onsdag 26 december 2012

Finansiell katastrof

UPPDATERAT
Världen står inför sin undergång rent finansiellt. Lite försenad kan domedagsprofeterna få sin sanning uppfylld. Men den åstadkoms som alltid av människor i ekonomin. Girigheten kan bli allas vår nedgång och fall.

Att människan som art aldrig begriper hur den gör för att dela med sig till sina medmänniskor. Kongressen ska förmås rädda USA från det fiskala stupet. Därför ska president Obama återvända från sin julsemester på Hawaii redan i kväll.

Detta skulle innebära att skatterna höjs för amerikanarna och att de får betala för att inte recession och depression ska inträda i staten Amerika. Okring 20 000 kronor kan en vanlig familj få betala mer i skatt under nästa år och budgeten kan skäras och skatter samtidigt höjas så att tusentals miljarder dollar försvinner ur ekonomin i USA. I värsta fall.

Det var förre presidenten George W Bush som genomförde så stora skattelättnader att stupet nu är en reell faktor i ekonomin. Det skulle innebära konkurser och arbetslöshet. President Obama har också infört skatteavdrag och förlängt a-kassan för att avhjälpa krisen. Detta kan försvinna nu.

USA:s budgetunderskott är över tusen miljarder dollar. Det fjärde största sedan andra världskriget. Ekonomin lever av Kalle-Anka-pengar, som är framställda för att någon gång hoppas människor att dessa värden ska finnas. Så skjuts ständigt lånen på framtiden och kommande generationers arbete.

Det fiskala stupet träder i funktion den 1 januari och det är detta skärande i utgifter och höjande av skatter som både demokrater och republikaner nu vill undvika. För det blir för mycket för det amerikanska folket tror båda partierna.
28.12.2012
Här har DN hittat ett familjeexempel där de får betala över 30 000 mer i skatt.
30.12.2012
Och tiden rinner ut. Ingenting har ännu hänt.
31.12.2012
Vilket praktfullt skådespel för folket! Ja uppgörelsen är nära. Vi räddar er från skattehöjningar och katastrof. Obama liknar mer Mefistofeles än någon annan.
1.1.2013
Hurra världen är nästan räddad! Visst är det fantastiskt hur väl USA sköts? Vilken tur för aktieägare för nu stiger börsen! Trolleri nästan. Men vilken förvåning i bankbranschen. De trodde aldrig att det här skulle lyckas. Är de så naiva eller spelar de med?

Alla problem är dock inte lösta. Nej, kommer de någonsin att vara det i ekonomin? Eller i finansvärlden? Det är system påhittade av människor, inte något som naturvetenskaparna kan ägna sig åt. Därför instiftade heller inte Alfred Nobel något Nobelpris i ekonomi. Det gjorde Riksbanken långt senare år 1968 till Alfred Nobels minne.
2.1.2013
Så klart att det gick vägen och ingen som tjänar ett par miljoner kronor behöver frukta höjd skatt. Så bra. Vilket paradis USA är i jämförelse med Sverige. Skatten på kapitalvinster höjdes dock med fem procent och tuffa förhandlingar väntas inom de närmaste två månaderna.

3 kommentarer:

 1. En annan fråga.
  Hur skall USA hantera den enorma statskulden?
  När går allt överstyr? När/Hur/Kan skulden nån gång betalas. Hur länge kan USA bara låna och låna?

  SvaraRadera
 2. USAs skuld är Europas problem!
  Egentligen är det ganska enkelt.
  1. USA konsumerar och hamnar i skuld till Kina.
  2. Kina köper upp intressanta delar av Europa och dess industri.
  3. Europa köper konsumtionsvaror från USA för de dolla de fått från Kina och på så sätt kommer pengarna tillbaka till USA.
  Europa får således betala för USAs skulder precis som vi fick betala för två världskrig. Nu får vi lämna delar av vår industri och många attraktiva byggnader till kineser.

  SvaraRadera
 3. Alla pengar verkar inte komma tillbaka till USA eftersom skulden är så stor att ingen kan förstå det egentligen.
  USA lånar 40 dollar av varje 100 dollar som brukas, och FED bara trycker nya panger från luften. Många varnar ju redan för en ekonomisk kollaps och ingen vet dess konsekvenser. Och allt beror på människans omättliga girighet.

  SvaraRadera