år sedan också i en tunnel. Tunnlar som ingångar är inte bra. Uppenbarligen hade myndigheterna i Duisburg inte räknat med ett så stort antal människor till denna rejvfest. Enligt uppgift i tyska medier så stängde polisen aldrig av ingången utan det var konstruktionen av festivalområdet, som skapade dödsfallen.

De skyldiga verkar vara myndigheterna, som tillät detta i närheten av en av de utsedda europeiska kulturhuvudstäderna 2010 Essen. Städerna ligger några mil från varandra. Det ser ut som om de beslutsfattande blev inträngda i ett hörn av alla, som ville utnyttja detta i kommersiellt syfte.

Borgmästaren och myndigheterna i Duisburg blev varnade av polis och brandkår, för att ha rejvfestivalen på det här området, men den hölls ändå där. Publiken uppgick till någon miljon efter beräkningarna. Denna festival kommer aldrig mer att hållas i Duisburg.

En av de största och mest berömda konserterna genom tiderna - den i Woodstock år 1969 - var anordnad på landsbygden bland böljande kullar. Där uppstod bilkörer, men det gick att vända. Den festivalen hade 240 hektar sin sitt förfogande 2,4 kvadratkilometer och omkring en halv miljon i publik.

2 kommentarer:

  1. Tunnelseende är inte heller bra. Jo, för makten förstås!

    SvaraRadera
  2. Helena: Dom som har makten har heller ingen överblick. De följer bara samma grundläggande mönster som alla andra... tyvärr annars skulle vi väl leva i den bästa av världar?

    SvaraRadera