onsdag 21 juli 2010

Inga-Britt Ahlenius kritiserar FN-chefen Ban Ki-Moon

Hon avgick nu som chef för internrevisionen i FN och passade då på att i ett 50-sidigt dokument kritisera FN som organisation. Hon menar att det är ett sönderfallande organ.

Hon fick genast svar som gick ut på att hennes kritik var ofullständig och obalanserad och att hon bortser från vissa fakta samt att FN-chefen har gjort organisationen mer transparent, vilket han hade lovat.

FN-chefen har tidigare kritiserats av andra bland annat i en rapport, som skrevs av Norges biträdande FN-ambassadör Mona Juul till regeringen i Oslo. I den rapporten så skrevs att Ban Ki-Moon saknar ledaregenskaper och karisma.

FN grundades efter andra världskriget och har 192 medlemsstater. Det övergripande målet är att arbeta för fred. Både Ban Ki-Moon och Inga-Britt Ahlenius har fått kritik för att de har blivit osams tidigare om en chefstillsättning. FN har länge dragits med ekonomiska problem. Omkring 27 miljarder per år kostar FN:s verksamhet.

Inga-Britt Ahlenius missuppfattade ett skämt på sin telefonsvarare 1999 från en nära vän och trodde att det var finansminister Bosse Ringholm som hade ringt. När hennes förordnande i Sverige gick ut som chef för Riksrevisionen slutade hon och fick inte något mer jobb i Sverige. Istället började hon jobba för FN.

Hon har varit gift med Karl Ahlenius, som tidigare var chef på Dagens Nyheter. Han är numera gift med Camilla Nagler.

Man skulle kunna uttrycka det så att Inga-Britt Ahlenius valde makten framför kärleken och att Karl Ahlenius gjorde tvärtom.

15 kommentarer:

 1. Jag måste säga att jag har alltid gillat Inga-Britt Ahlenius raka och tuffa sätt.

  Men som bekant är det inte vanligt att andra kvinnor gillar när det egna könet är tufft och rakt, och inte heller män klarar av det.Synd!

  SvaraRadera
 2. Ahlenius är jättebra! Hon är inte korrumperad. Då blir det problem. Ban-Ki Moon, vad kan han göra? Han är väl bara en marionett. Det är USA som bestämmer.

  SvaraRadera
 3. Ramona: Nä Kalle gillade mer en annan sorts kvinnor till slut, eller de hade makten gemensamt ett tag, men sedan jobbade han på bank. Men Inga-Britt har sagt att hon inte tycker att tidningarna ska vara "maktens sällskapsdjur". Kalle hittade en ny yngre fru till slut och fick en dotter, som är vuxen nu och han är väl pensionär, 72 år. Inga-Britt blir väl det nu, kanske. Hon är 71 år.

  SvaraRadera
 4. Helena: Och USA betalar inte räkningarna till FN. De står för halva den skuld som olika länder har. Men FN har ändå funkat tillräckligt bra tycker jag. Efter andra världskriget har vi sluppit fler av den sorten. Åtminstone. Har du hittat lösningen på det kluriga? Om inte tryck på de blå bokstäverna.

  SvaraRadera
 5. Aha - var det han som var vackre Kalle! Nu ramlade polletten ner!

  SvaraRadera
 6. Oj, kostar inte FN mer än så? Det låter billigt! I Sverige kostar massinvandringen närmare 300 miljarder. Det kan man kalla storsatsning!

  F ö är Ahlenius en kvinna med skinn på näsan, och sådana behöver vi fler av. Dessvärre verkar hon insyltad lika alla toppnamn i den "politiska adeln", ett begrepp myntat av författaren Anders Isaksson, som skrivit en bok just med titeln "Den politiska adeln". Den rekommenderar jag varmt! Läs och förskräcks.

  SvaraRadera
 7. Enligt senaste nytt lär de kosta 2 procent av bnp dvs omkring 40 miljarder kronor...

  http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/martinezpeleta/article7496309.ab

  SvaraRadera
 8. "Man skulle kunna uttrycka det så att Inga-Britt Ahlenius valde makten framför kärleken och att Karl Ahlenius gjorde tvärtom."

  Anar jag ett missnöje mot Inga-Britt där ?

  Karl A valde en betydligt yngre kvinna så småningom.
  Inga-Britt är ju en stilig kvinna. Hon kanske fann någon också ?

  SvaraRadera
 9. Nä kära Anonym där finns inget missnöje.. det handlar bara om människor väljer. En del väljer makt andra något annat. Jag skulle tro att båda är nöjda med sina liv. Eller jag hoppas det. För är man inte nöjd vid den åldern så är det illa. Jag intresserar mig alltid för människors motiv. Som varför Karl A bedrog sin första fru. Sådana sociala val intresserar mig alltid.

  SvaraRadera
 10. Inga-Britt Ahlenius RULES!

  Kuriosa är att det var USA som nominerade henne till posten på FN inte Sverige.

  SvaraRadera
 11. Cuben: Nä varför skulle Sverige ha gjort det? Hon fick ju inget jobb här. Och det första FN-jobbet sökte hon på annons om jag inte minns fel... hon är naturligtvis duktig på sitt jobb. Och det är bra att hon har tagit bladet från munnen nu när hon har slutat som intern revisionschef. Visst är det så.

  SvaraRadera
 12. Tack Inga-Britt.! Intressant om hon kollade Röda Korsets "Bokföring" Mvh.Tw

  SvaraRadera
 13. Starkt av Inga Britt Ahlenius att kunna stå rakryggad av dessa uttalanden och denna kritik! Har själv jobbat inom FN i UNPROFOR (Bosnien-Serbien). Jag var dock inte inom den militära sidan utan som civilt anställd. Men jag måste få säga i detta sammanhang att FN är en enda korrupt samling som bara klappar varandra på axlarna och döljer allt som är viktigt! Att kunna betala dessa vansinnes löner till folk som INTE gör någonting om dagarna. Går omkring med en pärm eller några papper under armen och ser viktiga ut! Jag kan bara säga att FN är och förblir en koloss i lerfötter!
  Jag tycker att det är på tiden att någon gör något för att påverka denna skara.

  SvaraRadera
 14. Thomas Andersson: Intressant.. alla organisationer urartar förr eller senare och tanken med FN var naturligtvis mycket god då detta skapades efter andra världskriget (för att NF inte funkade). Och på 50-talet så proppades vi skolbarn fulla med hur viktigt detta var och själv gick jag i fackeltåg i tonåren ut till Gärdet då Dag Hammarskjöld hade blivit nedskjuten. Stor sorg. Men naturligtvis blir en byråkrati så småningom korrupt osv. Visst är det så. FN är väl det bästa vi har i den vägen, men visst kunde det funka bättre. Vet inte om Inga-Britt Ahlenius ensam klarar att ändra detta.

  SvaraRadera