lördag 29 december 2012

Victor Jara en symbol

Jag jobbade på Sveriges Radio som praktikant när händelserna i Chile inträffade 1973. Det var en flyktingvåg till Sverige och jag tog emot och intervjuade människor som kom därifrån och gjorde ett radioinslag om det.

Det kändes förfärligt att militärerna tog över. Det var som en dålig föreställning på teatern,  men tyvärr var det verkligheten. President Salvador Allende störtades och dödades. Mänskligheten har aldrig kunnat lära sig att på riktigt genomföra omvälvningar utan våld.

Militärjuntan satt kvar ända till 1990. "Vad våldet må skapa är vansklig och kort. Det dör som en stormvind i öknen bort." Esaias Tegnér. Men det åstadkommer alltid mycket lidande.

Sångaren Victor Jara blev en symbol för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter i hela Latinamerika genom det brutala våldet mot honom. Jag vet att det då sades att han fick händerna avhuggna. Han fick dem krossade innan han sköts.

Nu ska åtta män rannsakas för hans död. Två är tidigare officerare och en av dem bor numera i USA. De sex andra anklagas för medhjälp. Det är på tiden att rättvisa skipas efter 39 år.

Här kan ni se de sorgliga och deprimerande bilderna från 1973 och höra Victor Jara sjunga.

2 kommentarer:

 1. Pinochet var och är fortfarande en Hjälte i kampen mot den internationella marxismen. Pinochet Gracias!
  http://www.flickr.com/photos/ryangreenberg/321612007/in/photostream

  /Schlageter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja världen är full av galningar. Den ena värre än den andra.

   Radera