tisdag 20 juli 2010

Tio år längre liv som kvinna

Ja det kan en kvinna få, som föds i Ekerö, där medellivslängden är drygt 85 år jämfört med männen i Överkalix, som kan förvänta sig att leva till nästan 75 år.

Tio års skillnad i genomsnittlig livslängd mellan män och kvinnor. Det beror på städer och glesbygd sägs det. Men då har nog inte den som trodde det begripit att Ekerö inte heller är särskilt tätt befolkat.

I Ekerö kommun bor nästan 25 000 invånare. Folkmängden i Överkalix kommun uppgår till kring 3 700. Skillnaden är att män i Överkalix lever hårdare liv i ett hårdare klimat. Medan kvinnor på Ekerö kan välja sitt liv på ett annat sätt.

Statistiken visar att män lever sämre kortare liv, inte bara i Överkalix. Sammantaget för hela landet så lever kvinnor i genomsnittt fyra år längre än män.

Borde vi inte könskvotera var vi ska få lov att bo? Och vore det inte bättre att få välja flickor till kön så barnen får det bättre? Kanske något för Fi att kräva?

9 kommentarer:

 1. Vore intressant att få en uträkning av hur mycket landets kvinnor kostar det almänna under de sista 5 åren av livet. Därtill kan läggas ett års inkomst (det sista o bäst betalda) som män förlorat p g a värnplikten. Det skulle inte förvåna mig om denna summa med råge utjämnade den påstådda inkomstskillnaden mellan män o kvinnor som feministerna så gärna talar om.
  //Pops

  SvaraRadera
 2. Pops: Mmm nu ska vi inte vara såna... värnplikt finns inte längre och kvinnor är ju hemma med barnen och jobbar halvtid. Men visst är det en bra idé att låta alla av manskön försvinna... ;) jag skojar förstås, men det går inte fram i text (sic!) och könskvotering för att bo vore väl underbart, hahahaha...

  SvaraRadera
 3. Jag har faktiskt bott sju år i Ekerö kommun. Drottningholm hör till Ekerö. Min farmor blev 81 och min mormor 79. Jag siktar på 93!

  Kvinnor lever längre eftersom vi ska vårda våra makar! Så har det varit men hur det blir kan ingen säga.

  SvaraRadera
 4. Kanske kvinnor lever längre för att de har haft förmånen att vara hemma med sina barn medan maken stressat på jobbet?
  När jag jobbade som mest, då barnen var små, kunde man se alla dessa mammor som ständigt var lediga (-:) med sina barn, framförallt på sommaren med badutflykter o prickigkorvmackor medan vi karlar satt instängda på kontoret 8 timmar om dan med en odräglig chef.
  Det känns lite overkligt att kvinnorna var så avundsjuka på den tillvaron att de gått i yrkesfällan!

  Snart går väl karlarna med sina barn på golfbanan o har det bra medan fruarna tagit över den odräglige chefen?
  //Pops

  SvaraRadera
 5. Tror kvinnorna lever längre helt enkelt för att männen läggar av. De ledsar på att höra tjatet helt enkelt.

  SvaraRadera
 6. Den var bra! -:)
  //Pops

  SvaraRadera
 7. Det är synd om män som inte har några val. De får oftast inte vara hemma med barnen för kvinnan och sen jagar deras chefer dem på jobbet. Inte undra på att de dör i förtid. Män har inget att säga till om nu för tiden, eller de har väl aldrig haft och det blir inte bättre. Kvinnor ska också alltid vara offer fast de har det bäst. Det är feministerna som gör så att det blir så här. Män är de som ser till att kvinnor kan vara hemma med barnen och sen blir de av med dem som tack.

  Tack för en bra blogg!!

  /Lelle

  SvaraRadera
 8. De dricker för mycket alkohol i Överkalix. Staten borde bekosta mäns flytt till ställen där de inte dricker så mycket. Allt annat är mansdiskriminering. Det är feministasens fel.

  Kent Hammar

  SvaraRadera
 9. Flytta männen till Ekerö, där dricker de inte lika mycket.

  Kurt Hummer

  SvaraRadera